Стадион Пловдив ще си остане с лекоатлетическа писта и заданието по проекта за възстановяването му няма да се променя. Това разкри специално за TrafficNews.bg архитектът на съоръжението Валентин Маринов след проведени разговори с представителите на местната власт. Преди броени кметът на Пловдив Иван Тотев предложи идеята заданието да се промени и атлетическата писта от стадион Пловдив да бъде премахната, за да може той да отговаря на изискванията на ФИФА и УЕФА за провеждане на европейско и световно първенство по футбол. Причината – градът да стане част от съвместната кандидатура на България и още три балкански държави – Румъния, Сърбия и Гърция, за Мондиал 2030.

Също така кметът обяви намерението да бъде изграден друг лекоатлетически стадион, който да отговаря на нуждите на пловдивските клубове в Царицата на спортовете. То обаче не срещна одобрение от клубовете по лека атлетика в града. В крайна сметка се е решило стадион Пловдив да си запази пистата и основната причина за това е фактът, че дори без нея няма как да покрие изискванията за европейско или световно първенство по футбол. А и построяването на лекоатлетически стадион по изискванията на Международната федерация в съседство с основното съоръжение на практика е невъзможно поради липса на достатъчно пространство.

Изискването стадионите за големи футболни първенства да нямат лекоатлетическа писта не фигурира в официалните документи на ФИФА и УЕФА, но съществува негласно и е съобразено с нуждите на телевизията и по-добрата атмосфера. То е нещо като изискването за втория гребен канал в гребането, който би улеснил телевизионното излъчване. Проблемът е, че дори без писта отстоянието от трибуните до терена, особено на дъгите зад вратите, е прекалено голямо и не отговаря на нормите за европейско и световно по футбол, коментира арх. Валентин Маринов. Това означава, че на практика трибуните трябва да се бутат и да се строят нови, които да са по-близо до терена. Идеята теренът да се вкопае на 3 метра в земята и разстоянието да се намали от допълнителни трибуни няма как да се осъществи заради подпочвените води. При това положение стигнахме до извода, че стадионът трябва да си остане с пистата, за да може на него да се провеждат състезания по лека атлетика от най-висок ранг, каза още арх. Маринов.

Според него единственият стадион, който може да се реконструира във вид, отговарящ на изискванията за голям футболен форум, е Лаута. Необходимият минимален капацитет за европейско или световно е 40 000 зрители. Стадион „Христо Ботев“ не може да прехвърли 20 000, тъй като там проектът е изстискан до максимум, а и въпросът с инфраструктурата е по-сложен. Пространството на Лаута позволява съоръжението да се разшири до нужната големина. Освен това инфраструктурата е далеч по-добра, може да се направи връзка и с Асеновградско шосе, която е залегнала в генералния план на града, допълни още арх. Валентин Маринов. Очаква се в близките дни новата ситуация да бъде обсъдена със спортния министър Красен Кралев.

 

70 КОМЕНТАРИ

  1. 17
    4

    Поредните предизборни брътвежи на управляващите – лъжи и голи обещания. Впрочем, Тотев знае че вече няма да е кмет и си приказва на халост. Нито Пловдив ще започнат /общински/, нито Лаута /общински/ ще пипнат, нито Ботев /концесия/ ще се дострои, поради сложната ситуация с фирми покрай КТБ, алчни за пари. Цв.Василев е оформял финансирането на строежа като заем от две негови фирми, които фирми сега са овладяни от хора на завераджиите по фалирането на банката. Пълен блокаж е материалната база на футбола в Пловдив и продължават да се бъзикат с нас феновете.

    • 5
      7

      Колежа е частен за 35 години е взет питайте си Собственика дали ще стане а за стадион Локомотив не берете грижа

  2. 9
    7

    Кога ще дойдат багерите, да бутат Лаута. Това е прекрасна новина. Нов стадион , ебати кефа. Но трябва да оставят едно игрище и за Локо. Те може и да се разпаднат до тогава

    • 6
      6

      Селски първо ще направят ст. Пловдив за А група да играем там докогато направят новия на Лаута малко помисли с кривата картуна

      • ти си бил голям оптимист. Сигурно всеки ден сануваш, че печелиш тотото

  3. 12
    4

    тук някой локомотивци не разбират, че искат да им вземат стадиона. никой не казва, че стадиона ще си остане на Локомотив. Говорят за разваляне на договора и преобразуването на Лаута в градски стадион.

