Сериозен удар понесоха феновете на двата пловдивски гранда Ботев и Локомотив. Най-голямата социална мрежа в света Фейсбук изтри без предупреждение почти всички ултрас страници на „черно-белите“ и „жълто-черните“. До кардиналната мярка се стигна след скорошното въвеждане на новите правила за толерантност и глобалната кампания против насаждането на омраза.

Оказа се, че само в рамките на няколко часа всички мрежи на запалянковците са били докладвани многократно заради забранено съдържание. Така се стигна до изтриването на Lauta Army и Бултрас, страниците, в които ултрасите на двата тима публикува обиди едни към други, а и често публикува видео от боища по между си.

Столичните ултраси също пострадаха. Там първо „изгоря“ най-голямата страница на феновете на ЦСКА – „Сектор Г“. От там обясниха, че причината е в снимка, която е публикувана преди няколко години. На фотоса има знаме с нецензурно съдържание по адрес на собственика на Лудогорец Кирил Домусчиев. Цесекарите се опитаха да пренасочат феновете към други страници, включително и към тази на най-голямата организация – Animals, но малко по-късно те също бяха изтрити. „Армейците“ заподозряха целенасочена атака преди ключовите два мача с „Лудогорец“ тази седмица и обявиха, че „този удар може единствено и само да ни забави, но по никакъв начин няма да ни спре да постигнем целите си”.

Феновете на Левски също пострадаха. Радващата се на огромен интерес страница „Сектор Б се забавлява“ беше изтрита, както и тази на емблематичната „синя“ фракция South Division. Авторите на много други левскарски фенстраници пък обявиха, че деактивират (поне временно) съществуването им във Фейсбук като превантивна мярка, надявайки се изтриването да им се размине.

Щети са понесени и от фенстраници извън България. Ултраси на румънския гранд Стяуа, както и на сръбските Партизан и Цървена звезда също се оплакаха, че има триене.

Подобна крайна мярка на практика е изключително тежък удар, защото тези страници са развивани с години, а освен това се радват на огромен брой последователи. Това означава, че ултрасите трябва да започнат от нулата, а докато отново се достигне същото ниво, това ще коства множество усилия, време и трудности. Притеснени фенове пък наводниха форумите с въпроси къде могат да получават новини за любимите си отбори, след като досегашните им канали бяха премахнати.

Остава отворен въпросът какво ще се случи с фенстраници като Ultras World например, които имат милиони последователи и постоянно публикуват клипове от цял свят на футболни запалянковци. Множество фенове пък написаха, че са бесни от тежката цензура, която им налага Фейсбук и поради тази причина ще напуснат социалната мрежа, създадена от Марк Зукърбърг.

6 КОМЕНТАРИ

  1. 5
    1

    Андрей, ако имаше поне малко себеуважение щеше да ограничиш коментарите. Имаш се за медия, но не си! Сайтчето ти процъфтява благодарение на трибуната, която даваш на сулю и пулю да ругае, да заплашва със саморазправа и прочие.. Публикувал си неведнъж клипове, в които се вижда как някакви недоразвити хора се млатят. Това е “много журналистическо”, браво!
    Като послепис , бих искал да покажеш и с това да ми затвориш устата, дипломата за завършено образование.

  2. 14
    1

    Ами той сайта е на рефана преди въртеше интриги в Локо сега и в Ботев и тоя сайт му е да си избива комплексите!

  3. 14
    3

    Андрей , май е време и ти да се замислиш . В твоят сайт изобилства от коментари , насаждащи омраза и закани за саморазправи . Да не говорим за вулгарният език и псувните в тях . Вземай мерки за да не се окажеш със затворен сайт.

    • 11

      Много правилно!Заслужава го, единствено го спасяват връзките които има. Не е пуснал някои сигнал , не са го затворили ,или поне тази част отдолу с коментарите!

Коментарите са затворени