Ето всички подробности около идейните проекти на стадион Локомотив и базата в кв. Тракия

41
5332
Към днешната дата Локомотив Пловдив разполага с идейни проекти за реконструкцията на стадиона в парк Лаута, както и за изграждането на база в квартал Тракия. Както е известно преди няколко дни правителството отпусна 12 милиона лева за нуждите на черно-белите в тази посока. Парите ще бъдат изразходвани целево от общината по предложение на Локо Пд. Очаква се строителството в черно-бяло да стартира първо от стадиона и то от най-мечтаната трибуна за феновете – Бесика. Преди една годин публикувахме подробна статия, която разказва за двата проекта на Христо Крушарски. Днес я препечатваме отново, за да дадем и старт на специализираната секция „Лаута“ в PlovdivDerby.com, в която ще следим, как се развиват тези два обекта. Имайте в предвид, че тази статия е писана преди 1 година и съдържа някои условности, които към днешна дата може да са или ще претърпят промени. Това се отнася най-вече за етапите на строителство, които тогава бяха планувани да стартират от сектора за гости, което по-всяка вероятност ще остане за по-късен етап:
ПФК “Локомотив Пловдив 1926“ АД обяви проектна готовност за модернизация на футболното съоръжение в парк „Лаута“ и строеж на тренировъчна база в жр „Тракия“

ПФК “Локомотив Пловдив 1926“ АД обяви, че има проектна готовност за предстоящото стартиране на концесия за реконструкция и модернизация на Спортен комплекс „Локомотив“, както и за 47-декаров терен в жр „Тракия“, предвиден да се превърне в тренировъчна детско-юношеска база на клуба. Община Пловдив вече съгласува концесионните анализи с Министерски съвет, ДАНС и 4 ресорни министерства, а през април се очаква и решението на Общинския съвет за обявяване на конкурсната процедура. Срокът на концесията за стадиона и бъдещата тренировъчна база вероятно ще е 30 години.

Изграждане на тренировъчна база за ДЮШ

Към настоящия момент в клубната детско-юношеска школа тренират около 300 деца и юноши от набор 2000 до набор 2012. За тях се грижи екип от 25 специалисти, включващ треньори, администратор, педагог, доктор и скаут. Основен проблем пред ръководството е осигуряването на необходимата инфраструктура за тренировъчния процес, тъй като към настоящият момент ДЮШ тренира на един малък и един голям терен с изкуствена трева. Единствената възможност за тренировки на естестествена трева е на тренировъчния терен „Кошарата“, на който обаче тренира представителния отбор.

Предложеният от Община Пловдив имот с площ около 47 декара се намира в жр „Тракия“, между ул.“Съединение“ и ул. „Св. Княз Борис I – Покръстител“, и е с отреждане за образование, спорт, зеленина и обществено обслужване. Към момента теренът е незастроен и няма изградена пътна и техническа инфраструктура.

Проектът, изготвен от архитектурно студио „4 ПЛЮС АРХИТЕКТИ“, включва четири игрища с тревна настилка, ориентирани в посока север/юг, четири модерни съблекални и фитнес център, общежитие и спортна зала с игрища с изкуствена настилка, обясни водещият проектант арх. Христо Пелтеков. В комплекса са планирани открити паркинги за автомобили и автобуси, обезпечаващи необходимите места за паркиране.

Игрище №1 е най-голямо, с размери 68/105 м плюс осигурителни зони и е разположено в централната част на имота. За него е предвидено осветление и трибуна за 400 зрители. Игрища №2 и №3 са разположени в северната част на имота и са с размери 61/100 м плюс осигурителни зони. Игрище №4 е най-малко, с размери 45/85м плюс осигурителни зони и писта с три коридора за провеждане на лекоатлетически тренировки.

Между игрища №1, №2 и №3 е ситуирана обслужваща сграда на един етаж, в която са разположени четири съблекални, фитнес зала, стаи за треньори, съдии и делегати, зала за пресконференции и складови помещения.

