Историкът на Ботев: Най-любопитният документ е химнът! Отдавна търся учредителния протокол!

59
1695

Не може да сте от Ботев и да не сте чували за Румен Минков или поне да не сте чели нещо от него. О.з. полковник Минков е живата история на жълто-черния клуб.

Роден и израснал край Колежа, Румен Минков е закърмен с жълто-черната идея още от времето, когато гони топката из прашните улици на квартала. След бенефиса на Динко Дерменджиев (1977 година) открива, че Ботев няма написана история. С много труд успява да подготви първата си книга – по случай 70-годишнината на клуба. След това има още две издадени. Последната е за 100-годишнината на Ботев.

След извадените на бял свят документи от шефовете на Ботев на специална пресконференция преди два дни потърсихме мнението на Румен Минков.

Ето какво се съгласи да каже той пред „Марица“:

– Г-н Минков, какво е мнението ви във връзка със случващите се тези дни мероприятия, свързани с историята на Ботев Пловдив?

– Мнението ми сега е с една условност, че не съм виждал оригиналите. Имам уверението на г-н Иван Йотков, че в подходящ момент, при подходящи условия, ще се запозная с тях. Макар че едва ли ще се промени мнението ми от това, което видях от сайтовете като снимков материал. Друго е да се докоснеш до оригиналния документ, случвало ми се е доста и затова знам.

– Все пак изненадан ли сте от това откритие, което осветлява доста неща от най-ранната история на жълто-черния клуб?

– И съм изненадан, и не съм. Моята версия е, че неразработените и необработе​ни от статистици като нас архиви на МВР крият много тайни. Архивите бяха засекретени до излизането на закона за досиетата. От МВР са задължавали организациите с обществена значимост, каквито са спортните клубове (б.а. говорим и за футболните клубове) да предават всичките си документи при тях. За да се предадат всички документи, означава, че те трябва да имат и съдебна регистрация.

– Колко важен е протоколът от учредителното събрание?

– Откакто се занимавам с историята на Ботев, винаги съм го търсил този протокол. Това за мен е един истински празник. И се радвам, че в крайна сметка се откри. Досега не съм имал възможност да ровя тези архиви на МВР по различни причини. Първо, когато се занимавах с историята, те бяха закрити, а сега като са достъпни, пък аз нямам време. Затова се радвам, че моят колега Антон Петров е успял да се разрови добре в полза на Ботев. Онези, които четат, ще разберат за какво става въпрос. Няма откъде другаде да излязат архивите. Чел съм съдебната регистрация от 1933 година, където се упоменава този учредителен протокол, но интересно – не е приложен. Явно при по-детайлно разследване е бил открит.

– Какво трябва да се направи оттук насетне?

– Сега следващата стъпка, която трябва да се направи, за да стане всичко абсолютно точно, е да се открият съдебната регистрация и клубният устав. Виждал съм учредителни протоколи на различни клубове с претенции. Когато не са подкрепени с такива документи, малко увисват във въздуха.

– Кои са любопитните неща сред тези документи?

– Най-любопитният момент за мен от тези документи е химнът. Знаех за този химн, бях чел за него. Имам спомени на много съвременници, в които обаче някои думи се разминават. Знаех, че е написан от този наш голям композитор Любомир Пипков. Сега всичко излезе наяве.

Чел съм и за мотивите на тези два наши цвята – жълто и черно. Сега ги прочетох в оригинал и научих нещо ново. Знаех за жълтото, че символизира плодородието на Тракия, но допълнението за уважението към колежа „Свети Августин“ за първи път официално изплува.

Щастлив съм, че това се откри, преди да се направи музеят на клуба. С тези документи и всички друго събрано, колкото и да звучи нескромно от мен, от други хора и от Антон Петров, от фенове, музеят ще придобие един завършен вид.

– Това откритие променя ли глави от книгите с историята на Ботев, която вие сте написал?

– Любопитен е моментът с датата 11/12 март. Когато започнах да пиша първата книга, говорих с трима от учредителите. Много се колебаеха за датата. Беше между 10-и, 11-и, 12-и и началото на март. В крайна сметка след много отхвърляния се прие предполагаемата дата 12 март. Предполагам, че е от благозвучие – 12-и март, 12-та година. Сега се оказа, че правилната дата е единадесети март.

