Смесено дружество за Колежа? Ето как го прави ЦСКА-София и как са го направили от Черно море!

99
4909

Още преди началото на днешната среща между феновете на Ботев и собственика на клуба, част от привържениците на жълто-черните предполагаха, че вътре в залата за пресконференции ще им бъде предложено стадион Христо Ботев да се дострои, както това ще се случи с Българска Армия. Определението „По схемата на ЦСКА“ бе доста често споменавано.

След като вътре в залата по време на срещата е станало ясно, че Георги Самуилов иска да тръгне точно по този път за довършването на Колежа от PlovdivDerby.com решихме да ви запознаем, какво точно правят и плануват да направят от клуба на „червените“, както и как са го направили от Черно море преди 11 години.

На 13 септември Столичната община в лицето на главния архитект Здравко Здравков е издала виза за проектиране за реконструкция и основен ремонт на стадион „Българска армия“ в Борисовата градина. Така се задвижва процедурата за изготвянето на проект, евентуалното му приемане и издаване на разрешение за строеж за стадиона, ползван от футболния клуб ЦСКА-София.

Собствениците на клуба Гриша Ганчев и Юлиан Инджов искат на практика да направят нов стадион на „Българска армия“, който да е с по-голям капацитет и да отговаря на съвременните изисквания. Идеята е местата за зрителите да бъдат увеличени за сметка на лекоатлетическата писта.

Визата за проектиране е издадена на 12 септември, а за това съобщава министърът на спорта Красен Кралев, който подкрепя искането на футболния клуб за нов стадион в Борисовата градина.

„Това е първата важна стъпка към създаване на съвместно дружество и съответно сключване на дългосрочно сътрудничество между държавата и „ЦСКА-София“, казва Кралев. По думите му сроковете за това партньорство зависят от инвеститора в лицето на футболния клуб.

Стадион „Българска армия“ е собственост на държавата в лицето на Министерството на физическото възпитание и спорта, а футболният клуб плаща наем за ползването му, както и има ангажимент за инвестиции. От думите на Кралев се разбира, че плановете са държавата и ЦСКА да направят обща фирма за реконструкцията на стадиона. Малко по-късно от клуба съобщиха, че преговорите с министерството за общото дружество са почти приключили. От него става ясно, че държавата ще внесе като апортна вноска правото на собственост върху стадион „Българска армия“ и тренировъчната база „Панчарево“, а ЦСКА от своя страна равнопоставено ще внесе и осигури финансовите средства и инвестиции, необходими за цялостното завършване на съоръжението в модерен и функционален вид, отговарящ на най-високите критерии на УЕФА. Така „Българска армия“ и тренировъчната база вече ще са собственост на съвместното дружество с ЦСКА.

Издадената виза за проектирането на стадиона трябва да бъде съгласувана с Министерството на културата, тъй като Борисовата градина има защитен статут. Трябва да се консултира и с авторите на проекта за подробен устройствен план на парка. Документът все още не е приет, а бъдещето на „Българска армия“ беше сред най-дискутираните теми при публичното му обсъждане.

В първоначалния проект за устройствен план беше посочено, че се допуска само изграждането на козирки на двата големи стадиона в Борисовата градина – „Българска армия“ и Националният стадион „Васил Левски“. Това предизвика първо недоволството на спортния министър и на ЦСКА.

Кметът Йорданка Фандъкова и представителите на ГЕРБ в общинския съвет  (преди изборите) обаче заявиха, че в парка не трябва да се строи, а стадионите могат само да бъдат ремонтирани, но да запазят настоящия си капацитет и да останат в съществуващите граници. Според автора на проекта за устройствен план много трудно в Борисовата градина ще се направи стадион, който да отговаря на изискванията на УЕФА, тъй като има проблем с достъпа с автомобили до съоръжението.

В последните седмици (отново преди изборите) обаче кметът Фандъкова обяви, че няма проблем и в момента „Българска армия“ да се модернизира. След това от ЦСКА заявиха, че получили уверение от главния архитект Здравков, че съвсем скоро той ще издаде виза за проектиране.

По-късно Кралев обясни, че паралелно с изработването на инвестиционния проект за стадиона започва и създаването на съвместно търговско дружество между министерството и ЦСКА.

