Сезонът е 1993/4 година. Мачът е Спартак – Пирин! А публиката, публиката е там. Препълнила стадиона, накачена по покривите на съседни постройки и гледа футбол. Онзи футбол, който вече го няма!

Благодарим за снимките на Тодор Даскалов.

48 КОМЕНТАРИ

  1. 9
    1

    Тодоре, ботевист съм и не искам да се заяждам с теб, но недей да приказваш глупости. Да вярно е тогава Спартак ни бяха сателит, но това не значи че не са Спартак, даже май извъртяха едно 0-0 в един от двата сезона с нас .
    А Коце Герганчев, си е македонец от Горна джумая, освен за Спартак, в Пловдив не знам да е играл в друг отбор…

    Нека да има повече отбори , не само в Пд, а и в цяла България. Не е време да си мерим онея работи. Да факт е че най много сме ботевистите, в Пд, и може би след Левски и цска-софия или каквото е днес и в БГ…но това не значи че няма искрени фенове на Спартак или Марица, нито пък че те нямат право да си живеят с отборите едва ли не…

    Сателтиното мислене е пост-комунистически остатък.

    Със здраве, поздрави на теб. И спрете да се псувате като каруцари, останали сме една шепа българи, срамота!

  2. фитбола е една игра на времето хората отиваха на мачове за празник преди два часа и след мача всеки се пребираше вкъщи спокойно защо сега стана това хората избягаха от стадионите защо то държавата е пълен хаулс хората спокойни бяха тогава радваха се на всичко сега така ли е аз не мога да видя на улицата усмихнати хора всичко направиха пух на прах

  3. Може да да играли в ботев но виж на кои са юноши

  4. 19
    2

    Нормално е Спартак да няма фенска маса към днешна дата. Все пак този отбор беше заличен от футболната карта, а преди това живуркаше някъде там. Но Пловдив има нужда от него, както и от Марица и мястото им е в поне във Втора лига. Сега ще обясня защо мисля така.
    Факт е че от академията на Ботев Пд всяка година излиза един отбор 18-19 годишни момчета, които не са готови за футбола в Първа лига (с изключение на 1-2 момчета), но спокойно играят във Втора и водещите отбори на Трета лига. От Локомотив, Марица и Спартак също има качествени юноши, които имат нужда от мачове в професионалния футбол или поне в Трета лига. Именно това е функцията на отбори като Спартак и Марица. Да развиват собствени и други качествени юноши от Пловдив, да се катерят в класирането (защо не и до Първа лига) и да печелят от тяхната последваща продажба. Разбира се, че е за едно момче на 18-19 години е много по-добре и по-лесно да продължи професионалната си кариера в Пловдив, ако има подходящо място и условия за това. По този начин тези отбори могат със сравнително нисък бюджет да се развиват отлично, стига да направят правилния избор на треньорски щаб и управленски кадри. Аз лично като фен на Ботев, желая успех на всички пловдивски отбори (и на Локомотив, разбира се) и мечтая за времето, когато в Първа лига ще има поне три такива. А защо не и четири 🙂
    Имам и един призив към привържениците на Ботев и Локомотив. Хора, разберете че футбола не е ВОЙНА! Подкрепяйте любимите си отбори, но уважавайте противника! Направете така, че по време да дербито по трибуните да се виждат усмихнати и щастливи лица, а не такива изпълнени със злоба и омраза! Как е възможно фенове на Ботев и Локомотив да се обединяват при случаи като този в Катуница и след това да се бият по улиците на Пловдив, заради различия в клубните предпочитания? Това е нелепо! Не бяха толкова отдавна времената, когато на Колежа и Лаута ходихме без полицейски кордони и си правихме снимки преди и след мачовете заедно! Та аз имам много приятели са локомотивци, кажете ми как да ги мразя? Помислете как възпитавате децата си?
    Вчера имаше добра новина около строежа на Колежа и цялата локомотивска общност изскочи с нова декларация. Добре, де, в края на краищата това е заем! Той се връща. Да ниско лихвен е, но когато едно частно дружество изгражда нещо на държавна/общинска земя, което остава за държавата/общината, най-нормалното нещо е да има й помощ, за да се развива спорта и за да имаме все повече световно известни спортисти като Григор Димитров, Радо Янков, Сани Жекова, Алберт Попов, Зографски, Албена Денкова, Демирева, Стефка Костадинова, Ивет Лалова, Стоичков, Бербатов и др. Нали, ако утре държавата реши да прави два стадиона в Пловдив за СП както планува, тези стадиони ще са “Пловдив” и “Лаута”! Дай боже да ги направят, аз съм “за” и с двете ръце. Аз съм за да има повече места за професионален и аматьорски спорт.