Другото, което ме изпълва с гордост, е, че имената на 22-мата учредители в книгата за 100-годишнината, които с много кански труд успях да установя, сега ги виждам в протокола. Значи онези източници, които съм ползвал, са били достоверни – тримата учредители, други играчи от отбора, главният секретар Вълко Куманов (1923/24 година, когато Ботев започва един истински път на спортен клуб). Тогава е първата съдебна регистрация, минавайки през Министерството на просвещението и Министерството на вътрешните работи, клубът е бил признат. Това са много важни неща за един клуб като Ботев, който остава верен на принципите си през всичките тези 107 години.

SHARE

59 КОМЕНТАРА

 1. 2
  1

  1923/24 е годината, когато Ботев започва един истински път на спортен клуб. Тогава е първата съдебна регистрация, минавайки през Министерството на просвещението и Министерството на вътрешните работи, клубът е бил признат.

  Всичко друго са свободни съчинение като романите на Жул Верн

 2. 9
  2

  Забавно е как единствения отбор сменил годината си на създаване(типично цигански номер), хора измисли небивалиците за беси, отбор на културната общественост и тн. тръгнали са история да говорят. Вярно, че историята на Локо е доста бедна като единствения им успех е една кървава титла, купена с пари от дрога, но можеше вместо да отватяте миризливи усти, да си правите пас след като всички факти са във ваш минус. Погледнете с тия тъпотии колко хора си изгонихте от стадиона… Този документ доста навътре ви бръкна след като години наред питахте „къде е“,но пийте по една вода и не се бъркайте в делата на най-големия пловдивски отбор.

  • 6
   2

   Прекрасно казано!!!!! Затова Призовавам: Братя буферляци, бургуджии, демирджии, вретенари, гребенари, калайджии, калдараши, копанари, артъкпъртъци и сичкия катун!
   КЛОАКОМОТИФЦИ! Некъ дъ не ставъме за смях!!!!!!! Няма по-гулям страм от това, да си от утбор, наречен и кръстен на имету на парна машина!!!!! За да си избереш такъв утбор и да крещиш пу стадионите това име, трябва да си уникален……Интилиген!!!!!:))))))))))) Мухааааааааа ..Съде Валяк, Валяк, Валяк!!!!! Напреш мой Валяк!!!:))))))))

  • 3
   2

   Забавно е да се гледа как едни превърженици на отбор, който е създаван 3 пъти през годините да се замесва в ФАЛШИФИКАЦИЯ на документи.
   Ама те окрадоха народа с 52 милиона, сега искат да откраднат още 30, та за една фалшификация ли ще се спрат….

   • Леле, колко си неграмотен и на всичко отгоре си прост като налъм!

 3. 5
  6

  https://www.google.com/search?q=%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%B5%D0%BD+%D0%B2%D0%B0%D0%BB%D1%8F%D0%BA&oq=%D0%BF&aqs=chrome.0.69i59j69i61l2j69i57j35i39j0.1931j0j7&client=ms-alps-full_pri6750_66t_m-bg&sourceid=chrome-mobile&ie=UTF-8#imgrc=Ny01jKRC8KNXQM. Наштъ гудина на създавъне е штамповъна на десния калник на машината!!!!! ….1902!!! Пише гордо Клоакомотиффффф!:))))

 4. 6
  6

  Историка говорил глупости. Йотков по-добре знаел….
  ХАХАХАХА ЦИРК МАЙНА!!!

 5. 8
  6

  МАНГАЛЧЕТА ЖАЛКИ .ОТ КЪДЕ ВИЕ ДА ЗНАЕТЕ КАКВО Е ИСТИНА??
  ПРЕЗ ЦЯЛОТО СИ ЖАЛКО СЪЩЕСТВУВАНЕ НИКОЙ НЕ ЗНАЕ КОГА СТЕ СЪЗДАДЕНИ -ФАКТ!!!
  ДОРИ СКАПАНИТЕ ГОВЕДА НЕ ДАДОХА ТАКАВА ГАВРА СЪС ГОДИНАТА НА СЪЗДАВАНЕ .А ВИЕ ПАК СЕ НАГЪЗИХТЕ ! КУПИ ВИ ЕДНА ТИКВА ЗА ДА СИ ПРЕСЕЛИ КАТУНА И ДА ВИ ЗАТРИЕ СЪС ДЪРЖАВЕН ВЕСТНИК ВИЕ ПАК СЕ РАДВАТЕ .НА ВСИЧКОТО ОТГОРЕ СЪЩИЯ ЖДРАПАШЕ ДА КУПИ ЕМБЛЕМАТА НА ПЛОВДИВ МЕСЕЦИ НА РЕД ПРЕДИ ТОВА ХАХХХХАХАХХА
  ПРЕДПОЛАГАМ ЧЕ НЕ Е ЛЕСНО ДА СИ НИКОЙ (САМО ПРЕДПОЛАГАМ )НО ТОВА ИСТИНАТА ХАХХХХАХХА
  ТАКА ЧЕ ДЕРЗАЙТЕ АМЕБИ НЕ МИ ПРЕЧЕИТЕ
  ВИНАГИ ЩЕ ГНИЕТЕ В КОМПЛЕКСИ !!!!