Всъщност настоящият спортен министър вече е участвал в подобна сделка, но от името на частния собственик. Той беше президент на варненския „Черно море“, след като футболният клуб беше купен от „Химимпорт“ през 2004 г. Кралев ръководи клуба до 2007 г., а през 2005 г. община Варна и „Химимпорт“ стават официални партньори в дружеството „Спортен комплекс – Варна“ АД. Общината апортира цялата собственост върху терените на градския стадион „Юрий Гагарин“ в новото дружество. Обещанието на „Химимпорт“ е да построи новия стадион за нуждите на града. Плановете са „Черно море“, ръководен тогава от Красен Кралев, да играе на този стадион.

С апорта община Варна взема миноритарен дял в „Спортен комплекс – Варна“ – 35% срещу 65% за „Химимпорт“. През 2007 г. стадион „Юрий Гагарин“ е срутен, а през 2008 г. е даден официален старт на изграждането на стадион „Варна“. Реално обаче строителството започва шест години по-късно. Оправданието за отлагането е световната икономическа криза, а впоследствие – и наличието на подпочвени води.

 

 

99 КОМЕНТАРА

 1. 5
  6

  А защо трябва Здравко, Бойко, Тотев, Бареков или не знам си кой да се ангажира със стадион, който не е държавен. Ебати жълтата логика и начин на живот … аз пък искам Бойко да ми построи дворец. Цял живот курви на властта.

 2. 4
  6

  Стадион ЩЕ има! Може и след 10-20-30 години, но ЩЕ има! Явно няма да е строен от Самуилов. Дори се сещам кой ще го построи.

 3. 5
  2

  Андрей, колкото и да не ме допускаш до коментарите тук , това което искам да кажа го казвам и на други места. Цензурата винаги губи! Болезнената истина побеждава!

 4. 17
  2

  Една подробност: варненци така и не дочакаха новия стадион обещан им от тимаджиите.

  • То и на ЦСКА -то е така – ЩЕ! Схемата е ясна – ще имаме стадион, ама друг път!

 5. 19
  3

  До като управлява шайката ГЕРБ и Мутрьо , БОТЕВ стадион няма да види.

  • 4
   5

   Че какво ви пречи Бойко?! И междудругото ако не беше той, нямаше да ви има вече…

 6. 29
  4

  Такааааа нека направим равносметка , трябваше да се избере бати Здравко и чао Гергино , ебам ти и панаира , нито срам имате , нито морал имате , нито достойнство имате , а за Библията даже не сте и чували …….България се е превърнала в едно географско понятие , населявано от не лоши хора но от много кофти управляващи на всички държавни нива , пропити от корупция и алчност , като , че ли като ги сложат в дупката ще могат да занесат всичко там !!! Как не се намери по един истински Пловдивчанин -спонсор и на Ботев и Локомотив , а има толкова много богати , че просто не е истина …..и после едните били селяни , а другите истински майни , нищо подобно , ние просто сме 9-а глуха ! За тези , които не са разбрали стадион няма да има , поне не този век и не нй Източен 10 ! Да те е срам къде си се родил , до тук ни докараха !

  • 10
   1

   Накратко: бул. Източен 10 се превърна в бул. ИзтОчен 10

 7. 14
  15

  Ами така е – едно изкуствено създадено нещо като БотевЪ Сопут рано или късно се разпада само.
  Същото ще се случи и с техните аркадаши от Лайногорец и ЦСКА-София…

  Нормално – природни закони.

 8. 20
  5

  Боже мили и на това станах свидетел , да останем без стадион , след 100 години , вече всичко е ясно мястото е апетитно ще се направят кооперацийки за по 1000 евро квадрата ……..Ами поне да се види да ли може да се направи нещо в Коматево за още 3-4 хиляди човека

  • 6
   7

   Не сте на 100 , а само на девет , не се взимай насериозно

   • 5
    4

    Прав си, те са учредени през месец февруари 2011 г.

 9. 12
  17

  ЖЪЛТА, ДРИШЛИВА МЪРШО , ОБЕДИНЕНИЕТО НА ЛОКОМОТИВ И ВЕЛБЪЖД Е С АКТИВИТЕ И ПАСИВИТЕ.

