Футболната общественост в Пловдив заедно с кмета Иван Тотев отправи послание към държавата с което даде ясно да се разбере, че стадион „Пловдив“ е нужен на града и той ще се ползва от всички. Повод за общата им позиция е изявление на спортния министър Красен Кралев, който заяви, че държавата няма да построи стадион в Пловдив, само за да се играе едно дерби на него.

Участие в срещата взеха шефовете на Ботев и Локомотив Иван Йотков и Христо Крушарски, както и представители на Спартак и Марица. Кметът Иван Тотев заяви, че стадион „Пловдив“ е едно от съоръженията, което е видяло велики мачове и моменти, като идеята за самото му построяване е било именно пловдивските грандове да провеждат големите си мачове на него. Самата тема за стадиона е чувствителна за пловдивчани, като от много години местната власт се опитва да го възроди.

Тотев е на категоричното мнение, че един от четирите стадиона, които трябва да построи държавата за евентуално домакинство на Европейско или Световно първенство е именно стадион „Пловдив“. По време на срещата между футболните клубове и местната власт всеки един от четирите отбора са дали заявка, че този стадион ще бъде ползван от тях за двубоите им.

Президентът на Локомотив Пловдив Христо Крушарски каза, че възраждането на стадиона ще облекчи не само него като инвеститор, но ще бъде и предпоставка за много по-мащабни спортни събития. Той обясни, че стадионът в Лаута, който се подготвя за реконструкция ще бъде от 10 000 души и 4-та категория от УЕФА. Това означава, че клуба при евентуално участие в Европа и по-големите си мачове ще има нужда от по-голямо съоръжение, на което да домакинства. Той даде пример с „Крузейро“ в Бразилия, където големият градски стадион се стопанисва от Общината, като там се играят международните мачове и дербитата. Иван Йотков от Ботев Пловдив изрази сходна позиция с тази на Крушарски, като каза, че стадионите по които работят двата футболни клуба са нещо съвсем различно от нуждата градът да има голям градски стадион.

Освен за дербитата и международните мачове той може да бъде използван и за националните гарнитури по футбол, като той припомни, че младежкия национален отбор на България преди години е домакинствал именно на стадион „Пловдив“ и тогава е приемал хиляди привърженици.

Самото съоръжение може да бъде ползвано и от детските формации на всички клубове, което ще подпомогне тяхното развитие.

Иван Тотев” Изключително доволен съм от срещата, която проведохме. Пловдив категорично държи да има стадион, подходящ за европейски първенства. Съоръжението ще бъде използвано от всички клубове, както е било от неговото създаване. Това е нашето мнение. Беше важно да чуем всички клубове в Пловдив дали биха използвали тази инфраструктура. Оттук нататък ние можем да напишем писмо или декларация, но становището ни трябва да е ясно за всички. Ако стартираме изграждането на чисто футболен стадион, ще бъде възможно изграждането и на лекоатлетически стадион”. Това каза кметът Иван Тотев след срещата в общината с представители на пловдивските футболни клубове за стадион “Пловдив”.

Христо Крушарски: “Държавата ще не ще, но ние трябва да почнем да правим стадион. Клубният ни ще е за 10 000 места. Той обаче няма да може да приеме повече публика при по-голям интерес. Големите дербита могат да се играят на стадион “Пловдив”. Този вариант ни облекчава и би бил идеален за Пловдив. Как ще преборим държавата? Трябва да сме единни. София не е България, в края на краищата. Твърдо заставам зад идеята да се направи стадион “Пловдив“. Искам държавата и тези, които се борят за власт, да си поемат ангажимента и тази идея да се осъществи. Защото аз виждам само един човек да се бори, а другите да се боричкат”.

Иван Йотков: “България сега може да чуе единния глас на Пловдив. Нашият клуб също приветства идеята – стадион “Пловдив“ трябва да го има и категорично ще бъде използван. Има и много исторически аргументи – този стадион винаги е бил пълен за големи мачове на Ботев, Локомотив и дори на Спартак. Футболната атмосфера в града я има, има ги и детско-юношеските школи, така че най-нормалното е да се играе отново на стадион “Пловдив”.

Тодор Симеонов: “Подкрепяме идеята за изграждане на стадион “Пловдив“. Пловдив е най-футболният град и има нужда от това съоръжение”.

9 КОМЕНТАРИ

  1. Докато не се обединим и не ги побъркаме от протести пред парламента, никой няма да ни чуе. вместо да правим простотий по улиците, нека на 15ти отидем от обяд пред парламента, явно за да те чуят трябва да мачкаш

  2. След като Държавата-това е КралЕВ, значи държава няма, а има група бандити, които рекетира от нейно име.
    Та, Община Пловдив, която похарчи стотици милиони за пълни глупости, що не вземе да построи пустия му стадион Пловдив?

  3. Същевременно общината бави концесията на “Тодор Диев”.

  4. 43
    1

    Толкова е тъпо , чак е кухо като хралупа това същество Кралев , кой е той всъщност ,точно никой, за какво подяволите е министър, след като Пловдив трябва да доказва пред него спортната си натура и нуждата от градски стадион , що за мерзост е това……Кралев……Бонев, Дерменджиев, Стоичков и стотици още състезатели прославили България, явно не знаеш коя е Стефка Костадинова, Николай Бухалов, Йорданка Донкова и още и още и още, Пловдивски финал……малко ли ти е??????? В твоята Варна има повече заведения от фенове, но не ти пречи да натискаш за нови съоражения, няма лошо но да желаеш Пловдив да ти се доказва, граничи с пълна лудост…….

    • 29

      Съгласен съм напълно с теб, какво чакаха толкова време. Типична българска черта , да чакаме последния момент за всичко ,и ако минава номера нищо да не правим , и така повече от 25години. И изведнъж видиш ли да трябва да доказваме на някакъв си автомобилен състезател че Пловдив има нужда от Нов Градски стадион….смях!

      • 29

        Само помечтай малко на 15 да играем финала в Пловдив , 50 000 фена гаранция щяха да дойдат , а не сега кой го пуснали от работа, кой не, кой не му се пътува, кой го е страх от кретени да не се лабутят по пътя и тн, а иначе играта е за феновете…….

    • 11
      5

      Йорданка Донкова няма нищо общо с Пловдив,за разлика от големите шампиони прославили Пловдив и България като Стоян Делчев,Сийка Келбечева и Стоянка Груйчева,Любен Любенов,Ваня Гешева,Асен Златев….Накратко,Пловдив е най-спортния град в България!!!

      • 13

        Йордан Йовчев исках да напиша, не Йорданка Донкова, грешка……..

  5. 10
    14

    Аве, хора, Крушата да не е бременна, въй, дано не е от мойто Али, че ще му строша главата!

Коментарите са затворени