Капитанът на Локомотив (Пловдив) Димитър Илиев даде интересно интервю, в което говори за случващото се в пловдивския клуб след успешните игри на тима в последно време. Опитният футболист на “смърфовете” сподели очакванията си за предстоящия 1/2-финален сблъсък със Септември (София) в турнира за Купата на България, а също така призна пред Sportal.bg, че е готов да помогне на българския национален отбор, ако получи повиквателна от националния селекционер Петър Хубчев.

Здравей, Митко! Първо, поздравления за доброто ти представяне и това на Локомотив в последните мачове! Какво се промени в отбора от мача с Етър в края на февруари, когато загубихте за последен път?

Благодаря, след мача с Етър всички в отбора си дадоха сметка, че Локомотив не може да изглежда по този начин. Преди мача с Берое си казахме в съблекалнята, че е точният момент да покажем, че можем да играем добър футбол. Оттогава нещата вървят, надяваме се до края на сезона да е така.

Локомотив е един от отборите с най-много чужденци в Първа лига. Лесна ли е комуникацията в съблекалнята и какво е да си капитан на “смърфовете” в този период?

Няма проблем с комуникацията, защото 90% от момчетата се оправят добре с българския. Що се отнася до лентата, да си капитан на “Локомотив” е голяма чест и отговорност.

Преди дни отборът се класира на 1/2-финал за Купата на България, а ти отбеляза изравнителното попадение и една от решаващите дузпи. Как видя мача през твоите очи?

Смятам, че мачът беше изключително тежък и за двата отбора. И ние, и Етър показахме доста нервност, което е нормално предвид залога на мача. Радващо е, че показахме силен характер в изключително труден момент. Разбира се и късметът беше с нас, но знаем клишето – при кого е късметът.

Жребият размина Локо с ЦСКА-София и Ботев (Пловдив). Септември ли бе най-лекият противник, който можеше да се падне на отбора?

Септември отстъпва като класа както на Ботев, така и на ЦСКА, но това не означава, че мачът ще е лек – напротив. Трябва да дадем максимума, за да стигнем финала. Няма да е толкова лесно, но сме длъжни да се възползваме от шанса, който ни се открива.

Ако можеш да избираш, кой за теб е мечтаният финал в турнира?

Лично аз си пожелавам пловдивски финал.

Играеш един от най-добрите си сезони до момента. Каква е тайната на добрата форма?

Наистина в личен план сезонът до момента е добър за мен. Няма тайна, просто се чувствам добре на “Лаута”, у дома съм си. Чувствам доверието на треньора, което също е важно за всеки футболист. В личен план също се чувствам щастлив, което също допринася за добрата форма.

Смяташ ли, че имаш място в националния отбор на България и готов ли си да помогнеш на представителния ни тим в евроквалификациите?

Ако трябва да съм честен, смятам, че имам качествата, за да получа повиквателна. Разбира се, ако бъда повикан, ще дам всичко от себе си. Националната фланелка е огромна чест за всеки футболист.

Реална е възможността Локомотив да играе в Европа след края на сезона. Доколко е готов отборът да излезе на европейската сцена?

Пътят до Европа е доста дълъг и труден, но факт е, че ни се отваря възможност. Ако успеем, това ще е награда за усилията на всички в клуба. Евентуално класиране би било огромен успех. Що се отнася до евентуално участие, времето ще покаже дали сме готови. За съжаление обаче, като цяло, българските представители, изключвайки Лудогорец, се докараха до положение да се мъчат срещу отбори, които преди десетина години биеха с двуцифрен резултат от двата мача.

Как обичаш да прекарваш свободното си време и има ли футболист, на когото се възхищаваш? Както в България, така и в големите европейски първенства.

Почти всяка свободна минута е за семейството и по-точно сина ми, който скоро навършва годинка. Общо взето се стремя да съм една идея по-добър баща, отколкото футболист. Иначе напоследък преди тренировки играем дартс в съблекалнята и не съм лош, може да попитате Ален Ожболт… (смее се). Футболистът, на когото се възхищавам, дори не знам дали може да се нарече футболист, защото се наложи наскоро Папата да пояснява, че не е Бог, е Меси. Всички сме късметлии, че сме негови съвременници. Смятам, че такъв талант няма да се роди скоро.

Искаш ли да кажеш нещо на привържениците на Локомотив (Пд) преди важните битки на отбора оттук насетне?

Към феновете искам да се обърна с апел. Нека напълнят стадиона срещу Септември, за да победим заедно и заедно да се преборим за финала. Всяка победа се обезсмисля, ако ги няма на стадиона и не са с нас.

26 КОМЕНТАРИ

  1. Собственикът на Локомотив Пловдив Христо Крушарски даде обширно интервю за предаването “Домът на футбола” по Диема спорт, в което говори за настоящата ситуация при “смърфовете”, за свършеното през последните месеци и за мечтата му, свързана с клуба.

    На въпрос, дали обстановката в Локомотив е “пивка”, както е казвал преди, Крушарски отговори: “Мога да кажа, че обстановката е лежерна, тя е вече спокойна, с очакване на добри резултати и радостни мигове за мен и феновете, въобще за Локомотив Пловдив.”