  • 17
   10

   Къде виждаш обединение? Локомотив се закрива и на негово място идва Велбъжд Кюстендил с всичките си футболисти и ръководство.

   • Много ниска правна култура! Нищо чудно за индианец!

   • Защо не се нарича Велбъжд – ПД. а Локомотив – ПД. ЖЪЛТ КРАСТАВ ЦИГАНИН ОТ СТОЛИПИНОВО.

 10. 9
  4

  Договорът за смесеното дружество от една страна ще бъде подписан от субект с тире в името и двойно ЪЪ накрая!

 11. 26
  12

  Чета коментарите на доковците – жалки, злобни… Ама разберете, чалмаджиии, със стадион, без стадион, с база, без база, БОТЕВ ще го има! А сега ви желая спокойна вечер, щастливи сте, докога ли😄???

  • 8
   11

   Нека пишат, нека се упражняват. Заешките им сърчица треперят.

   • 6
    3

    😂😂😂😂. Жестока шизофрения ги е налегнала клетите жълтурци! Клошари, бездомни и на село, но се имат за някакви господари и то на Градът ни!!!Горките болни , безмозъчни пилета!

  • 14
   14

   Има го Ботев Пловдив – в сейфа на свети Димитър Христолов. Важното е какво се случва с БотевЪ СопутЪ- случва се едно голямо НИЩО! Завинаги ще си останете в прериите отвъд вигвама за производство на огнена вода!

  • 4
   5

   Кривундалите все някой друг им е виновен когато трябва да връщат

 12. 19
  11

  Не ви трябва стадион имате си Коматево! Да заварят срещу централната трибуна една нова за 3-4000човека, а зад едната врата да направят клетка за гости и готово. На мястото на колежа, жилищен блок, кафенца, магазинчета и готово…не ви трябва

 13. 20
  8

  Две истини лъснаха. За огромните задължения на клуба и, че купата не е „подарена“!

 14. 19
  5

  Собственикът на „Ботев“ (Пловдив) Георги Самуилов обеща, че стадион „Христо Ботев“ ще бъде изграден преди средата на 2020 г.

  И почвам да се смея Бате….

  Андюша, пускай още индиански сериали да се смеем!

 15. 29
  1

  Само лъжи , от всички , далавераджии и схемаджии …….нас кой не ни ебава изобщо ……..нито ние сме ЦСКА……нито Локото са Левски …….та някой да го е еня за нещо , примери колкото щете …..че Локото една трибуна не може да направи , та ние цял стадион ……..пълен смях , как не го разбрахте всички…….че чак се показаха преди изборите ная строежа , МЕРЗАВЦИ ……И тука някакви типове се радват , че Ботев нямали стадион , а пък те имали полу-месец за стадион и фургон за фен-шоп ……значи вие всички не виждате повече от носа си , затова е такъв батак в БГ ………Да се вземе да се направят още 2 трибуни на базата за още 3 хиляди души и това е ……днес стана ясно , че стадион Христо Ботев го няма вече ………….

 16. 10
  5

  Не само никакъв стадион,а и да се върнат парите на хората!И да не се търсят вратички,защото те отварят пътя към панделата!!!!

 17. 6
  3

  Ако много знаем и пискаме, ще ни „“уредят“ за втора-трета лига, това ще стане много лесно, повярвайте.
  Аз също не вярвам , че ще стане стадиона, но иначе , помнете, злото никога не идва само.

  • 8
   3

   Ще си мълчите, да не съм чул лоша дума срещу властта!! Достатъчно е че ви позволяват да си играете мачовете на тренировъчната база, а отбори като Витоша със стадион ги карат да играят на националния като се срещат с ЦСКА или Левски,..Верея ги караха на Берое на стадиона и т.н… властта ви обича, така че мълчете и толкова!

