Бъдещето на Хебър е в юношите на отбора

3
1276

От Илия Лукаев

През последните няколко седмици доста почитатели на Хебър ми зададоха въпроси свързани с бъдещето и високите очаквания на пазарджиклии през пролетта, на които се почувствах отговорен да споделя мнението си.
Първо да кажа, че моето мнение не е важно, но ще го изкажа като човек, който не е пропуснал домакински мач на „зелените” над 20 години.
Хебър е фактор във Втора лига и претендент за едно от първите три места даващи право на бараж и евентуална промоция при най-добрите. Да, на всеки пазарджиклия това е мечта, но имат ли място там възпитаниците на Николай Митов?
За хебърци е много по-важно да внедрят в титулярната единайсеторка футболисти, които са продукт на пазарджишката школа отколкото да мечтаят за нещо повече, защото мисля, че хората присъстващи на стадиона предпочитат да гледат местни играчи пък било то и като средняшки отбор във втори ешалон.
Друг минус е стадион „Георги Бенковски”, който изглежда на ниво след проведеният милионен ремонт, но няма лиценз за Първа лига, което означава, че момчетата на Митов отново ще бъдат принудени да отидат на „гурбет”, този път най-вероятно в Пловдив, където ще домакинстват минимум 4-5 месеца.
В Академия Хебър се работи на пълни обороти, децата печелят купи, медали от всевъзможни турнири, но няма как за 3-4 години да очакваме от там да излязат новите братя Миневи, Александър Тунчев и Владимир Манчев. Талантливите деца са доста, но ситуацията при юношите е проблемна, защото по-големите клубове ги изкушават с оферти, на които трудно се отказва, а клубът изградил даден футболист остава най-често с пръст в уста.
Възможностите на Хебър чисто организационно са над тези на повечето отбори, с които се състезават през този сезон във Втора лига, но не е ли по-добре младите играчи от региона като братовчедите Папазови, братята Кадьови, Анди Краев и Богомил Божуркин да разкрият уменията си?
Като към тях прибавим и опитните Владимир Гаджев, Янко Ангелов и Васил Геров, знаещи, какво е да носиш със сърцето си емблемата на Хебър, ми се струва, че бъдещето е много по-зелено отколкото ни се струва на всички следящи отбора.
И затова си мисля, че през следващите месеци не са важни резултатите и класирането, а бъдещето и развитието на младите футболисти.

3 КОМЕНТАРА

  1. Като гледам как си уважаваме юношите – мани, бегай…Васко Геров от капитан – твърда резерва и без капитанска лента…Сигурно току що дошлите я заслужават повече и са дали на Хебър повече от него, особено носилия я в последната контрола – Георги Андонов.

  2. 3
    1

    Толкова много думи за тоя, дето духа. Аз ще взема 8 чужденци.

Comments are closed.