Днес “Спартак” Пловдив чества 71 години от основаването си. На днешната дата е утвърдено името на клуба, което с гордост носи и до днес. Месец по- рано се сливат Народното физкултурно дружество (НФД) „Левски“ и НФД Ударник под името Левски-Ударник.

На едно от първите събрания на ръководството са определени и цветовете на екипите на тима – синьо, червено и бяло.

Историята на Спартак има много възходи и падения.

Безспорно най- великия момент е спечелването на шампионата на страната през 1962/1963, а легендарният Тодор Диев, става голмайстор на България. Още тогава пресата гърми “Пловдив е футболнаа столица на България”

През 1958 г.”гладиаторите” печелят Купата на страната, тогава на Съветската армия.

През лятото на 1967 “Спартак” Пловдив е принуден да се слее с Академик (Пд) и Ботев (Пд) и заедно образуват нов клуб с името Тракия (Пловдив), който дълго време е сред най-добрите отбори в “А” група.

На 2 декември 1982 г. Спартак възстановява своята самостоятелност, което продължава до 1998г., след като поради тежка управленска криза се обединява с другия клуб от пловдивския район „Южен“ – Сокол`94 Коматево, който по онова време е и значително по-стабилен финансово. Под името Спартак-С’94 тимът играе до 2001 година.

От 2001 “Спартак” отново си връща самостоятелността.

Една от най- тъжните дати в историята на “Спартак” е 11 август 2016г., когато мъжкият отбор на Спартак Пловдив се разпада и отказва участие в първенството на Трета лига- Югоизточна “В” група и остава само школата на клуба.

Повратният момент е началото на 2018г., когато с ново ръководство, начело с Динко Миленчев, мъжкият тим на “Спартак” е възстановен и тръгва от най- долното стъпало на футбола, за да громи по села и паланки с амбицията с всеки един сезон да изчаква по едно стъпало по пътя към успехите от славните години на отбора от “Кючук Париж”.

С амбицията стадионът, носещ името на Тодор Диев, крилото по- бързо от вятъра, да се превърне в едно съвременно и модерно съоръжение.

По трънливия път на възраждането “Спартак” има и подкрепата на своите фенове, защото всички вярват историята продължава…

Ръководството на клуба изненада всички служители, треньори, футболисти и децата от школата с торти. Всеки един набор получи по една торта с пожелание за много успехи,  защото Историята продължава….

23 КОМЕНТАРИ

  1. Честит ви празник!
    И да се пазите от афд-то,че да не стане пак някоя инфекция.
    Или както вие го наричате-ИЗЧАДИЕТО ТРАКИЯ!!!

  2. 6
    2

    За по младите…..към 60-те години всички селяци които бяха уж партизани и ятаци се бяха уредили вече с партийни постове жилища в града и служдички…..само им липсваше едно отборче да се радват на победите му…..и така обезличиха славния Спартак та даже и Академик за да се пръкне недоразумението АФД-Тракия…….ето затова това е отбора на селяците тогавашните първенци.

  3. 3
    2

    През 1982 год. ЛОКОТО си даде Младежите за да се роди пак СПАРТАК, помня даже кой мач беше, СПАРТАК – ОБОРИЩЕ 1:0,победи СПАРТАК, даже на този мач беше и ДИЕВ, а гола го вкара за СПАРТАК ГЬОГСЕЛ ВАДЖИПОВ.

  4. 6
    3

    Бях на 8 год. Когато станаха ШАМПИОНИ, но онзи Гявуров ги закри заради Тракия,

  5. Честито, гладиатори!
    Време е нашите момчета да се връщат на стадиона и да хвърлят жълтите или черно-белите парцали в кофата за боклук, където им е мястото! Спомнете си за кои отбори са били дядовците и бащите ви! Нека в Коматеу и на Лайнута да останат само селяните пришълци, наркоманите и мангалите!

    • 1
      3

      Дядовците бяха от Спартак,и Ботев,това е!!

  6. 4
    8

    Нагли и отвратителни комунистически коментари от страна на жълтите тото Курви! На вас комплекса ЛОКОМОТИВ ви пречи да мислите нормално, ако изобщо можете да мислите! Все пак темата е Спартак! Честито, и с най-добри чувства!

    • 6
      3

      Комплекс Локомотив??Хахахахахахахаа, ба си смешката!!

    • 3
      1

      Хахахххахаххаххахааххахахаххаха
      точно ти ли ???? Точно ти ли ще си отваряш вонящата уста за комплекси ???? ГНИДО ЖАЛКА

      • 1
        1

        Какво рече ве отрепко гейбандитска?Комплекс от Кюстендилски навлек?хахахахахахахаа

        • Абе Турски боклуци,поне не се представяйте за спартаклии,че сте смешни!
          Всички знаят,колко„топли“чувства питаят спартаклии за вас,измет селска!!!
          Те ви нарекоха-ИЗЧАДИЕТО ТРАКИЯ,не някой друг!!!

  7. 8
    4

    През 60-те основните съперници,грандовете на Пловдив, бяха Ботев и Спартак. Локо беше невзрачно отборче,боричкащо се в дъното на таблицата. От обединението,по партийна поръчка,най-много намаза именно Локо,които бяха назначени за основен градски съперник на шампиона Ботев,получил нищо не значещото име Тракия. А от Спартак в Тракия отидоха само трима футболисти и само един от тях,Тобия Момин стана титуляр.

    • 4
      6

      Точно когато Ботев бяха,, гранд”, стадион Хр. Ботев бе прекръстен Кънчева поляна! Великият Иван Кънчев си го заслужи с четири гола във вратата на жълтите хрантутници!

      • 4
        3

        Прекръстен е само в тъпите гейски кратуни!!Виж-Балтановото табло е друго нещо.

  8. 6
    4

    Локо Пуф-Пяф да не се нарежда до големите на Пловдив, а на опашката, където му е мястото.

  9. 5
    5

    Първо:Честито на Спартак за годишнината с пожелание по-бързо завръщане сред елита! Второ:Информацията е писана от жълтур! Той няма да спомене за този изключителен жест от страна на Локо, но,, завеликата” Тракия(7 :3)пишем без значение, че унищожихме два отбора включително и Спартак! Защото Партията хранилка така се е разпоредила!

    • 7
      4

      Ами партията като е наредила какво са виновни отборите?И това 7:3 за Локо,както и двете по 5:0 за Ботев бяха с Локо пд,а не с прекръстеният кюстендилски урод!Жълтура не знам какво е написал което не ти харесва,ама ти като гейбандит си написал една дрисня,каквато си ти!

  10. 5
    6

    Ами трябваше, защото заради тях ги ЗСКРИХА Зада станат Тракия, БКП.

  11. 6
    5

    НЕ СЕ СПОМЕНАВА ЧЕ ЛОКОМОТИВ СИ ДАДЕ МЛАДЕШКИЯТ СИ ОТБОР НА СПАРТАК, ЗАЩО БОТЕВ НЕ ПОМОГНА СЪС НЕЩО, ЗАЩО???.

    • 5
      4

      Ами скоро Ботев взе целият детски отбор на Локо кн.И???Взе ли ги или просто избягаха от гейбандата?

Коментарите са затворени