    А в същото време имаме стадион Пловдив. Оправданията с някакви си писти са пълна лъжа. Националния е с писта, но за него може, за Пловдив не може!! Защо?!
    Мислете с главата си. Баламосват ви!!

    • 7
      6

      Кривоглавия стадион ще става мол а селчовците в чуждият двор гледат

  4. 5
    8

    ААХАХХАХХХХАХХХХАХААХАХАХХАХХАХА
    ТАЗИ ШЕПА АМЕБИ КОЯТО ДРАСКА ТУКА НЯМА ДЪНО .КОЛКОТО И ДА КОПАЯТ ВСЕ ДО НИЩО НЕ СТИГАТ НО ПОНЕ СА ПО НА ДЪЛБОКО ,!!
    НЯМА ПО ЖАЛКА И КОМПЛЕКСИРАНА ПАПЛАЧ ОТ ТАЗИ МАЛЦИНСТВЕНА ГРУПА !!!
    ДЕРЗАЙТЕ КЮСТЕНДИЛСКИ КАТУНАРИ !
    АКО СИ МИСЛИТЕ ЧЕ КАТО СЕ НАСИРАТЕ ТУКА ЩЕ СТАНЕТЕ ПОВЕЧЕ НА ДЖАМИЯТА ЖЕСТОКО СЕ ЛЪЖЕТЕ ДАЖЕ НАПРОТИВ .Хахххахаххах,

    • 8
      3

      Ми няма ва от нази стрямалий начело със Стоян канара кой жа са вреди ва да тейба.

    • 2
      1

      Тодоре, ти си най-голямата амеба, даже не си амеба, защото ти си без клетъчно същество, за разлика от амебата която е едноклетъчно!

  5. 7
    7

    -Здравей, аз съм Елена.
    -Здрасти, аз съм Фекал.
    -Кво, как се казваш?!
    -Фекал Клоаков ми е името.
    -Кво, как така!?
    -Баща ми е Екскремент Барабонкоф, на него съм кръстен, второ поколение бултраси.
    -Баси, баси, поне пари имаш ли?
    -Аз съм мияч на чинии, кви пари?
    -Баси, баси!А къща?Баси, баси…
    -Домът ни беше на Източен 10, но го бутнахме с другите интелектуалци бултраси и сега живеем на село с бащата Екскремент.
    -Кво,абе ,Фекал, колко стаен беше апартаментът?Не можеш ли да го възстановиш?
    -За 30 000 човека…
    -Ти луд ли си бе, ей, каквото името ви, такова и поведението! Фекал е точно бултрас…
    -Ама не ,не, сега се молим да ни го построят на ново стадиона! Хайде ще ми пуснеш ли, моляте ,снощи ме биха буферите, дай ми, много ми дойде???
    -Имаш ли 20 лева?
    -Не!
    -Ало 112 , тук един луд се разхожда на свобода!
    -По какво съдите, моля?
    -Казва се Фекал Клоаков, баща му е Екскремент Барабонкоф, две поколения бултараси , две поколения луди… съборили стадион за 30 000 човека, асега се молят за нов, БЕЗ ПАРИ, Аз съм Елена, циганка проститутка, а без 20 лева няма да му пусна на БУЛТРАСА, какво остава за цял стадион за 20 000 000 лева…
    -Ужас, пращаме линейките, то и снощи ги говореше тази работи, но нали го пребили пред заведение, мислехме , че е временно , НО да си бултрас, това е диагноза- Фекал и Екстремент са лицето на ботевЪ и бултра$$$$….

  6. 8
    3

    Най големите жалкари сме у Стряма начело с партизанина Стоян канара и бай Наско ракиджията ва да сейба.

