Напусна ни “Царицата на баскетбола”, голямата Пенка Стоянова

7
870
Пенка Стоянова, източник снимка: БТВ

 

След дълго боледуване, на 69-годишна възраст, си отиде “Царицата на баскетбола”, легендата на “Марица”, най-великата баскетболистка на всички времена на България – голямата Пенка Стоянова. Стоянова е една от най-успешните пловдивски спортистки за всички времена. Постигнала безчет успехи и покорила хиляди сърца със своето спортно майсторство, тя завинаги ще остане сред най-великите личности в историята на пловдивския спорт. Редакцията на PlovdivDerby.com изказва искрени съболезнования към семейството и близките на Пенка Стоянова! Поклон пред паметта и!

От футболният Марица изказаха своите съболезнования, чрез обширен материал в нейна памет, който публикуваме:
Родена на 21.01.1950 г. в град Карлово, баскетболната й визитка е повече от впечатляваща, като с изявите си по терена, с усмивката си, с позитивността си и съветите си остави огромна диря в сърцата на всички баскетболни фенове не само у нас, но и в Европа и света.
Пенка Стоянова е наричана “Царицата на баскетбола”. Много специалисти я сочат за най-великата баскетболистка на всички времена на България.
Баскетбол, жени: „Марица“ – шампион на България, 1971 г. ► До 1971 г. всички титли на страната са спечелени от 4 софийски отбора: „Спартак“-3 пъти, „Локомотив“-6 пъти, „Славия“-12 пъти и „Академик“-5 пъти. През 1971 г., за пръв път в историята шампионската титла напуска София – „Марица“ Пловдив е шампион! Към днешно време това е най-успешният спортен отбор в Пловдив. Три пъти шампион, 5 пъти вицешампион, 4 пъти бронзов медалист, една Купа на България. През 1979г. Марица играе финал в европейските клубни турнири – за Купата на Лиляна Ронкети (тогава втори по значимост турнир в Европа след Евролигата) в Ямбол маричанки губят драматично с една точка в изцяло българския финал срещу Левски с 69:70, а година по-късно маричанки отново са финалистки и финалът отново е в България – в Перник, съперник е югославския Загреб след 82:76 титлата отива в Загреб. ► Състав на отбора от снимката, първи ред, клекнали: Оля Дукова (номер 14), Гюрга Атанасова (11), Елена Петрова (6), Стефка Ангелова (12), Марийка Ангелова (5) Прави: Елена Илиева (8), Юлия Генкова (10), Пенка Стоянова (15), Тенчо Начев – треньор, Дафина Атанасова (13), Величка Тодорова (7), Недялка Фиткова (9).
Стоянова е трикратна шампионка на България с отбора на Марица (Пловдив) през 1971, 1973 и 1974 г. с треньор Тенчо Начев. По четири пъти е сребърна и бронзова медалистка в първенството на България по баскетбол. С родния си клуб е и два пъти финалист за купа ,,Лиляна Ронкети“ – през 1979 г. и 1980 г. В националния отбор има записани 580 мача. Била е капитан на всички държавни гарнитури, а от 1974 г. до 1981 г. е капитан на представителния женски национален тим, в който е включена за първи път за Световното първенство в Прага, Чехия, през 1967 г.
До 1971 г. всички титли на страната са спечелени от 4 софийски отбора: „Спартак“-3 пъти, „Локомотив“-6 пъти, „Славия“-12 пъти и „Академик“-5 пъти. През 1971 г., за пръв път в историята шампионската титла напуска София – „Марица“ Пловдив е шампион! Към днешно време това е най-успешният спортен отбор в Пловдив, заедно с волейболния “Марица”. Три пъти шампион, 5 пъти вицешампион, 4 пъти бронзов медалист, една Купа на България. През 1979г. Марица играе два пъти финал в европейските клубни турнири – за Купата на Лиляна Ронкети (тогава втори по значимост турнир в Европа след Евролигата).
С националния екип е сребърна медалистка от Олимпийските игри в Москва, СССР, през 1980 г., и бронзов от Игрите в Монреал, Канада, през 1976 г. Участва в осем Европейски първенства. Сребърна медалистка е на шампионата във Варна, България през 1972 г. и бронзова от Клермон Феран през 1976 г.. Има осем първи места от участие в 12 балканиади и още 2 трети места на младежки фестивал и универсиада. Три пъти (през 1972, 1976 и 1981 г.) е включена в сборния отбор на Европа, на който е и капитан. Има второ място на световния фестивал в Лима, Перу, през 1973 г. и в световните игри на турнира ,,R. W. Jones” в Тайпе, Тайван, през 1983 г. с втория отбор на Италия.
„Марица“ Пловдив – ЦСКА, 1977 г. снимка: Държавен архив – Пловдив
Пенка Стоянова е първата българска баскетболистка, която играе професионален баскетбол в чужбина. От 1981 до 1983 г. е състезател на италианския “Алджида” (Рим). Включвана е в символичните петици на Европа от вестник ,,Кориере дело спорт“. През 1969 г. е наградена лично от президента на Италия на големия международен турнир в Авелино. Два пъти е избирана за спортист №1 на годината на Пловдив През 1985 г. в нейна чест се организира за първи път бенефисен мач между националния тим на България и сборен отбор на Европа.
Почетен гражданин на град Карлово от 1985 г. и на град Пловдив от 2000 г., тя е сред факлоносците на олимпийския огън за игрите в Атина, Гърция през 2004 г. През 2007 г. е включена в списъка на ФИБА от 35 състезатели, допринесли за развитието на световния баскетбол през второто петдесетилетие на 20-ти век.