Спортната зала със ЗП 3000 кв. м е проектирана в южната част на имота, с три игрища с размери 20/40 м, долепени по дългата си страна, и образуващи заедно игрище с размери 40/60 м.

Сградата на общежитието е четириетажна, с РЗП около 3200 кв. м. На първия етаж са разположени кухня и трапезария, кафене и медицински център. На останалите три етажа са предвидени стаи за настаняване.

Проектът ще бъде реализиран на етапи, като намерението на ръководството е да започне с изграждането на Игрища №2 и №3, тъй като зачимяването препоръчително се извършва в определено време от годината, а и самия процес ще отнеме доста време.

МОДЕРНИЗАЦИЯТА НА СТАДИОН „ЛОКОМОТИВ“

по предварителни изчисления ще струва 14,6 млн. лв. Проектът, изготвен от архитектурно студио „4 ПЛЮС АРХИТЕКТИ“, предвижда изграждане на футболното съоръжение  в съответствие с изискванията за 4-та категория на UEFA, с капацитет 11 500 седящи места.

Стадион „Локомотив“ заема централната част от едноименния спортен комплекс в пловдивския парк „Лаута“. При построяването си през 1981 г., според действащите тогава нормативи, капацитетът му е предвиден да побира 24 000 души. Поради некачественото строителство и въздействието на дъждовете земните насипи под част от северната трибуна се компрометират и създават предпоставка за срутване на съоръжението. Участъкът е затворен за зрители като опасен и през 2004 г. се срутва. През 2010 г. е обновена източната трибуна „Спортклуб“, като е коригиран профила на редовете, изградени са два нови входа и са поставени пластмасови седалки за зрителите. Ремонт претърпява и централната трибуна, като е увеличен капацитета й. Реновирани са  административната част, съблекалните, помещенията за треньори и съдии и санитарните възли.

През май 2013 г. северната трибуна на стадиона е съборена за да започне строителството на нова. В настоящия момент състоянието на южната трибуна е лошо. Земнонасипната основа е компрометирана и стоманобетонните елементи са пропаднали или разместени което е предпоставка за инциденти. По тази причина голяма част е затворена за зрители, с изключение на сектора за гости, който е претърпял укрепване, коментира арх. Христо Пелтеков.

През 2013 г. на стадион „Локомотив“ е изградена нова осветителна система, която осигурява осветеност от 1900 лукса на спортната зона, които отговарят на максималните изисквания на UEFA за провеждане на срещи от европейските клубни турнири Лига Европа и Шампионска лига. Към настоящия момент собственикът на ПФК “Локомотив Пловдив 1926“ АД  Христо Крушарски е изпълнил цялостна реконструкция на основния терен, изградени са съвременни поливна и дренажна системи. Обновени са съществуващите тренировъчни игрища в източната част на имота.

Разработеният идеен проект предлага изграждането на две нови трибуни за зрители –  Южна (трибуна със сектори за гостуващи привърженици) и Северна (трибуна „Бесика“), както и реконструирането на другите две – Източна (трибуна „Спортклуб“) и Западна (Централна трибуна). Северната, източната и южната трибуна са разделени на общо осем сектора, като обособяването им е продиктувано от конструктивни и функционални причини, както и за осигуряване на етапност в строителството. Предвидена е  козирка, покриваща обема след петия ред зрители което е 75% от капацитета на стадиона.

Секторите на трибуните са разделени на блокове със седящи места, които се обслужват от общо 16 входа за зрители. Предвидени са шест входа за лица в неравностойно положение, заедно със свързаните с тях достъпни маршрути. Три входа на източната трибуна са предвидени за представители на медиите. Достъпът на официалните лица, футболистите на двата отбора, както ВИП лицата е през главния вход на централната трибуна. С цел осигуряване на достъп на специализирани автомобили до терена на стадиона е предвиден подходящ вход в Сектор 1, пише gradat.bg.