  5. 25
    3

    Мачът е полуфинал за купата сезон 1993-1994 година.Пирин Благоевград – Спартак Пловдив 1-0 .0-0 .Пирин бяха много здрав отбор и отидоха на финал ,където загубиха от говедата 0-1 с гол на Илиан Илиев три минути преди края на мача.Аз също бях на мача , за съжаление Спартак не успяха да отбележат и да вкарат мача поне в продължения.Гостуващата агитка вдигаше шум с тъпани и зурни,лично аз бях доста учуден от този начин на подкрепа.Тошко е напълно прав,че “брокерите”прехвърлиха половината отбор на “Ботев”към “Спартак”за да ги вкарат в А група.Най-потърпевш се оказа Панчо Раков който по този начин пропусна възможността да попадне в разширения състав за САЩ 1994 година.Огромната част от публиката откровено си беше от ботевисти дошли да гледат и подкрепят любимците си .Това е което си спомням за този ретро-мач.

    • 5
      3

      Eвала!
      Е тва е то,който си има футболна култура си я има!
      Фен на БОТЕВ ПД, естествено….

  6. 12
    4

    На вратата на Спартак, ако не се лъжа е Владо Чернев. Иронията е, че Черния и Белия са все пловдивски вратари, все с джобен размер и съмнителни качества. 🙂

  7. 9
    5

    Добре, хайде, ще го направим още по-лесно!
    Вие само отговаряте с по едно име. Как се казват играчите на снимка:

    а) 2

    б)4

    в) 6

    г) 7

    д) 8

    е) 11

    Подбрал съм ви най-лесните и очевидните.

    Ако не можете да отговорите, върнете се обратно на Лалута и си барайте пишочетата, щото не сте никви спартаклиии, а жоро илиеви лилави лумпени.

    • 8
      15

      Помако, да не съм длъжен да помня всичките имена на играчи от преди 25-30г.? На снимките са Панчо Раков, Кирчо Андонов, Добревски, вратаря Чернев, на Пирин вратаря Митев.

      • 12
        5

        Колко от тея НЕ са от Ботев?

        От друга страна къв фен си ако не си познаваш единствения отбор направил нещо значимо е последните трийсе години?
        Теа все едно аз да не знам как изглеждат Чико, Бенкса, Тумбито, Симов макар че не съм ги гледал.

        От трета страна за пореден път получавам доказателство че повечето от локомотивците тука футболните им спомени датират от 2004 фолк концерта,демек липсва историческа перспектива и оттам-погрешна представа за това какво всъщност представлява отбора ти-едно нищо в исторически план.

  8. 16
    5

    Има спартаклии в темата ужким, а никой не иска да ми каже как се казват футболистите на снимките!

    Защо така бе? От какво се срамувате? Или сте спартаклии, колкото аз съм левскар?

  9. 8
    11

    Понеже тук се дискутира тема за Спартак и глупаците пак са я налазили, аз мога да ви кажа, че в комунизма всеки гледаше да е със силните за деня. И понеже по онова време Ботев беше отбора на партията и на военните и беше нормално да обира най-добрите от другите отбори и естествено да е по-добър. Но аз винаги съм бил за по слабите по онова време. Израстнал съм до стадион Спартак и мога да ти кажа, че вие феновете на Ботев сте повече само защото тогава и сега играете само със силните на деня, т.е. вие сте като феновете на шопските ЦСКА и Левски. Еми те 80% от българите искат да са с силните на деня и да се фукат колко са велики. Е слава богу аз не съм от тях и винаги съм подкрепял другите пловдивски отбори защото те не са имали привилегиите ко

    • 8
      10

      привилегиите които имаше и продължава да има Ботев. Другите отбори бяха на обикновените хора а не на партията и военните.

    • 9
      7

      Браво!
      Респект!

      Ето, имаме един спартаклия. Остава да се запознаем и с другите трима.

  10. 15
    10

    В тези години Пловдив беше разделен на 4 части – Кючука си бяха спартаклии, центъра и Смирненски ботевисти, Кършияка маричани и източната част на града (Столипиново/Изгрев) основно локомотивци. Разбира се говоря за масата хора, не всички. Тогава който и от отборите да имаше мач, особено срещу шопските изроди, целият град отиваше. Аз съм ботевист 3то поколение, но съм ходил на мачове и на Марица, Спартак и Локомотив. Преди беше така. Поне докато Локото не ги закриха и не докараха Велбъжд тук, благодарение на нарко-парите на Жоро Илиев. И от нищото се насади някаква омраза основно между феновете на Ботев и Локо, която до ден-днешен не разбирам. Познавам стотици локомотивци от всякакви възрасти и никога не съм имал проблеми с тях на фенска основа, освен редовните закачки и от двете страни, което е абсолютно нормално. Тогава футболът беше романтичен и хората ходеха от любов и за честта на града.

