Старши треньорът на Хебър и бивш наставник на Левски – Николай Митов, даде интервю пред колегите от Sportal.bg след края на лагера на пазарджиклии в Анталия. Специалистът сподели мнението си за свършената работа в подготовката, като разкри и вижданията си относно ситуацията на “Герена”. Митов се върна за кратко и към предишните си престои при “сините” и неосъщественото му заставане начело на Ботев (Пловдив) през 2016 година.

– Г-н Митов, доволен ли сте от лагера на Хебър, каква работа успяхте да свършите?
– Като цяло съм доволен от лагера. Това, което бяхме запланували като тренировъчен процес и контроли го изпълнихме. Играхме хубави мачове с добри отбори. Имаме още време до първия мач, но вече чистим по-специфични детайли. Всичко мина благополучно – най-вече няма контузии. Вече с нетърпение очакваме първия мач за първенството.

– Нужен ли е такъв сериозен лагер за отбор от Трета лига?
– Нашата цел е Втора лига и нашето ръководство мисли, а и аз така смятам, че трябва да имаме такъв лагер. Аз не съм счетоводител на клуба, но щом са преценили, че е разумно, имаме възможност да се подготвим при тези условия. Ние не сме ходили другаде на лагер в България, защото нашата база предлага перфектна възможност. Тук дойдохме най вече заради контролите и времето. Атмосферните условия бяха идеални.

– Мислите ли вече за професионалния футбол?
– Не. Не слагаме каруцата преди коня. Мислихме първо да се подготвим за първенството, а сега вече мислим за всеки един мач, който ще бъде финал за нас с оглед на нашата цел – влизане в професионалния футбол. Не може да говорим за професионалния футбол преди да сме си свършили работата, няма как да стане.

– С оглед на конкуренцията колко близо е Хебър до професионалния футбол?
– Промоцията е едно към едно, както беше през първия полусезон. Всичко започва отначало.

– Каква част от сегашния състав би останал в професионалния футбол, ако достигнете до него?
– Няма как да говоря за Втора лига без да сме влезли и няма как да кажа за състава нещо преди да сме изпълнили целта ни. Оставащите мачове през втория полусезон са и за футболистите – всеки да покаже, че иска да играе в професионалния футбол с Хебър, дай Боже да влезем.

– Ще има ли още нови попълнения до началото на официалните двубои?
– Не, това е съставът, с който ще започнем първенството.

– Допреди няколко месеца бяхте начело на отбор от Първа лига. Можете ли да направите един паралел между елита и Трета лига?
– При всички положения има разлика. Дори с оглед на терените, както и всичко останало. Що се отнася до нашия отбор, като организация мисля, че се доближаваме до клубовете в Първа лига. Все пак имаме още доста неща, които трябва да доизграждаме тепърва. Имаме още много работа, но първо трябва да влезем във Втора лига.

– Докъде се простират амбициите на Хебър?
– Първата амбиция е да влезем във Втора лига. След това ще разговаряме с ръководството, за да изясним какво искат като цел от мен и аз ще си кажа колко е осъществимо според мен. На тоя етап нямаме различия, но единственото нещо, за което мислим сега е влизането във Втора лига. Стъпили сме здраво на земята и не слагаме каруцата пред коня. Нашата група – Югозапдната е много тежка. Има отбори, които спокойно могат да играят във Втора лига и то не един или два. Седем отбора с лекота биха се състезавали във Втора лига без да изпаднат. Така че играем мач за мач. Цялата ни концентрация е върху първия двубой със Сливнишки герой.

– Следите ли ситуацията в Левски?
– Аз си имам отбор – Хебър. Главата ми е в тима, но е нормално е като съм израснал в Левски да следя какво става там. Не е толкова трудно, все пак сме в България.

– Ситуацията около собствеността на “сините” не е изяснена. Кой е най-добрият вариант според вас?
– Това не е моя работа да коментирам. В България всеки разбира от всичко. При най-малкия негативен резултат в медиите се появяват бивши футболисти, бивши треньори и изказват мнение. Много е лесно, когато не си в Левски да говориш. Аз предпочитам, когато съм там тогава да говоря. Пожелавам Левски да е при най-добрия собственик, който заслужава. Левски е голям клуб и, дай Боже, това което е нужно на отбора да стане.

– Сега  “сините” се обръщат към българското – треньор Героги Дерменджиев, селекция от българи – Валери Божинов, Живко Миланов, Мартин Райнов. Това ли е правилният път?
– Това го решава ръководството в момента и това е визията на клуба. Трябва да се види колко време се получава за работа. И аз като бях визията беше млади момчета българи. Като финанси клубът беше затруднен, бях се съгласил на това, но нямаме търпеие и после винаги изгаря треньора.