Пространствата под трибуните са решени като покрита галерия за свободно движение от външната страна, и санитарни възли и търговски обекти от вътрешната. Под северозападната част на трибуна „Бесика“ са предвидени клубен музей и феншоп.В южната трибуна ще бъде изградена зала за бокс.

Игралното поле е проектирано с размери 105/68 м, като е предвидена и осигурителна ивица от 5 м около него. Техническата зона по изисквания е с размери 85/125 м и включва зони за резервните състезатели, треньорски щабове, съдии и фотографи. Разстоянието от терена до северната и южната трибуни е 10 м и е минимално разрешеното за стадиони, отговарящи на четвърта категория на UEFA.

Конструкцията на новите трибуни и сектори ще бъде монолитна стоманобетонна с единични фундаменти, върху които ще бъдат изградени стоманобетонни рамки от колони и греди, носещи стоманобетонна черупка с дебелина 20 см, следваща профила на съответната трибуна. Козирките са предвидени с метална конструкция, покрита с профилирана ламарина с PVC покритие. Козирките над входовете ще бъдат изпълнени също с метална конструкция и профилирана ламарина, но ще бъдат облицовани отдолу и по бордовете с фасадна система ETALBOND. Между стоманобетонните колони по фасадите се предвижда монтирането на термопанели в бял и черен цвят.

Проектът предлага изграждането на открити паркинги във всички свободни зони в периферията на стадиона , които да обслужват и останалите сгради и съоръжения в имота. Паркингите са предвидени за 770 автомобила, като ще бъдат групирани според предназначението си – за зрители, за медии, ВИП паркоместа, паркоместа за отборите и за служебни лица.

Проектът ще бъде реализиран на четири етапа.

Първият етап включва строителство на южната трибуна – трибуната със сектори за гостуващи привърженици (сектори 6, 7 и 8) с общ капацитет 3222 зрители. В този етап се предвижда завършване на общежитието в североизточната част на имота, което е изоставено  на груб строеж. Вторият етап обхваща изграждане на северната трибуна „Бесика” (сектори 1 и 2), предвидена за феновете на клуба, с общ капацитет 2870 зрители. На трети етап ще се реконструира източната трибуна (трибуна „Спортклуб – сектор 4) с изграждане на два нови ъглови сектори (сектори 3, и 5) с общ капацитет 4222 зрители. На четвърти етап се планира реконструиране на западната трибуна (Централна трибуна), както и изграждане на пътната инфраструктура в комплекса.

41 КОМЕНТАРА

 1. ИДЕЙНИТЕ проекти на стадион Локомотив и базата в кв. Тракия…:) Кога почва строежа, със сигурност преди жълтити

 2. Духам на всички за да събера пари за билет до Коматево, доза, комат хляб и салам кучешка радост. Бутнат ли старите бараки зад помощните игрища излизам да затварям булеварди… колко пари изкарах там като има гостуваща публика …Ай Канари

 3. 6
  2

  Бонка Барекова е пак за лудница та.Почакай малко Локомотив ще си има База и Стадион Аз съм казвал и друг път Локомотив ще ти прати в Солун

  • 3
   6

   Саде Локу на негу. И един линейка ако можи.

  • 2
   2

   Ние стадион си имаме! Една База ни трябва. Не им искаме парите! Ние сме неподчинени и горди!

 4. 4
  3

  Това 19026, броя на местата ли е ? Супер. Жълтите да го дуФат с техните 15000.

  • 4
   6

   Не се напъвай да ядеш ЛАЙНА, ЖЪЛТ спермояд, може да се задавиш и да ритнеш камбаната, после пак Локомотив виновен.