  7. 4
    5

    ААХАХХАХХХХАХХХХАХААХАХАХХАХХАХА
    ТАЗИ ШЕПА АМЕБИ КОЯТО ДРАСКА ТУКА НЯМА ДЪНО .КОЛКОТО И ДА КОПАЯТ ВСЕ ДО НИЩО НЕ СТИГАТ НО ПОНЕ СА ПО НА ДЪЛБОКО ,!!
    НЯМА ПО ЖАЛКА И КОМПЛЕКСИРАНА ПАПЛАЧ ОТ ТАЗИ МАЛЦИНСТВЕНА ГРУПА !!!
    ДЕРЗАЙТЕ КЮСТЕНДИЛСКИ КАТУНАРИ !
    АКО СИ МИСЛИТЕ ЧЕ КАТО СЕ НАСИРАТЕ ТУКА ЩЕ СТАНЕТЕ ПОВЕЧЕ НА ДЖАМИЯТА ЖЕСТОКО СЕ ЛЪЖЕТЕ ДАЖЕ НАПРОТИВ .Хахххахаххах

    • 5
      2

      А такива олигофрени като теб има в стъкленици в Британския музей.

  8. 11
    3

    Убеден съм , че някой не иска да сме заедно. Приятели от детството попадахме в различни социални слоеве, където трябваше да имаш това и да бъдеш там. Дали искаш е отделен въпрос… После пушенето стана табу и вече за хора като мен е мъчителен престоят в заведение. Виж, марихуаната активно се рекламира във всички холивудски бози. Сами и весели пред лаптопа. Мечта!
    Стадион Ботев ни трябва за МОЛ. Стадион Пловдив е твърде голям, бе! Ще вземат пак да се събират там и да ОБЩУВАТ! Сакън!
    Помислете върху това.

    • 13
      4

      Как мислиш, колко от тук пишещите “фенове’ на твоя отбор са те разбрали?

      Абсолютно си прав иначе, брилянтно формулирано, де да бяха повече локомотивци като тебе…..

      • Повечето разсъждаваме така , това че тук стикс със неговите десет ника и някои друг обитак дето му се връзва ,не показва мнението на локомотивците. Жалко че много време му отделяте да го четете и отговаряте…

  9. 11
    6

    Всичко много намирисва,ама много.Националния стадион е с писта,какво пречи да си остане градския с пистата и да се направи както трябва?Може би няма да може Тотев да си прави далаверите.
    Имайте късмета да ни бутнете стадиона,да започнете да го строите и да го зарежете като на жълтурите и ще ви взривим всички в общината посред бял ден!
    ДОЛУ РЪЦЕТЕ ОТ ЛАУТА ЛАПАЧИ!!!!

    • До 1926 колега не разбрах да не би да купуваш отбора и да строиш стадиона че си толкова против

      • Нека стане ясно,че стадиона става градски,а не наш и че жълтурите ще идват да играят на него,тогава не само ти ще разбереш,ами цяла България и Европа ще разберат много неща!

  10. 15
    2

    Това с пистата не е точно така, има много стадиони с писта и Васил Левски, и и стадиона в Атина и тн, абе изруди, който желаете стадион оправете, Лаута ли, или Пловдив ама направете нещо за резил сме и зала има за 70 МИЛИОНА и 3 колелета на кръст, аман от крадене бе, оправете някой стадион веееднааага не утре, сееегааа, страх от Бога нямате ли бе еееее………

  11. 3
    5

    тия си отиват бе, други ще решават кое-как .

  12. 7
    7

    Всичко това би било фантастично, но вероятността да стане клони към нулата! Просто предизборни щуротии. На всичкото отгоре, злобата и омразата от страна на комунистическо-жълтурско-селската прослойка в града ни ще направи всичко по силите си, този стадион да не се случи! За съжаление това е тъжната истина! Скоро и този слух ще бъде потушен скоропостижно!

  13. 19
    9

    А със стадион Христо Ботев какво става? Не се ли строи вече! Нещо много се забави! За един приятел питам, ама той има още чинии за миене, та няма време.

    • 10
      3

      Как е майка ти? За мен си питам. Защото пак ми се ебе от тая пачавра.