    Крушарски сподели и своите емоции от драматичните дузпи с Етър за Купата:

    “След 30 часа пътуване, трябва да ви кажа, че инфарктът беше близо, но преживях и този момент, защото не знам човек дали може да се почувства в по-стресова ситуация от тази с дузпите. Бил съм вратар, надявах се, че рефлексът на Илко Пиргов ще надделее и той постигна това, което трябваше да постигне.”

    “Аз съм казал, че ще оставя клуба, когато видя, че има човек, който да представи план, да каже, че иска да работи, иска да вземе акциите. Но аз ще запазя една акция, която ще е златна, да се върна, ако не се спазват ангажиментите.”

    “Аз мисля, че ние сме налучкали ваксата. Целият екип започва да работи за развитието на отбора, а не на досегашните действия. Това ще покаже още по-добър резултат в оставащите мачове. Ще изпитаме всички играчи кой какво може, разбрали сме се, че не гоним кой знае какво в първенството до решаващите мачове. Тогава ще видим какво могат играчите.”

    “След разговора, който проведохме през януари, стана ясно, че трябва всички да се хванем за ръката и да тръгнем в една посока. И стари, и млади, и локомотивци, и бивши локомотивци, да работим в посоката, в която трябва да върви клубът. Това нещо промени коренно ситуацията в Локомотив и се отрази коренно вътре в съблекалнята и на резултатите.”

    Относно ролята на Александър Станков в клуба, Крушарски отговори: “Той може да е в клуба колкото той пожелае. Цялата работа се завъртя около избора на футболисти, да търсим българското. Аз винаги съм казвал, че търся българското, въпреки че европейците също са българи, защото сме едно семейство. Коментарите “имаме българи, вие не щете да ги вземете”. Сега 8 човека се занимават с това. Имаме три момчета в Рилски спортист, две момчета в Арда Кърджали, които се гледат и който покаже резултат, мястото му е отворено при нас. До 10 май ще стане ясно кой накъде и за какво се бори и кой ще остане и кой няма да остане.”

    “Това беше малко целенасочено към нас. Ние не може само чужденци да имаме. Ние сме горе-долу на едно средно ниво. Ако може европейците да ги наречем чужденци. Защото чужденците в Локомотив са четирима. Останалите са европейци. Да се уточним. Чужденци няма, има българи. Тези хора, които се занимават с това, трябва да ми предложат българско. Млади хора, които имат дарба към футбола. Един футболист в днешно време не е локомотивец, той е професионалист, дошъл да играе за емблемата. Много е смешно като кажеш аз съм локомотивец, а играеш за пари. Един локомотивец би трябвало да играе за емблемата и за удоволствието. Моята мисъл от самото идване в Локомотив, е да започнем да изграждаме от основите, отдолу, не от покрива. Когато едно дете го възпитаваш от малко към емблемата, към обичта към клуба, любовта към Локомотив, тогава получаваш истинският герой. А не купеният герой. Купени герои колкото искаш.”

    “След разговора последната среща в тази стая, мисля, че всички си дадохме ясна представа, че така повече не може да продължим. Всички трябва да дръпнем своето его, да изчистим своята глава и да тръгнем в единна посока. И треньори, и легенди, и локомотивци. Оттогава има коренна разлика, която повлия и на резултатите.”

    “Александър Станков многократно е заявявал, че никога няма да дойде в Локомотив. Той идва да помогне да направим това, което трябва. Той започна да работи вътре в школата, той няма пропуснат мач на 17 и 19. Той гледа и тренировки, това е показателно.”

    “Акрапович имаше сериозен подпор, в нашето село има една приказка: Юга като духа всичките ли плетове бута, или тия, които имат подпори, остават. Значи когато духа южният вятър всичките ли плетове събаря или тези, които имат подпори остават. Бруно Акрапович винаги е имал моята подкрепа на 100%, не на 99%, а на 100.”

    “Говорим си истини, аз приемам критиките. Аз не съм безгрешен. Имам много грешки, така че винаги се уча от грешките си и приемам критиката, когато е градивна. Акрапович някои неща ги казва в негова защита или да защити някой. Затова си повишаваме тон, но това е градивен тон, той не е тон за надмощие.

  2. 1
    13

    абе нашите вие пиете ли си редовно хапчетата малумници как да сме приятели с тези криви селски гнусни помаци лъхащи на чесън и пот от 5 километра никога няма как жълта курва да ми идва на Лаута и да си сяда приятелски с някой да си ебът майката крива помашка само бой и изнасилване за тия потни селтаци от родопската яка

    • 11
      2

      Не разваляй добрите коментари човече….не се прави на такъв какъвто не си !

    • Ти явно толкова и ходиш на мачове.Огледай се около теб – гологави дебили с обици и анцузи,изкривени муцуни от селския живот.И в публиката на Ботев има такива на да са 100-200 човека,а при вас нормалните локомотивци отдавна спряха да посещават Лаута.Изгонихте ги вие с постоянните бойкоти и с тъпотиите за беси,1926, “пловдиския любимец” и тн. Радвайте се ,че Спартак му ебаха мамата,иначе щяхте да сте третия отбор в Плводив.