 18. Стикс- 10 места зад нас в класирането...и ДВАДЕСЕТ ТОЧКИ РАЗЛИКА
  12
  3

  Андрей за 31 -ви път построи стадион на жълтите индианци???Андрюша, ангажирай се със срок, пусни един часовник, анкета ще стане ли стадиона!!!Бъди мъж…

  А и пусни един брояч за оня дебелия ненужник от вашите, който вече е ДЕСЕТ МАЧА БЕЗ ГОЛ!!!Нали за Аралица беше пуснал…

 19. 22
  4

  Аз предлагам да им разлепим муцуните от „рестартирането на Колежа“ на тия убавци дето се бяха събрали цяла чета тогава из целия град.Разбира се и да им ресетнем логото от „Работа,работа и пак работа!“ на „Лъжи,лъжи и пак лъжи“

 20. 11
  14

  Хахахаха Станислав Мърков плешивия пазач направо кърти мивки:)))) По негова логика Да смениш името на Велбъжд и да не плащаш задълженията на Локомотив е ок. Ама друг отбор ако не плаща задължения не е ок. За това им казват циганите. Те повечето са на акъла на самотния чекобоец Мърков.

 21. 12
  6

  Жъ струим ли копнежа канарииии, ако нье сам гутов да дъря идна нива ут мойти в Стряма да игръме там. тамън жи ми е по-наблизо. Аииии канариииииии

 22. 14
  6

  ЛЪЖИ, ЛЪЖИ И ПАК ЛЪЖИ. МНОГО ЛЪЖИ ОТ 5 ГОДИНИ НАСАМ. И ВСИЧКИ ТЕЗИ ПАК СЕ ОПИТВАТ ДА НИ ПРЕМЕТНАТ СТИГА. БАЛАМИ ВЕЧЕ НЕ ТРЯБВА ДА ИМА. НЕСПИРНИ ПРОТЕСТИ ДО ПОСТИГАНЕ НА ЦЕЛТА. ВСИЧКО ДРУГО Е ЛЪЖА.

  • 5
   2

   И каква е целта? Някой да ви направи стадион без пари а после вие да го псувате. Бах ти наглите индианци, майна. Ами то и аз искам някой да ми направи един дворец. без пари. Даже няма да го псувам.

 23. 10
  9

  Ами то май всичко в БотевЪ е една СХЕМА. От момента на създаването му все СХЕМИ – откраднат лиценз, открадната история, измислена дата на създаване, ново име, издръжка от черно тото, подарени купи….

  НЯМА НИЩО ИСТИНСКО в селското отборче!

  • 7
   4

   Истинска е само майка ти на околовръстното

   • Истината боли, кривоглав помако.

 24. 11
  7

  Искам да попитам – БотевЪ с непарични средства ли ще влезе в СХЕМАТА?

  Абе папагали, не се ли усещате че всекидневно ставате за смях!!!???
  Ами аз вече взех да ги забравям вашите лъкардии. Ми те бълват ежеминутно!!!

 25. 20
  3

  Най-жалката страна е българия! Докато Пловдив не се отцепи от българия, един нормален стадион няма да имаме! Локомотивци да не злорадстват много, защото нито с нас, нито с тях някога са се съобразявали! Единственото, което са правили е да се нагласят според силните на деня! Преди бяхме ние, сега са те и колелото се върти и в крайна сметка нито Ботев, нито Локо с нормални стадиони! Темата за стадион Пловдив изобщо даже няма смисъл да я подхващам!

  • 7
   6

   Кажи ми честно, дон Кихот – ти би ли се радвал на един СХЕМАДЖИЙСКИ стадион?!

 26. 16
  1

  Само да попитам – това означава ли, че Самуилов ИЗЛЪГА бултрасите с РЕСТАРТА?

  • 11
   1

   Не! То това беше СХЕМАТА Рестарта.
   В никоя СХЕМА няма лъжа. Хич!

  • Не ги е излъгал, само ги прати за зелен хайвер 😉

 27. 17
  3

  Отново номер от г-н Самуилов. Нито стадиона във Варна се направи,нито този на Чорбата ще се прави. Всичко е една заблуда. За това смело напред с протести срещу лъжите и корупцията в държавата. Това е истината, не се връзвайте на лъжите .КОЛКО ТОЧНО ТРЯБВА ДА ПРОСТ ЧОВЕК , ЗА ДА ПОВЯРВА СЛЕД ТОЛКОВА ЛЪЖИ. АЗ КАЗВАМ ТРЯБВА ДА Е ОТЧАЙВАЩО ПРОСТ. ВИЕ ТАКИВА ЛИ СТЕ???