  • 6
   5

   от документите, селски. от документите…

  • 2
   3

   От какъв комплекс бе, жълт мърляч?! Такива дето сме ги изчукали със седем тека, да имаме комплекси, ХА! Точно обратното! Кой кога бол създаден? Вие убихте змея с Вашето създаване, от 12 годишен посерко! Нещастни, жълти идиоти!

 6. 12
  4

  УЕФА признава „Ботев“ за най-стария български клуб, българският съд признава същото,вижда се и от облепения с гербови марки и печати протокол, руски вестници пишат обширни статии за най-стария български клуб,преди контролните мачове,само циганското малцинство не е съгласно. Нещастни,давещи се в злоба и завист мангали,никой не го е грижа за вас и това,което ви се иска

  • 7
   10

   УЕФА е била заблудена, съда едва ли се е занимавал рочно с това, а какво пише в руските вестници касае само теб, другарю от ръководството.
   Документа ОЧЕВАДНО е ФАЛШИФИКАТ и то от евтините.
   Международна експертиза имате ли? Ти знаеш ли как изглежда една хартия на 107 години изобщо??!! И защо този другар „тих общественик“ чак сега го извади този „документ“…
   абе що не се скриеш??!!

   • 3
    2

    Ако не знаете какво е завистлив, черно-бял циганин,ще разберете от горните неграмотно написани опити за размисъл.

   • 3
    2

    Очевидно?Кажи къде го видя та и ние да видим „очевидното“ ?Алоооууу,има специална лаборатория за такива неща,а не гейбандита видял нещо!И то очевидно!Прост си като синигерче.

  • 4
   1

   Това е поредната лъжа в гомняно жълто! ЗАПОМНЕТЕ, НАЙ-СТАРИЯТ КЛУБ СЕ КАЗВА. ТОРПЕДО. РУСЕ-1901-ва година! Четете БГ футболна история, и не си измисляйте разни съдилища и футболни федерации!

   • 4
    1

    И нъ мен ми съ искъ най-древния утбор дъ е: Торпедо, Валяк, Редосеялка, Трактор, ама не е!!!!!!! Така, чи: Братя буферляци, бургуджии, демирджии, вретенари, гребенари, калайджии, калдараши, копанари, артъкпъртъци и сичкия катун!
    КЛОАКОМОТИФЦИ! Да запазим тишинъ в ефира!!!! Дан съ злагъми на негу!!!!!:)))))

 7. 8
  8

  1923/24 е годината, когато Ботев започва един истински път на спортен клуб. Тогава е първата съдебна регистрация, минавайки през Министерството на просвещението и Министерството на вътрешните работи, клубът е бил признат.

  • 6
   4

   Както казах , Минков не е мерило за достоверност. Той е статистик, а не историк, плюс това не представлява никой освен себе си. И точно това е проблемът в дивотиите, които е наговорил.

 8. 19
  15

  Открих го!!!! А! Това са задължения за 52 милиона….

 9. 14
  14

  Учредителния протокол и оригинал се намира в курника на бай Наско от Стряма……тъй ни каза Стоян канара ва да гоейба.

 10. 15
  16

  “В крайна сметка след много отхвърляния се прие предполагаемата дата 12 март. Предполагам, че е от благозвучие – 12-и март, 12-та година. “
  И С ГОДИНАТА Е ТАКА ,ПРЕДПОЛАГАЕМА 1912 , РЕАЛНА 2011.
  ДА СЕ СМЕЕШ ЛИ , ДА ПЛАЧЕШ ЛИ ?!?