    • 6
      2

      А ЕИК на ЦеСиКа защо = на ЕИК на Литекс? За един прЕател от Италия питам…

  14. 8
    3

    Ай стига ва я съм Стоян канара и туй нещо кък жа га преживея ва да живея до стадион красавец на Локото ба……..ааааа отивам си сигъзка за Стряма там си плувам в мои води ва да сейба.

  15. 6
    7

    Къде ще играе Доко до 2030 ! Докато се построи стадиона ?

  16. 17
    9

    Стадиона , ако се направи ще си е на Локомотив Пловдив. Стадиона ще се казва Локомотив, както си е сега. Това ще е подарък за Пловдив и пловдивчани =за всички ЛОКОМОТИВЦИ!!!

    Няма място за притеснение!

    • 4
      2

      Да,след това и ще ни е гарантирано всяка година участие в групите на ШЛ.

    • Така е!!!!! Просто няма никакъв шанс да се именува по друг начин!!!!! Яз ти вервам:)))))))) Те “9 Септември” применуваха на “Пловдив”, та нашия няма да го кръстят например на бат Боко:))))))) Как хубаво звучи…….Новият стадион, на името на Строителя на Демократична България!!!!:)))))…..Боко Тиквунов!!!!:)))))))))))

  17. Защото УЕФА са казали изрично, че искат писто футболен стсдион БЕЗ ПИСТА!

    • пълни лъжи. поне прочети статията, глупако

  18. 9
    14

    Лошото е , че ако те го направят вече няма да е “ нашия “ стадион . Ще бъде градски стадион , а ние може да останем БЕЗДОМНИ . Замислете се над това и бъдете готови да не допуснем това да се случи.

    • 6
      4

      няма как да стане това, защото в момента имаме договор за наем от 10 години, който в подписан преди 1

      • 3
        5

        Дано си прав. Договорът не може ли да се разтрогне ?

      • Блаженни са вярващите!!!!!….При неплатен наем, ток, вода……-анекс и сбогом Гергино!!!!! При малка финансова инжекцийка на ръководното тяло и………..сбогом Гергино!!!! Например, платена почивка и самолетен билет, за цялото семейство на бат Крушо и….Сбогом Гергино!!!!!! При отказ от покупка на голямо количество градоносни ракети от бат Крушовите ракетки(да се брои Огромна загуба)….и Сбогом Гергино!!! При предупреждение, че самосвалите се движат из Пловдив много опасно и могат случайно да наранят жестоко някой………….и отказ от Договора за наем!!!!!! Май не си чувал как стават работите в България?:))))))))) Та нема начин!:)))))))

  19. 17
    8

    plovdivderby Моля попитайте г-н кметът ! Защо не може стадион Пловдив със писта а Васил Левски може !? Защо не може Пловдив а олимпийския във Гърция може !? Защо не иска да стане стадион Пловдив ? Пловдив не негов а на хората за да решава той ! А стадион Пловдив е един от символите на града ! Нека не стои вече като паметник ! Това е нашия град ! БЛАГОДАРЯ ВИ ПРЕДВАРИТЕЛНО !

    • 15
      3

      Пич ,локомотивец съм ,но има резон в думите ти, жалко че кмета няма как да отговори .Още повече че не го интересува нито Стадион Пловдив ,явно и останалите. Него го вълнуваше едно”парцелче” до ст.Х.Ботев ,и квото можа там си направи(Каменица).Лошо за вас ще е ако погледне през следващия си мандат за “парцел” и от другата страна на булеварда.

  20. 13
    11

    Хахаха вчера бой ядоха днес четат, че нашия стадион може да го направят хаха лошо им става на жълТУРЦИте

  21. 5
    14

    400000 Световно НА ЛАЙНУТ
    ,????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????/

  22. 17
    6

    Ей тотеФ ти луд ли си ? Васил Левски е със писта а той ще е един от стадионите във Гърция кадето ще е евентуално откриването и финала ще е на олимпийския стадион и той е със писта ! Какъв ти е проблема със стадион Пловдив ? Или пак ни правиш на глупаци !

    • 5
      2

      Сиелски нещо те удря на за вест,лошо много лошо

  23. 11
    15

    Ще има стригане и събличане на кметове и общински съветници.

