Остър коментар от „Марица“ за положението в Трета лига: „Докога?“

3
1079
Марица, 09.02.2019

От „Марица“ излязоха с остър коментар за положението в Трета лига и наболелите проблеми:

 

Тенденциозното съдийство срещу “Марица” продължава! Дори и сега, когато по една или друга причина “Марица” е извън борбата за първото място тези действия не спират. Примерите през сезона са ужасно много. В ЗС на БФС продължават да не вземат никакви мерки, напротив, по някакъв начин (съзнателно или не) поощряват тези действия. Но проблемът не е само в Зоналния съвет или съдиите, а и в много от ръководителите на клубове…
Назначаване на съдии от града на отбор конкурент и то във важни мачове – на няколко пъти през сезона това се случваше. Спестяване на картони на противникови състезатели, умишлено накъсване на играта, обратни отсъждания, спиране на атаки – почти във всеки мач се случват тези неща. Неотсъждането на наказателни удари е традиция в мачовете на “Марица”. Господа, колко дузпи точно трябва да има в един мач, за да бъде отсъдена една?
Няма как да не споменем слабата работа и на делегатите или поне на част от тях. Не може играч да блъска съдия, той да не предприема никакви мерки, а делегатът да не опише инцидента в доклада си. Ако съдията го е страх, то каква работа тогава върши делегатът и защо изобщо е нужен? След като делегатите получават заплащане и то от клубовете не е ли редно да си вършат работата, за която е изпратени? Редно ли е цял мач футболисти да викат по съдията, да обиждат и да го наричат всякак, да му нареждат какво къде да отсъжда и какво не, а той да не предприема нищо? Делегатът пак е просто зрител…
Редно ли е заради съдийски грешки в даден мач, в следващия или по-следващия отборът да бъде компенсиран за сметка на трети тим? И защо не това да се случи срещу “Марица”. Тук в “Кършияка” ексцесии няма, никой не закача съдиите, никой не им говори, никой не навлиза на терена да се разправя с тях, никой не ги бие и заплашва, всичко е спокойно и съответно е повече от добро място за подобни “услуги”. Превърнахме се в “учебен отбор” за прилагане на футболния правилник!
След всеки кръг хора от различни клубове се редят в сградата на ЗС за да се оплакват от едно, за да искат друго… Следващият мач са компенсирани и доволно потриват ръце без да си дават сметка, че така всички стават част от един безсмислен кръговрат. Чрез вмешателство или натиск не се развива един отбор, не се развива футболната игра. Постигат само временни резултати. Това не е начинът да победиш! Ние в “Марица” не процедираме така, за това сме удобни за всички тези игри, които са обществена тайна. Имаме принципи и занапред пак няма да се процедира така. Нека ръководителите да си ръководят клубовете, треньорите отборите, съдиите да си гледат правилника без значение кои отбори играят, служителите от ЗС да си вършат работата необезпокоявани. Само така кръговратът ще бъде спрян и нещата ще поемат в друга посока! Толкова ли е трудно просто всеки да си върши работата?
Господа футболни хора, ако нивото на футбола е една от причините хората все по-рядко да посещават стадионите, то съдийството и изобщо организацията е друга главна причина за това! Зрителите коментират: “Защо да идвам следващата седмица, пак ще ни отрежат главата, историята се повтаря. Всичко в първенството е ясно отдавна.” Стигна се до там, че да бъде изключение, че дори истински празник ако някой “свири” 50:50. Много хора ще кажат – навсякъде е така, та при вас ли? Да, прави са, но да се примирим ли? А какво да обясним на подрастващите? Как да ги мотивираме? Какво да обясним на родителите им? Положението в срещите от шампионата при децата и юношите не е по-добро. Толерират се така наречените големи клубове, често се стига до грубо погазване на правилата. На кого се помага така? Знаете ли, че около 50% от децата и юношите се отказват от спорта още преди да стигнат до възраст за мъжки футбол? И за това вина имат всички по веригата!
Спрете! Още не е късно! Докато все още има хора обичащи футбола! Докато все още има фенове, които посещават мачовете на своя любим отбор. Докато все още има хора, които се наемат да издържат даден клуб! Не ги гонете от стадионите с безсмислени игрички! И направете нужното за да се стигне до промяна!
SHARE

3 КОМЕНТАРА

  1. Може ли чрез вашата медия да зададете въпрос до шефовете на Марица, кого подкрепиха на конгреса на БФС? Ако са гласували за перуката хак да им е..

    • 3
      1

      Вие ще дойдете на нашата, да видим как ще коментираш тогава, мистър Новоизлюпен

Comments are closed.