  “1923/24 година – Тогава е първата съдебна регистрация“ .
  А БЕ КРИВИ ГЛАВИ , ТУК Е ЗАРОВЕНО КУЧЕТО ,
  КОЙТО ИМА АКЪЛ ЩЕ ГО РАЗБЕРЕ , ОСТАНАЛИТЕ ДА
  ПРОДЪЛЖАТ ДА МУЧАТ.

  • 12
   6

   Минков е статистик, не историк. Наговорил е куп небивалици, но той не е представител на клуба, така че може да си говори каквото иска. Документите са важните, другото е ала-бала.

   • 3
    6

    точно така, селски! Ама работата е там, че ДОКУМЕНТИТЕ са от 1924!!

 11. 16
  20

  Един истински историк би трябвало да разпознае фалшификата дори и от снимка.

  Този го търси цял живот, а Йотков и някакъв си „тих общественик“ го намериха за час…
  Документи да искаш в тази България….

  • 18
   4

   http://www.sportabg.com/drugi/top/48006-ubitite-prezidenti-i-shefove-vav-futbolnite-klubove
   https://gong.bg/bg-football/a-grupa/7-godini-zatvor-za-bivsh-prezident-na-loko-pd-14519
   https://gong.bg/bg-football/a-grupa/zeki-bajram-poseti-lokomotiv-plovdiv-45329
   https://sport.plovdiv24.bg/31843.html
   https://sport.plovdiv24.bg/32612.html
   http://old.segabg.com/article.php?id=329895
   Търси за Гитов, кебапчии, Коко, Марешки, Круши еи т.в.!
   И не забравяй, речи и ведео от празниците за 80 годишнината ви!
   А, и питайте Емо Наков, къде е купата?!

   • 20
    4

    Пич,ти си ебал майката на умрелите цигански мърши. Найс.

   • 7
    13

    Фекалия , вие с историка да не сте едно и също лице? Много са ви еднакви биографиите.

    • 5
     4

     Той е,дъртия фроул не спи 🏟😂

     • 4
      5

      Гледах го и така мисля – бивш военен, величаещ времето преди 1990, не търпи чуждо мнение, говори много , а нищо не казва , мисли всички нас за необразовани и глупави , според него няма читави локомотивци. Четох вчерашният ти спор с него – няма капка съжаление за дивотиите , които бълва. А ти явно си от свестните ботевисти. Успех !

     • 3
      2

      Сине, дали спя или не, е твоя работа! Гледай си джулязуту!:)))))) пуф паф

     • 3
      1

      Май ти не спиш аби???? Или си станъл пу тъмну да издоиш козътъ?:)))))) Съде Клоакомотиффффффф!

    • 4
     1

     Ти да не си фатмак-ченге? ….щом знаеш и биографии??? Като нищо си кука!!!! Смени си ника на : Куку Ушкоф Буферошвили!:)))))

     • 1
      3

      Който чете- знае, който само плямпа и гледа да каже последната дума като селска клюкарка ги пропуска тези неща. Виждам, че ми предлагаш нов ник – тук прозира някаква тъга по времето на Джугашвили ли? За презимето- този е зает от № 8. Разрешете да напусна, другарю полковник от резерва, аз чистият пагон.Румене, Румене….

     • 1
      1

      Дърт пръч,ще кажа на гаражния и този Ник да ти бамне!!!

   • 2
    4

    това какво общо има с ФАЛШИВАТА ви „година на създаване“, бе крива главо??!!

 12. 20
  6

  От левски на локо преименуван-срамсрамсрам…
  Стикс изпей 1 песничка направо химна на Ботев…

 13. 13
  26

  Пилеене на време, този цял живот търсил учредителен документ,а Кривоглав ите го фалшифицириха за час…

  • 24
   2

   Скопен,а вие що барнахте само 10 години от жалкото си съществуване?Трябваше направо да се пишете 1916,не вярвам тогава да е нямало цигани в Пловдив,които да докажат че тогава се е пръкнал Любимеца на малцинствата.Размърдай се малко, питай там старите Мюмюни в гетото и докладвай.

   • 22
    2

    Ами в случая става въпрос за истинският Локомотив,тоя съдебно закритият.Иначе за сегашният спокойно могат да променят годината с 1919,това е годината на създаване на Велбъжд, чийто приемник е сегашният урод. Тъй че и това ще стане.

    • 1
     2

     И кво сатан от съжденията на Рачо-ПРОСТАЧО, че Локо е 1919г.,аботев е 1924г.!

Comments are closed.