 5. 9
  4

  Nov stadion i posle novi kupi veche ima me i to kakva 15.05.2019 😁 lele tova jalto choveche maikata mu se eba i to samo s edna peta koito istoricheski e po silna za jaltite ot samite nas vse pak za nas e normalno nie sme Plovdivskiat grand a po istoria shte govariat za olshbolt kato za koshmara koito maikata vi eba!!! Tazi bitka shte ia pomnim kato bitkata za troia i pobeditelia e iasen kupata kade e tam e i grada jalko za mn seliaci i cigani to i ot botevъ ima mn cigani za tova shte kaja nai loshoto v Plovdiv da ti kajat jalt cigani a te sa mnogo moje da zakarat kmeta da gi prebroi Che nali te mu iskaraha izborite

  • Научи български моля. Видимо не ти е матерен ама си в България все пак, ще се понапънеш!!!

 6. 6
  7

  Мангали, забравили сте само космодрум да проектирате на Джамията да има къде да кацат корабите от Алфа Кантавър с новите трансфери, ахахаха.
  Запомнете ми думите, ако с тея 12 милиона изпълните една десета от тея картинки, викайте Машшала, аферим или каквито други неща викате там на цигански.

  Нищо от тея компютърни графики няма да получите, уверявам ви. Защото сте крадлива, малоумна циганска гняс, пудавиебамайката циганска!

  • 4
   4

   Е нали Бойко обеща, ако не стигнат ще помогнем на Локо и ботевъ – ЦИГАНИН.

  • 4
   4

   Не се напъвай да ядеш ЛАЙНА, ЖЪЛТ спермояд, може да се задавиш и да ритнеш камбаната, после пак Локомотив виновен.

  • 4
   2

   Селски, мокрите сънища ги запази за помакинята, която ти се води жена.
   И това, да съдиш за другите по себе си, никога не е добра идея. Знаейки какво крадливо племе за жълтите и как 2-3 игрища и няколкостотин кубика бетон се обявяват, че струват 52 милиона лева, си мислиш, че всички са като вас.

 7. 6
  1

  Браво на сайта, че следи детайлно и двата проекта. Честит празник на всички ботевисти и локомотивци, на всички българи. Обединявайте се сега за идеята стадион Пловдив- дерби пред 30 хил човека

 8. 16
  9

  Трима убити президенти,двама в затвора.Сменена рожденна дата,с нов баща,фенове скандиращи името на чуждестранни отбори.Няма аналог в света.Свят който където и да ги види ги посреща с едно и също.Цигани,цигани,цигани.Как боли.

  • 11
   8

   И на всичкото отгоре се имат за някакви древни беси,каймака на обществото,а всъщност са цигани и джуджета грандомани 💩💩💩💩👳👳👳👳👳

  • 7
   6

   Ти по добре знаеш как боли, от 15.05.19. Още дълго време кръв ще сереш, КРАСТАВ ЦИГАНИН ОТ СТОЛИПИНОВО.

   • 3
    1

    Щом една купичка ти осмисля жалкия живот…смятай какъв човек си 😂😂😂
    Реал като взеха три поредни шампионски ,да не би да са богове ?
    Джужетааааа джуджетааааа…

    • 1
     1

     Джужджета,ама с големи пети.И да кажа-тя тая купа,като 50,така че айде в дивия,селчо

 9. 6
  7

  Христо Бонбонев Бонети , с хоби свинете и Ваньо Кичука с няколко кютука създадоха отбор кирлив клоакомотив.

  • 4
   3

   Ботевъ – ЦИГАНИН е създаден офицялно 1947.