    • 17
      9

      Кършияка никога не е бил черно-бял. В “Гагарин” през 80-те пред блока като ритахме – от 30-40 деца – максимум 2-3 да бяха от Локото. Останалите бяхме от Тракия/Ботев. И, да, нямаше омраза.

        • 5
          1

          Пич много си малък, квартал Тракия го нямаше още

          • 2
            2

            Кога бе? 93та ли?

            Ахахахахахахахаххх……..

    • 4
      4

      Повечето спартаклии където познавам са от Центъра и Смирненски.

  11. 3
    1

    Помня отбора гледал съм го много пъти сега щеше да е шампион при тези некадърни футболисти

  12. 15
    29

    Тодоре, селски жълт копач, вие останахте 900 човека в Коматево, задлъжнели сте с 50млн. Копнежа никога няма да се построи, завинаги си оставате в Коматеу. Това ли е главният отбор на Пловдив?
    Преди 50 години половината Пловдив е бил за Спартак, на много кореняци дядовците и бащите им са спартаклии, при по-благоприятни условия в Спартак, тези хора ще се върнат. Надали им е много приятно на мачовете на Ботев, заобиколени от диви селтаци псуващи като кравари.

    • 13
      7

      Преди 50 години викаш…хаха. ами преди СТО кво ли е било?

      Тук не ти се говори за кво е било по времето на дядо ти бе, цървул, говори ти се кво е СЕГА!

      Недей бърза за Колежа да говориш, да не ревеш накрая…

      • 8
        9

        Преди 100г питай 12 годишния домакин и нападател какво е било!

      • 8
        13

        И какво е сега бе тъп селянин? Останахте 900 потни селяка в Коматеу. Копнежа от 5 години насам все го почвате, то не беше Чандъров, ПИМК и КЦМ, сега Самуилов. Когато властта спре да ви назначава собственици директно отивате във втората половина или дори в долните лиги. Колелото се върти, жълт помак.

        • 15
          6

          Лилава амебо, маскирана като спартаклия, еби си майката циганска и дундуркай Крюшо, че не знам за нас, ама на вас ако спрат да ви назначават “собственици” сте директно при Спартак в Б окръжна.

          • 4
            13

            Ами не съм жепейски циганин, но ти определено си жълт помак.
            Да и Крушю е назначен от властта. И двата пловдивски хартиени грандове от циганската източна част на града сте едни и същи мизерници.

          • 6
            11

            Извинявам се, вие вече дори не сте в циганската махала до бившата бирена, а сте на село от 5 години.

    • 4
      4

      Феновете на Спартак са Ботевисти. И преди и сега.

  13. 14
    12

    Тошко млъкни бе пичага.Верно е че този отбор на снимките беше втортият отбор на Брокерите Александров, Данов но пък имаи уважение на този отбор Спартак има още хора като мен тренирали и сега децата ми тренират за Спартак пич.
    Що се отнася настоящто положение на Спартак всеки веж Пловдивчнин знае,че до края на тази година по проект ще има нов уютен малък стадион.
    Така,че нека оставим всичко в настоящето и бъдещото развитие на този отбор.Аз съм 100% сигурен,че до 5 максимум 6,7 години ще заличат Локомотив.
    И точно тези СПАРТАК И БОТЕВ ЩЕ БЪДАТ ЛИЦЕТО НА ПЛОВДИВСКИЯТ ФУТБОЛ.
    Така,че моля моля глупости по Спартак да не се бълват така на изуст.
    Тошко нищо против това,че си бил на тези мачове,но не си само ти братле.Аз съм набор 1964 според теб май не ги знам тези неща.

    • 17
      7

      Ахахаха, ей сега лилавите ни приятели ше те изядат с парцалите….

      И да ви напраят стадион, познай феновете на кой отбор ше го пълнят?

      Дай да видим колко от футболистите на снимките можеш да изброиш по име? Не че не ти вярвам, просто да пробваме?

      Между другото, веж не е обратното на невеж.

      Още по-между другото, бях на погребението на Тодор Диев и съм тренирал 5 години джудо в Спартак, тъй че не ми говори за неуважение.
      Просто фактите са си факти.

      • 4
        1

        06.01.1995 г. Значи трябва да ти говори нещо тази дата.
        Джудист браво от Спартак които имаха една от най силните шоколи.
        Ако има някой да ти казва футболистите по снимките питай ония къдравите как се казваха.
        И ето това за което ти говоря.
        http://spartakpd.info/snews.php?nid=1129#prettyPhoto
        така ще е след време.
        Тия какви са на кой викаш лилавите,че не се сещам.