  3. 17
    3

    Ами да направим един експеримент?? Всеки запалянко да доведе на стадиона един двама приятели от другия лагер и да гледаме мача заедно, като едно време!! Които келеши се опънат да ги изметем от стадиона??

    • 8
      1

      Ами да пробваме на следващото дерби и на Лаута и на Коматево, дали такива лумпени няма да ядат бой от свои?

  4. 28
    1

    Пичове, към днешна дата келешите са повече от нормалните, а само как си ходехме на мач – дерби, половината ресторант на единия край, другата половина на другия край, и който паднеше черпи и мълчи до другото дерби, защо се изрудиха така нещата подяволите, да не можеш да си заведеш детето на дерби, да се страхуваш за здравето си, вместо да се разтовариш от и без това трудния живот в България, никакъв пример за младите, това е много лошо, положителните емоции разтоварват за бога, толкова ли е трудно да бъдеш нормален съперник, но не трябва да си идиот на квадрат и да избиваш комплекси, дано станем нормална държава със закони, които се спазват, а Димитър Илиев е страхотен футболист !!!!!

    • 23
      1

      Тези изроди за които пишеш, независимо дали са локомотивци или ботевисти, ако ги накараш да изброят титулярния състав на техния отбор няма да могат да кажат повече от 3 имена.

  5. 26
    1

    До тези, които пишат че Митко Илиев бил добро и възпитано момче.
    Повечето от футболистите на Локо са такива. Аз не съм , чул лоши думи и омраза от големи локомотивци, като Аян Садъков, Чоната Драганов, Ераносян. Да не говорим за Гочо Василев, който ходи на всеки мач на Ботев и се спира и говори с всеки фен и се майтапим помежду си.Тази емблема на Локо, никога не имал проблем да дойде на нашия стадион и да седи сред феновете.
    Омразата и злобата бяха въведени от Бонев. Не обичам да говоря наизуст и по слухове и не искам да коментирам, защо го прави.
    По акъла му се подведе Камбуров, който макар и голям футболист е доста прост, дори за стандартите на футболист.
    От останалите локомотивци не е имало проблеми. Както и не си спомням, някои от легендите на Ботев, да е говорил с омраза за Локо.

    • 25
      1

      Много точно написано ,за което ти благодаря ,и е хубаво по-младите фенове ако не го разбират ,поне да го знаят.
      Злобата е за комплексарите , истинските легенди или спортсмени възпитават!

      • 23
        1

        Така е. Аз съм на 43 години и в нашия квартал Ботевисти- Локомотивци сме 50:50 горе-долу. Бъзикаме ме се, спорили сме много яростно, дори сме се заяждали, когато единият отбор се издъни, ама сме си в добри отношения, да не говорим за сбивания – абсурд.

    • 13
      2

      Шансовете се 60: 40 в полза на Локо. Ако футболистите запазят хладнокръвие и не се подведат по думите на феновете, че не само отстраняването на Септември е сигурно, ами и купата вече е спечелена,
      шансовете ви са добри.

  6. 27
    2

    Изключително добро и възпитано момче , Българин и им показва на всички ИЧОВЕ от Локомотив как се играе футбол , най – добрия от Локото , без него сте половин отбор , прави изключителни игри и заслужава да получи повиквателна за национала , въпреки , че ни вкара гол и паднахме му симпатизирам , за мен лично много качествен състезател …..Успех Митко , на черното бяло не може да се каже ……

  7. 28
    2

    Митко Илиев е скромно момче и добър футболист, лошо срещу него не мога да кажа.

  8. 39
    2

    Митко, успех срещу Септември ,ти доказа че си истински лидер и капитан .
    Аз лично си пожелавам пловдивски финал , но ще видим ,топката както казват е кръгла .

  9. 28
    5

    Умно и възпитано момче, което трябва да е пример за подражание на футболисти и публика. Уважава противника и неговите привърженици. На всичкото отгоре и играе добър футбол.

  10. 6
    27

    Ще ви размажем от бой, дейбаваща…. локомотивоцигнска. Финал ама друг път. Съдия съм си избрал, а и вятър съм поръчал.
    СЕПТЕМВРИ ЩЕ Е НА ФИНАЛ!!!

      • 4
        9

        Казва се пОмия. Това, което си написал е на цигански. Типично за отбора на дънните риби.

          • 1
            4

            Може и да съм мастия, ама с малки пишки като твоята не ходя.

  11. 6
    17

    Сичките 123 фена сме мобилизиране и ще се вклиним в клетката. Ща хапнем, ща пийнем, може и някоя песничка да изкараме. Вие си ритайте де, няма да ни пречите.

    • 8
      6

      Ние поне песничка можем да изпеем! 124-е фена в селото само мучат(въпрос на интелект)! Кооо ТВА ва?

Коментарите са затворени