Поклонението ще бъде в неделя, в залата на Траурен парк “Централен”.


ПФК МАРИЦА 1921 ПЛОВДИВ изказва искрени съболезнования към семейството и близките на Пенка Стоянова, както и на всички обичащи пловдивския спорт и “Марица”.

Поклон пред светлата й памет! Ще я помним вечно!


„ЗА ДА БЪДЕШ САМИЯ СЕБЕ СИ, ТРЯБВА ДА СЕ ПОСВЕТИШ НА КОЛЕКТИВА“

Пенка Стоянова (1950-2019)(използвани материали: ПФК Марица 1921; Нова ТВ; БГ НЕС)

7 КОМЕНТАРА

 1. Легендите не умират,те остават вечни в историята.Не съм е гледал на живо,но имах честта да бъда неин възпитаник.Изключителна личност и уникален характер на победител имаше г-жа Стоянова ,който го предаваше и на нас.Благодаря на съдбата, че имах възможността да познавам такъв Великан във всяко едно отношение като Пенка Стоянова.Поклон и мир на душата й.

 2. Сбогом на най-голямата баскетболистка и човек, любимата на Пловдив спортистка Пенка!

 3. Палатата на ФРГ(№ 10 в панаира) се тресеше с рефренът: „Пенка е най–великата жена, Пенка е най–добрата на света!“ Почивай в мир како Пенке!

 4. И аз с нетърпение чаках всеки мач на Маричката в Панаира преди 40 години. Поклон.

 5. Бях малък и брат ми ме водеше на баскетбол…. Имахме жълто син транспарант:
  МАРИЦА-ПЛОВДИВСКА ЦАРИЦА…
  и скандирахме:
  ОТ ТУК ДО ФИЛИПИНИТЕ, САМО ЖЪЛТО СИНИТЕ.
  Почивай в мир лельо Пенке

 6. 10

  Поклон! Зала 10 на Панаира се тресеше, когато играеше П. Стоянова и нейната „Марица“.

 7. 12

  Сбогом како Пенке! Благодарение на теб, бяхме толкова щастливи с победите на „Марица“ в зала № 10 от панаира! В града нямахме зала, но имахме теб и останалите момичета на „Марица“! Обичахме всички спортове, ходехме на много мачове, но в Пловдив бяхме шампиони само и единствено с „маричката“!

Comments are closed.