Home Ботев Николай Киров: Гледам напред в бъдещето, целта е първата шестица

Николай Киров: Гледам напред в бъдещето, целта е първата шестица

30
1146

Наставникът на Ботев Пловдив Николай Киров гостува в предаването „Домът на футбола“ в ефира на DIEMA SPORT. Наставникът на „канарчетата“ стана 7-ият треньор, който записва мач №100 с отбора в елита.

„Явно времето минава доста бързо. Не съм фен на статистиката, затова това го научавам от вас. най-яркият спомен – финалът за купата с Лудогорец. Разбира се и следващия финал, както и участието в Лига Европа. Определено положителните емоции надделяват над моите спомени. Действително голяма е отговорността да се ръководят такива големи клубове, които притежават доста обществена подкрепа и публика зад гърба си. Именно заради това отговорността е много голяма. Аз съм щастлив, че правя това, което ме радва. И така съумяхме да направим щастливи привържениците, с успехите които постигнахме“, заяви Киров.

„Аз не съм от хората, които обичат да се връщат назад. Гледам напред в бъдещето и когато се направят грешки те трябва да се анализират, за да не се допускат отново. Разбира се, освен победите има и загуби. Всяка една загуба я преживявам трудно. Важно е да се правят необходимите изводи. Кардинално погледнато, през пролетта, когато бяхме водени повече от емоцията вложихме много сили в турнира за купата, а можеше да направим повече в първенството“, отговори Киров на въпрос какво би повторил и за кои изпуснати шансове съжалява.

Имал ли е притеснения в началото? Трябвало ли е да мисли дълго преди да приеме предизвикателството.

„Не съм се замислял и за секудна и приех веднага. Ситуацията беше такава, че нямаше много желаещи да поемат отбора. В тези трудни моменти е нормално хората, които са работили в клуба, да помогнат. Не съм се притеснявал от нищо, защото и преди съм ръководил тимове от професионалния футбол. Имах визия, за това как да се върнем към основите на клуба. След това тръгнахме да променяме и стила на игра. Това беше първото и най- важно“, каза наставникът на Ботев относно дали се е притеснявал в началото и дали е мислил дълго за приетото предизвикателство.

„Тръгне ли един старши треньор да се успокоява, ще сгреши. Аз и в момента не съм спокоен. Целта ми е отбора да се развива във всеки мач. Ботев е клуб, който всеки мач трябва да търсиш победата. Трудно се приемат загубите. най-вече от привържениците на отбора. Затова ние трябва да се абстрахираме от това напрежение и да работим върху това да развиваме тима, а колко време ще си страши треньор в България никога не се знае“.

„Изискваше се доства време, за да се промени стила на игра. Може би след спечелването на купата заложихме именно на това нещо. Отборът беше във втората осмица. Това ни даде възможност да наложим този стил. Смятам, че вече имаме този облик. Не мисля, че трябваше да го създаваме, колкото да се върнем върху традициите. Да се играе повече с топката, да се играе с къси подавания. В исторически план Ботев винаги го е практикувал. Стремим се да следим играчи, които са подходящи за този стил. Има върху какво да работим“.

„Не съм стигнал това ниво. Може би трябва ръководителите да знаят, че треньорът трябва да има своето време, за да наложи своите виждания за играта. Може би при  нас това се случи за по-малко време и имахме успехи. Може би това ни е задържало толкова време. Нека ръководителите бъдат по-търпеливи. В България има много талантливи треньори“, отговори той на въпроса каква е рецептата да се задържиш на поста, тъй като Киров е едва 7-ият треньор със 100 мача за Ботев в елита.

„За треньора най-важното нещо е неговия екип. Затова там трябва да се насочва вниманието. Когато един треньор започне ново предизвикателство, въпросът е какъв екип ще сформира. Смятам, че ние успяхме да направим добър екип. Имаме си доверие и си помагаме“.

Това е връщане към историята на клуба. В най-силните години на Ботев основата на състава е била изградена от юноши. Доста работа свършихме в тази школа. Нормално е да обираме плодовете от нея. Има много талантливи момчета в тази школа. Дано те се развият, за да помагат на отбора и на националните отбори. Ние трябва да се постараем да опазим главите им чисти.

„Изоставаме навсякъде. Няма какво да си кривим душата. Както като психология, така има и какво да се развива като методика. В базите изоставаме, но има развитие в последно време. Все пак има какво още да се желае. Трябва да се развиваме и да мислим как да върнем високото ниво. Аз обичам отборите, които ръководя да играят повече с топката, отколкото срещу нея. Да я притежават по-дълго, да комбинират повече и да създават положения. Една схема се изгражда от това, с какви състезатели разполагаш. Разбира се важен е и противникът. Аз все пак предпочитам да гледам моя отбор и избирам схемата спрямо играчите ми“.

„В момента е така. Преди години се играеше доста често така. И като играч имам спомен, че беше така. Не мисля, че чак толкова се използва и в световен план. Като гледам големите първенства, тази схема не е толкова използвана. Всяка схема има предимства и недостатъци. Но мисля, че винаги определящо е с какви играчи разполагаш. Не мисля, че има връзка. Може би състезателите на вратарския пост изграждат чувство за отговорност. Тъй като всяка грешка се наказва. Става се по-устойчив психически. Това е предимството. Те резултатите го подсказват. Рядко не успяваме да отбележим. Винаги съм щастлив като не допуснем. За отбор като Ботев е важно как се постигат успехите. Хората обичат красиви неща, а най-красивите са свързани с отбелязването на голове“, добави още той.