– През 2017-а отново имаше такъв курс с българи, но след това се появиха скъпоплатени играчи – Габриел Обертан, Жорди Гомес и други.
– Да. Една беше визията, но после се обърна на 180 градуса. Аз съм треньор, ръководството си решава, но клуб като Левски трябва да има визия, трябва да се гледа в бъдещето, за да бъде стабилен отбор, който половин България обича и да може да играе солидно в Европа.

– Преди две години кое смятахте, че ще е по-печеливашата схема в дългосрочен план за Левски?
– Аз като отидох имаше след два дни мач с ЦСКА. Казаха, че визията ще бъде българи, двама трима чужденици. Най-добрите българи да се съберат беше идеята. Имах представа кои точно да са, но всичко се промени. Нищо не мога да кажа.

– В края на сезона имаше някои основни футбоисти, които бяха с изтичащи договори. Не разчитахте на тях тогава. Ваше ли беше решението или беше съгласувано с ръководството?
– Решенията винаги съм си взимал аз. За футболистите с изтичащи договори мисля, че е правилно така да се действа. Като даден футболист няма да го ползваш, нормално е да дадеш шанс на футболист, на когото можеш да разчиташ. Дали ще си втори или трети в Левски за мен едно и също. Не си ли първи е загуба. Да, винаги трябва да биеш ЦСКА, но ако не си шампион, няма значение на кое място си. Мое лично решение беше това, исках да видя други, на които мога да разчитам. Футболист на Левски трябва да дава всичко от себе си. Без значение дали е чужденец или българин. Имаше много чужденци, които бяха водещи фигури в Левски – хора, които се раздаваха на терена. За мен не е на приказки да кажеш, че си от Левски, а на терена е най-важното. Футболист на Левски трябва да показва, че иска да е там във всеки един мач.

– 2013-а забравена ли е вече?
– Няма как да я забравя, защото се помни цял живот. За съжаление се случи на мен. На хиляда пъти ще стане веднъж. Достатъчно се е говорило за това, няма какво да коментирам.

– През 2016-а за кратко бяхте назначен за треньор на Ботев, но феновете не одобриха. Можеше ли да се развият по друг начин нещата тогава?

– Въобще не искам да се сещам за този момент. Ако някъде не те искат и не ти дават да работиш, какво да го коментирам. Там един човек направи постановка за тренировката. Президентът дава, падарят не дава. С 50… както и да е няма какво да коментирам.

– Любо Пенев се завърна на “Армията”. Ще успее ли да вдигне ЦСКА-София?
– Любо Пенев е добър треньор, доказал се и като футболист. Голяма личност. Ще видиме как ще се справи този път.

– Ще има ли кой да спре Лудогорец?
– Не трябва да гледаме да спираме Лудогорец, а двата гранда трябва да си гледат себе си, да се направи всичко като хората и мисля, че и Левски, и ЦСКА, ако това го направят, с тази публика, няма да е проблем да са пред Лудогорец. През 2013-а Левски беше по-добрият от Лудогорец. За лош късмет се получи този злощастен мач със Славия. Тогава бихме и ЦСКА, и Лудогорец, и Литекс. Бихме ги в директните двубои

15 КОМЕНТАРИ

  1. 13
    4

    Хващай пътя за Германия и на гипс-картона. Не ставаш, селски – ботевистите ти показаха как се излиза от клуб! Накефиха ме тия пичове, как ти забиха шута, некадърник!

  2. 8
    3

    Ники Жадното,
    тееба в дупето,
    гладното…

    Мисля че това изчерпва всичко, което може да се каже по темата.

  3. 6
    14

    Ники Митов: “Не искам да се сещам за Ботев”!
    Пак гавра със селските! Който е минал през жълТурците не иска и да се сеща за този кошмар!

  4. Домакинов, Курдов , Чико , Серкан и още поне дузина
    11
    8

    Ние също не искаме да се сещаме за змиярника.

  5. 10
    22

    Има ли по-големи цигани от вас коматевски копачи?

  6. 27
    8

    Това момче е типичен представител на привърженици на най-гнусните отбори в България!!! Подуене и Столипиново!!!Нагъл, гнусен, подъл, противен и некадърен, това са малка част от “качествата” му!!!!

  7. 26
    8

    Нормално е братята роми да се поткрепят ! Стига ни занимавайте със циганите от Пазарджик стигат ни тези от Столипиново !

  8. 11
    28

    Не само ти, никой нормален човек, не иска да се сеща, за този гнусен и противен отбор.

Коментарите са затворени