  14. 15
    7

    И понеже тука се говори за някакъв въображаем отбор на “Спартак”, чакайте да ви изброя малко играчи от тоя отбор:

    Иван Кочев, Запрян Раков, Гено Добревски, Иван Добревски, Димитър Попов, Киро Андонов, Петър Шопов, Анатоли Тонов, Жоро Чакъров,Коко Праматаров, Коце Герганчев, МАРИН БАКАЛОВ!!!

    Хайде сега, мои малки лилави приятелчета, дето се правите на начетени: ОТ КОЙ ОТБОР СА ДОШЛИ ВСИЧКИТЕ ТЕЗИ?!?!?!?!?!

    • 5
      3

      Пич ти не си добре. Сам си питаш и сам си отговаряш.

    • Тодоре, ботевист съм и не искам да се заяждам с теб, но недей да приказваш глупости. Да вярно е тогава Спартак ни бяха сателит, но това не значи че не са Спартак, даже май извъртяха едно 0-0 в един от двата сезона с нас .
      А Коце Герганчев, си е македонец от Горна джумая, освен за Спартак, в Пловдив не знам да е играл в друг отбор…

      Нека да има повече отбори , не само в Пд, а и в цяла България. Не е време да си мерим онея работи. Да факт е че най много сме ботевистите, в Пд, и може би след Левски и цска-софия или каквото е днес и в БГ…но това не значи че няма искрени фенове на Спартак или Марица, нито пък че те нямат право да си живеят с отборите едва ли не…

      Сателтиното мислене е пост-комунистически остатък.

      Със здраве, поздрави на теб. И спрете да се псувате като каруцари, останали сме една шепа българи, срамота!

  15. 20
    9

    По същия начин и с Маричката: 80% от феновете-ботевисти.

    В момента в Пд, ако има 1000 човека, които с ръка на сърцето да се закълнат че са фенове САМО на Спартак или на Марица, аз ше си сменя ника на Стикс и ше пиша глупости по цял ден по сайтовете.:):):)

    Въобще, опитите да се изкарва че в Пловдив имало било четири отбора са смешна работа.
    В Пловдив има ЕДИН истински отбор, който се казва БОТЕВ ПД, едно друго недоразумение от гората Лалута и ТОВА Е!

    • 11
      15

      Малоумник, стига писа глупости! Има много хора тук, които са били свидетели на онези мачове през 80-те и 90-те години. Аз съм един от тях. Много добре знам кой колко публика е имал и как е играл. Ходил съм на мачовете и на 4-те отбора. Знам за какво иде реч. Простотиите ти, че в Пловдив има един истински отбор, че има едно недоразумение, че нямало 4 отбора ги разправяй на село! На другите криви кратуни, които са от Ботяф , а не са ходили и на един мач дори!

      • 15
        8

        На КОИ мачове си ходил бе тъпанар?
        На мачовете на “Спартак” с Братя Добревски, Цецо Дерменджиев, Панчо Раков, Жоро Чакъров и т.н. да не изброявам всички наши играчи, на ТЕЯ мачове ли си бил?
        Жалко че няма снимки отблизо на феновете да сравниш публиката на Хр. Ботев и на тая на Тодор Диев, след което да се опиташ да откриеш 10те разлики.
        Има да се пулиш, уверявам те.

        По същия начин, ПО АБСОЛЮТНО същия начин стоят нещата с Марица.

        В момента Спартак и Марица ги няма никакви на картата, защото както казах ТОВА СА ОТБОРИ БЕЗ ФЕНОВЕ, няма как да ги има.
        Същото ви чака и вас, дето на собствения си стадион, на мачовете с големите отбори не можете да се съберете повече от 2000 човека.
        Тимче със затихващи функции. Изгонете Крушарски та по-бързо да се разкарате и вие от картата, ще бъде супер зрелищно самоубийство.

        Град като Пловдив НЕ МОЖЕ да поддържа повече от ЕДИН отбор като фенска маса, и тоя отбор се казва БОТЕВ ПД, набийте си го в тъпите тикви, това са реалностите.

        • 5
          2

          Да, точно на тези мачове съм ходил! Имаше един нападател Миленков май беше.

  16. 21
    8

    Ахахах, абе какви фенове на Спартак бе, вие нормални ли сте ВЪОБЩЕ?
    Тва беше сезона, в който си пратихме половината отбор там и ходехме да си ги гледаме.
    Това не е Спартак, това е БОТЕВ 2 и 95% от феновете са фенове на БОТЕВ, не на Спартак.

    Аз мач на Ботев 2 тогава не пропусках.

    • 10
      14

      Палячо, ако те слушат по малките, ще останат с впечатление, че всички отбори в Пловдив са Ботев от 1 до 4. Да тъй в пришълеца!

      • 14
        6

        Ти си толкова тъп, че не си заслужава да ти отговарям.
        Ще го направя ако ми изброиш петима играчи по име от снимките по-горе.

Коментарите са затворени