Отпадна забраната за билети в деня на дербита! Няма да има скенери и вече може на мач с книжка или международен паспорт

18
2162

Три големи промени бяха обнародвани в тъй наречения Закон за футболното хулиганство. От там отпада безумицата на Славчо Атанасов за забраната за продажба на билети в деня на рисковете мачове. Няма да бъдат въвеждани и поименните билети, за които се говореше наскоро и които трябваше да бъдат сканирани на скенери на входовете. Освен това феновете от чужбина, който си идват за футболни срещи вече ще могат да се легитимират и да влизат по стадионите с шофьорска книжка или международен паспорт.

В бр. 79 на Държавен вестник от 08.10.2019 г. беше публикуван Закон да изменение на Закона за опазване на обществения ред при провеждането на спортни мероприятия. Промените влизат в сила от 12.10.2019 г.

1. В Чл. 11 се отменя ал. 3, т.е. при достъп до спортното мероприятие не е необходимо представянето на документ/знак, който да песонализира посетителя, както и необходимостта от скенер за лични документи. Това не отменя необходимостта посетителите да носи в себе си документ за самоличност, тъй като съгласно чл. 6 на Закона за българските лични документи „ Чл. 6. Гражданите са длъжни при поискване от компетентните длъжностни лица, определени със закон, да удостоверят своята самоличност.”
2. В ал. 5 на чл. 11 се заличава забраната да се продават входни билети или абонаментни карти в деня на спортно мероприятие определено с висок риск от нарушаване на обществения ред.
3. Отменят се алинеи 6, 7 и 8 на чл. 11.
4. В чл. 45 се думите „чл. 11, ал. 1, 3, 5, 7 и 8” се заменят с „чл. 11, ал. 1”, т.е. отменя се отговорността за организатор на спортното мероприятие, който не изпълни задълженията си по отпадналите от чл. 11 алинеи.

Закон да изменение на Закона за опазване на обществения ред при провеждането на спортни мероприятия, публикуван в бр. 79 на Държавен вестник от 08.10.2019 г:

Чл. 11. (Изм. – ДВ, бр. 65 от 2018 г.) (1) Организаторите на спортни мероприятия предприемат всички необходими мерки в дните на спортни мероприятия до територията на спортната зона да се допускат само лица и превозни средства, които притежават право на достъп.
(2) Правото на достъп до спортни мероприятия се удостоверява със следните документи/знаци:
1. входен билет или абонаментна карта;
2. служебен пропуск или акредитация;
3. покана.
(3) (В сила от 08.08.2019 г.) Достъпът до спортното мероприятие се осъществява чрез предоставянето на документ/знак по ал. 2, който персонализира посетителя. Когато документът/знакът по ал. 2 не персонализира посетителя, достъпът до спортното мероприятие се осъществява и след разчитане на лична карта на посетителя от скенер за лични документи. Отменя се!
(4) Във входния билет, служебния пропуск и поканата се отбелязват секторът, блокът и мястото, както и датата и часът на провеждане на спортното мероприятие. На входния билет се изписват забраните към посетителите на спортни мероприятия съгласно закона.
(5) Заличава се Документи по ал. 2, т. 1 за спортни мероприятия, определени като такива с висок риск от нарушаване на обществения ред, не се продават на каса в деня на мероприятието, като организаторите предварително обявяват тази информация публично. Документите по ал. 2, т. 1 може да се продават и по електронен път.
(6) Условията и редът за достъп до спортно мероприятие и за издаване на документите/знаците по ал. 2 се определят с наредба на Министерския съвет.
(7) Организаторите на спортни мероприятия предприемат мерки за защита на документите/знаците за достъп срещу подправяне или повторно ползване, както и за защита на личните данни на гражданите.
(8) Организаторите на спортни мероприятия, с взаимодействието на собствениците или ползвателите на спортни обекти, организират съхраняването на личните данни на гражданите за тримесечен срок и последващото им заличаване съгласно действащите нормативни актове. – Отменя се
………………………………………………………..
Чл. 45. (Изм. – ДВ, бр. 65 от 2018 г.) (1) На организатор на спортно мероприятие, който не изпълни задълженията си по чл. 8, 10, чл. 11, ал. 1, 3, 5, 7 и 8 отменя се, чл. 12, 15, 16 и чл. 17, ал. 1 и 5, се налага имуществена санкция от 4000 до 6000 лв.
(2) Когато нарушението по ал. 1 е извършено повторно, се налага имуществена санкция от 7000 до 10 000 лв.
(3) На организатор на спортно мероприятие, който наруши разпоредбите на чл. 7а, се налага имуществена санкция от 5000 до 10 000 лв.
(4) Когато нарушението по ал. 3 е извършено повторно, се налага имуществена санкция от 8000 до 15 000 лв.

18 КОМЕНТАРА

 1. Хубаво че махнаха простотията на Славчо Атанасов. И Как може да не си спортист и спортен човек и да мислиш закони……..

 2. 3
  1

  Кой е този Славчо педофила, на кого са тези потни очилааа, кой сега се моли във джамияя и кой развява турски знамена

 3. 1
  2

  https://www.google.com/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwjE6fr6t47lAhUPPVAKHXCVC0UQjhx6BAgBEAI&url=https%3A%2F%2Friboco.com%2Findex.php%3Flng%3DBG%26mod%3Dproduct%26show%3D4216&psig=AOvVaw2de6FXjzBm9-m5Rn7tbXKe&ust=1570683987652664

  Този уред е изчезнал от магазините в Пловдивско и родопската яка…имало общо с класирането на дънните риби от ботевЪ Коматево…

 4. 9
  11

  И един съвет,за предстоящия мач с чорбата,гледйте да не сгрешите,като миналия път,та да ви развявят като прани гащи на полумесеца.Ще бъде пак жалка картинка.

  • 10
   5

   От П…и съвети не вземаме!
   … гОРЕ РЪЦЕТЕ 😆😆😆

 5. 11
  9

  Дерби е мач в който има публика,а вие мангали,нямате такава.

 6. 11
  10

  Мастията Стикс е един долнопробен малоумен психар, безработен, бедняк, не е виждал жена от как се е родил, кара на ръкоделие и майка му го храни . Той на стадиона на Локо не е стъпвал никога, защото няма стинки дори за пуканки. Такъв идиот е тоя плешивия грозник – жив Гаргамел. Майка му е свестна, но баща му го е изнасилвал като малък, затуй е превъртял.

 7. 21
  5

  Дойдоха ли 100-те работници на Копнежа ?

 8. 14
  5

  този закон беше измислен от славчо педофилски, тъп и безмислен и неприложим както всичко измислено от пияната глава на слвачо.

 9. 5
  3

  Дека са Ва нашите ГАЛОШИ Ва, немой Ва ги керизем на класацията ВА, НА Ком место са ВА нашите ЧУКУНДУРИ ВА, КО КАЗА ВА, Я НЕ ЧУЕМ И ВИДИМ ВА.

 10. 19
  14

  Андрей, объркал си се, постави тази новина в секцията за Локомотив Пловдив…само ние играем Дербита и то в топ три и топ шест, там на дъното при Коматево са дънни мачове в Тинята. Тази новина не ги интересува индианците, а само Пловдивския любимец…

Comments are closed.