    Знамето на Ботев ще развява пред общината.

  24. 14
    7

    -Здравей, аз съм Елена.
    -Здрасти, аз съм Фекал.
    -Кво, как се казваш?!
    -Фекал Клоаков ми е името.
    -Кво, как така!?
    -Баща ми е Екскремент Барабонкоф, на него съм кръстен, второ поколение бултраси.
    -Баси, баси, поне пари имаш ли?
    -Аз съм мияч на чинии, кви пари?
    -Баси, баси!А къща?Баси, баси…
    -Домът ни беше на Източен 10, но го бутнахме с другите интелектуалци бултраси и сега живеем на село с бащата Екскремент.
    -Кво,абе ,Фекал, колко стаен беше апартаментът?Не можеш ли да го възстановиш?
    -За 30 000 човека…
    -Ти луд ли си бе, ей, каквото името ви, такова и поведението! Фекал е точно бултрас…
    -Ама не ,не, сега се молим да ни го построят на ново стадиона! Хайде ще ми пуснеш ли, моляте ,снощи ме биха буферите, дай ми, много ми дойде???
    -Имаш ли 20 лева?
    -Не!
    -Ало 112 , тук един луд се разхожда на свобода!
    -По какво съдите, моля?
    -Казва се Фекал Клоаков, баща му е Екскремент Барабонкоф, две поколения бултараси , две поколения луди… съборили стадион за 30 000 човека, асега се молят за нов, БЕЗ ПАРИ, Аз съм Елена, циганка проститутка, а без 20 лева няма да му пусна на БУЛТРАСА, какво остава за цял стадион за 20 000 000 лева…
    -Ужас, пращаме линейките, то и снощи ги говореше тази работи, но нали го пребили пред заведение, мислехме , че е временно , НО да си бултрас, това е диагноза- Фекал и Екстремент са лицето на ботевЪ и бултра$$$…

    • Абе ти в една тема две еднакви неща постваш . Ти верно си изперкал, ако няма да коментираш за стадиона ,по-добре изчезвай , наводняваш ефира с твоите брътвежи ужлокомотивецо анонимен.

  25. 6
    6

    чисти лъжи. довчера се оправдаваха с УЕФА, сега с камерите…
    за камерите винаги може да се намери решение при липса на желание

  26. 14
    6

    Какво Световно ви гони?
    Мислите ли, че някой ще го даде на страни от Източна Европа?
    Това е форум, от който трябва да се вадят пари, а от този “въшкарски” регион ФИФА, какво ще изкара?

  27. 11
    3

    Ако Лаута стане градски стадион супер.Дано обаче не стане така само да го бутнат.

    • 6
      9

      искаш папагалите да ограят на Лаута ли?!

      • 17
        3

        А ти искаш този стадион да продължава да гние докато падне ли?Мислиш че на тях ще им е гот да играят на нашия стадион? Никой май не разбира че вече не сме столица на футбола поради много причиниа,а най-голямата е липса на европейски стадион и идиотите които изгониха нормалните хара.Сега не е време да се плюем с жълтурите,а да се обединим в една цел :
        Пловдив да има европейски стадион!

          • 2
            2

            Виж коментара под тебе и тогава реши дали това е правилно.

        • 4
          7

          Лошото е , че ако те го направят вече няма да е ” нашия ” стадион . Ще бъде градски стадион , а ние може да останем БЕЗДОМНИ . Замислете се над това и бъдете готови да не допуснем това да се случи.

          • 2
            2

            До ПЛОВДИВ
            А ти право главо ще се интегрираш ли , ако Тотев реши да направи вашата база обща за всички отбори.

        • а кой ти гарантира, че това ще си остане “нашия стадион”?! мисли малко

      • 6
        1

        Самуилчето нали им го прави гордоста няма да им позволи да поритват извън колежа

  28. 5
    9

    400000 Световно НА ЛАЙНУТ
    ,?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

  29. 9
    4

    ами направете специялни места където да се поставят камерите, бе кретени?!
    Направете му козирка и сложете там камерите като в Европа!! Или пуснете движещи се камери над терена.
    В кой век живеете?!

Коментарите са затворени