 10. ПЪЛНИ С ИДЕИ ,КОМПЛЕКСИ, НАГЛОСТ И Т.Н .КАТО МАГАРЕ СЪС ПРАДЯ
  2
  1

  😂🤣😂😂🤣😂😂🤣😂😂🤣🤣😂😂🤣🤣😂😂🤣😂😂🤣🤣😂🤣🤣🤣🤣😂😂🤣😂😂🤣😂😂🤣😂😂🤣🤣😂😂🤣🤣😂😂🤣😂😂😂🤣😂😂🤣🤣😂🤣🤣😂😂😂🤣🤣😂😂😂🤣🤣😂😂🤣😂😂🤣🤣😂😂🤣🤣😂😂🤣😂😂🤣😂😂🤣🤣😂😂🤣🤣😂😂🤣🤣🤣😂😂😂🤣🤣😂😂🤣🤣😂😂🤣🤣🤣🤣🤣😂😂

 11. 2
  1

  Много е хубаво на картинка. Ама тъй като е обществен стадион цветовете да ги сменяме ли? Или и Колежа да е с клубните цветове… Идеи бол пара йок…

 12. 14
  6

  До сега само Коко е направил нещо за Свлачището в задния двор на Селскостопансият.Градускосъдържателят надали.Говедарци,кучки на говедата,имате си стадион в пазарчикийско село

  • 4
   8

   Мухльо, лапай бибата, петата в гъзъ и тихо, много тихо, жълта мастийо!

   • 3
    2

    Бибата я лапа майка ти на Скобата,много майсторски. И сестра ти се е научила

 13. 11
  3

  Хубаво изглежда стадиончето.А кога ще стане и кога ще се напълни е друг въпрос.

 14. 11
  13

  Оправете годината 19?6.И това на картинката няма нищо общо със изпълнениети на проекта който Крушарски още не е измислил.Сега поне 3,4 месеца ще умуват колко банета ще спретнат със тези 12 000 000 и тогава чак проект и изпълнение.

  • 6
   10

   Жълта проститутко, я си го начукай на майка ти и замълчи! Теб вече те изчукахме на 15.05.2019г!

  • 5
   3

   Вие също оправете годината, 2010-Металик – СОПОТ.

 15. 12
  16

  Страхотен е! Ето къде ще мачкаме жълтити!

 16. 13
  8

  Бесика ,Спортклуб , ако останат пари – тогава за трибуна гости .

 17. 15
  6

  ПИЧ ТИ НАПРАВО ХВЪРЛИ БОМБА С НОВИНАТА, ЧЕ АДВОКАТИТЕ СА МИНУС 200 000.УТРЕ НЯКОЙ ЩЕ КАЖЕ И, ЧЕ НЕЖНИЯ Е МИНУС ПОЛОВИН МИЛИОН. 97%ОТ ФЕНОВЕТЕ ОТ НЯКОЛКО ГОДИНИ ОЧАКВАТ ОТЧЕТ НА ФИНАНСОВИТЕ ПОТОЦИ ПО ВРЕМЕ НА ТЯХНОТО УПРАВЛЕНИЕ. И ЗА КАКВО ГИ ДАДОХА ТЕЗИ 200 БОНА? СИГУРНО ЗА „ПОДГОТВИТЕЛНИЯ ЛАГЕР“ В СПС С, КОЙТО ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ НИ СЕ СМЯ, И ФУТБОЛИСТИТЕ БЯГАХА ПРЕЗ НОЩТА. А МАЛКО ЛИ ПАРИ СЪБРАХА ОТ НАС ФЕНОВЕТЕ?! А КРЮШО НА КОГО ДЪЛГОВЕ ПРОДЪЛЖАВА ДА ПЛАЩА? А ПАРИТЕ ОТ ТЕЛЕВИЗИОННИ ПРАВА И ТРАНСФЕРИ КЪДЕ СА? А ЗА ТРИБУНА БЕСИКА…. И ОЩЕ И ОЩЕ. ЩОМ СИ СИГУРЕН, ЧЕ СА ВЪТРЕ 200 БОНА ИЗЛЕЗ ТИ ИЛИ ТЕ И ОПРОВЕРГАЙТЕ ОБЩЕСТВЕНОТО МНЕНИЕ, МОЖЕ ПЪК И ДА ВИ ПОВЯРВАМЕ.

Comments are closed.