През 1995-а година започна реконструкция на стадион “Тодор Диев”. Домът на Спартак Пловдив обаче така и не бе завършен. Сега новите собственици на Спартак са готови да изградят ново и модерно съоръжение. Дано този път нещата се случат в дома на “Гладаторите”.

 
Стадион „Тодор Диев“ е клубният стадион на ПФК „Спартак“, Пловдив.

Намира се в район Южен, в близост до Централна гара Пловдив и автогара „Родопи“.

История

Съоръжението е построено след решение на Община Пловдив от 20 октомври 1925 г., която предоставя 36 декара в квартал „Ухото“ на днешния Южен район за строеж на футболно игрище с прилежащ парк. Отреденото място било запуснато и занемарено кътче зад работилниците на пловдивската Централна гара. Година по-късно спортният терен е готов и на 23 май 1926 г. се играе първата официална футболна среща. По-късно игрището е оградено с каменна ограда, изградена е лекоатлетическа писта и официална трибуна със съблекални. През 1934 година е издаден нотариален акт за собственост на земята на СК „Ботевъ“.

През 1949 г. стадионът в Кичук Париж е административно прехвърлен за стопанисване и ползване от дружество „Спартак“ след решение на Градската управа.

В периода 1984-1986 г. стадионът претърпява най-значителната си реконструкция и достига капацитет от 5000 места за зрители.

От 1999 г. съоръжението носи името на Тодор Диев.

Благодарим за снимките на Тодор Даскалов.

4 КОМЕНТАРИ

  1. 4
    1

    Много е важно, когато се споменават такива събития да има точна информация, какво точно се е случило. А то е, че пак се намесиха политиците и всичко приключи. По – точно тогавашния председател на общинския съвет скочи на брокерите, че искат да обсебят стадиона и какви им били парите и стопираха строежа. Сега Спартак щяха да имат модерен (за нас ), китен футболен стадион. После се намериха идни ликвидатори дето само нарязаха железата, прибраха им парите за скрап и се изметоха.

  2. 9
    1

    Баща ми работеше на този обект. Като се сетя с какво темпо се действаше , човек наистина можеше да повярва ,че ще се направи . До един момент когато металните заготовки се монтираха , и трябваше да се започне следващия етап и …всичко приключи. След години някой си ги демонтира и дотам.

  3. 6
    1

    израстнал съм на края на бул. македония до “янето”. често ходехме да гледаме работниците. тогава бях чул, че готвят стадион за 30 хил. души…

  4. 12
    1

    Жалко, тогава имахме и по-голяма фенска маса. Ако стадионът се беше направил, сега нещата можеше да са различни. Жалко е и че новият проект бледнее пред този от 90те.

Коментарите са затворени