 28. 8
  4

  АМи добре. Значи и Локо ще си направи стадиона и базата „по схемата смесено дружество“…. както и всички други 500 клуба в БФС. Локо няма задължния като БотевЪ така, че ще е по-лесно
  България ще стане Страната на схемите за стадионите! Първото вече сме го постигнали.
  Чудя се как ни търпи EU?! Едва ли има по „схемаджийска държава“

 29. 15
  3

  Браво Самуилов, браво Георги ! Каква брилянтна далавера си измислил! Правиш смесено дружество ,общината харизва земята,взимаш заем от дебелата банка, после баталясваш дружеството и израства един прекрасен МОЛ ! Но след КТБ това е като детска игра.

 30. 9
  6

  Вечно наведените пак НОВА СХЕМА! Тези цигани никога няма да се научат да си плащат като достойно българи. Свикнали са все да КРАДАТ И ЛЪЖАТ. СХЕМАДЖИИ!!

  ПОЗОР за пловдивска околия!

 31. 10
  7

  Само дето държавата поиска от ЦСКА първо да внесат 22 милиона и да има смесено дружество или се отказват!Колко ще внесат пумите!?

 32. 17
  7

  Помаците пак искат да заобиколят закона и да не си плащат задълженията нали Андрейчо

  • 11
   9

   Могат като нас да сменят името на Велбъжд на Локомотив и нищо да не плащат.

   • 7
    4

    Или като нас да сменят името на Ботев с БотевЪ и съвсем нищо да не плащат

 33. 16
  3

  И кой от тези два стадиона е реализиран? Доколкото разбирам от статията – нито един от двата. Защо тогава привържениците на БотевЪ си мислят, че точно техния стадион ще стане по този начин? Още повече – на фона на огромните дългове, които има клуба?

  • 6
   3

   защото са лапни шарани и живеят на дъното в тинята

 34. 14
  4

  Това смесено дружество ми напомня за едновремешните селски смесени магазини.Ай хаъйрлия да е.

 35. Чудесна новина! Значи има надежда! По същия начин ще се действа и със стадионите на Марица, Спартак и Локомотив. Всички ще са доволни.

 36. 14
  8

  Няма база за сравнение.
  Гришата е богаташ и дава мило и драго за неговия Литекс-ЦСКА.
  Самуилов е въшка, пионка на Бате Бойко, държи няколко бензиностанции. Ясно е че стадион Христо Ботев в близките 10-15 години няма да бъде построен, това са много пари

  • 10
   8

   Станиславе, я пусни снимката дето си седнал до бухала с книгите. Няма по задръстен цървул от Мърков.

 37. 12
  7

  Хахаха Андрейчо дай още няква идея бе 🙂 днес ни е много смешно продължавай в същия дух 🙂 сещате се, че вие не сте цска нали хахаха

 38. 17
  11

  Не само никакъв стадион,а и да се върнат парите на хората!И да не се търсят вратички,защото те отварят пътя към панделата!

  • 11
   13

   На теб кви пари да ти веръщаст бе клошар безработен

  • 10
   13

   Другият вариант е да сменят името на Велбъжд Кюстендил на Локомотив Пловдив и нищо да не връщат.

  • 10
   14

   Ботев няма 1 стотинка задължение към Държавата така, че на хората няма какво да връщат.

     • ОЧАКВАМ С НЕТЬРПЕНИЕ ФЛОРАТА И ФАУНАТА НА …. ( ИСТОЧЕН 10 ) ДА СЕ ВЬСТАНОВИ ОТНОВО И ДА СЕ РАДВАМЕ НА ЖИВОТИНСКИЯ ПАРАД ОТ ВЛЕЧУГИ И ГНЕЗДЯЩИ ПТИЦИ….ТОВА ЩЕ Е НОВИЯ ПАРК ЗА ЗАБАВЛЕНИЯ НА ПЛОВДИВЧАНИ….УСПЕХ !!!!!!!

   • Напротив, има и към НАП, има и към община Пловдив!!!
    И към Желко, разбира се

Comments are closed.