„Най-важното е да завършим в първата шестица. Нека нещата стават крачка по крачка. Хубаво е, че продължаваме и за купата, където също имаме своите шансове. Доста е приятно да се играе в Европа. Имахме това удоволствие. Смятам, че момчетата в съблекалнята мечтаят за Европа. Емоцията е по-различна. Всички вътрешно се чувстваме добре, когато играем в него. Преди 2 години, когато започнахме да играем в този турнир, казах на момчетата, че само 6 мача те делят от Европа, според регламента на турнира. Радвам се, че моите думи се усъществиха и моите състезатели видяха, че не е трудно да сбъднат мечтите си“.

Винаги трябва да се работи по селекцията. Всеки отбор има нужда от внасяне на свежа кръв. Надявам се, че този път ще съумеем да направим всичко навреме. В предишните 4 прозореца винаги всичко се правеше в последния момент, нищо не беше сигурно. Текучеството беше голямо, напускаха ни състезатели. В по-късен етап успявахме да привличаме техни заместници. ДАно със смяната на собствеността да имаме тази сигурност вече, за да подредим нещата от рано, за да не се допускат грешките, които сме допускали до този момент.

Тодор Неделев е един от най-изявените играчи в лигата. Нормално е да има интерес. Доколко е реален и какво точно се случва, не знам. Ще продължи да се пише за него, така е при добрите състезатели. Важно е неговото желание, дали иска да напусне и при какви условия. Той е една от най-важните фигури в състава и няма да ми е приятно, ако се разделим с него.

Винаги когато има спортни хора, които да помагат, е добре. Като има още една спортна глава, която да мисли ще е добре. надявам се нашия екип да се сработи добре и така да развием нашия състав. Не мисля, аз съм от хората, които обичат да спазват йерархията в клуба. Затова не мисля, че ще има проблеми.

„Разбира се ще е голямо удоволствие, ако изведа отбора на неговия нов стадион. Това е голямата болка на привържениците. Не мисля, че това трябва да е мечта, защото смятам, че скоро ще стане реалност. Ще се промени визията на клуба. След построяването на базата, а и сега на стадиона – това ще ни постави като клуб на съвсем различно ниво. Вече най-нормалното ще е първия състав да претърпи своето голямо развитие и естествено да се търсят по-големи цели. За първа година битката ще бъде много сериозна. Не съм от хората, които успяват да предвиждат нещата. Лудогорец за мен е най-класния тим, но футболът затова е интересен, защото се случват изненади. Важното е, че шампионатът е интересен“, завърши специалистът.

30 КОМЕНТАРА

 1. 2
  3

  бъдещето ти е също толкова наведено о позорно като миналото …

 2. 4
  8

  Верно ли е, че Белия е хомосексуалист също като някои други от отбора ни?

  • 3
   7

   Еееее , това вече е прекалено…Ако всеки започне да пише със степента на своята извратеност тук съвсем ще заприлича на кенеф.

   • 3
    2

    защо??!! ти нещо против хомосексуалистите ли имаш?
    в кой век живееш, бе човек?!

    • Че сте педали в Коматево е ясно , ама не парадирайте с педерастията , бъркайте си скришно по дупките

   • какъв ти е проблема пък на теб. Омар и ЯЯ открито си признаха, че са двойка.
    Какво има да се крият – това е често срещано сред футболистите

 3. 4
  3

  Аз нали казах в тройката….ама не уточних коя

 4. 6
  10

  Дръж се Бел, още малко остава.

 5. 10
  14

  ами гледай в бъдещето, далече гладай…

  щото в миналото едни резултати… 4:1, 0:1, 6:0….. ум да ти зайди…

   • 3
    6

    И ЕДНО НО ГОЛЯМО 7 : 3!!! Жълти ТОТО Курви, най-големите!

    • и такива резултати в миналото, цигани некъпани…

    • Циганино, като се научиш да смяташ ще разбереш, че 5:0 е повече от 7:3

   • хаха, този още сънува това ЕДИНСТВЕНО за последните 20 години 3:0 постигнато над лешпери като МарТОТОТО, Крумов, Кики… които отдавна са изгонени заради некадърност от Локомотив.
    то това всъщност май им е и единствената победа над нас, така че дълго ще си я дъвче.

 6. 9
  7

  Щи си лея куршум и жъ пикая на бял камък!

 7. 13
  19

  Сигурно гледаш в доста далечното бъдеще. Щото тази година сте за 10-то място, ако не ви дават голове от засади

  • 6
   1

   Вие пък знаеш ли къде трябваше да сте?При ЦСКА 1948.Ама нали сте отбора на партия ГЕРБ и ДПС.Много ми е интересно при тия дългове,които имате как плащате заплати на играчи като Обертан и други чужденци при положение че дължите милиони на строителни фирми ,а и не само.Това ако беше друг отбор в Бг досега да са го извадили от групата.Лидерите и основателите на декларациите-когато ревяха другите срещу съдиите нищо,ама за говеждият катун може всичко.Една декларацийка и обърнаха свирката във ваша чест….Хайде по спокойно в обора и само мууууу

   • 2
    3

    Жълтите мангали имате 52 милиона + базата в Коматево, А? Те кинти как ще ги върбите?

    • 1
     2

     няма да ги върнат, а ще откраднат нови от Общинска Банка за да си построят Манежа. Това е бившия отбор на БКП и по настоящем на ДПС и неговия дебел лидер. Самуилов е там за да изпълни поръчката – Гинка Върбакова

     • 1
      1

      Ек мангал,гледай си ракетчика и скелето.Когато двама си мерят пишките, място за путки като теб няма.Тая година пак няма да играем заедно.Ние в шестицата,а вие в осмицата.То вече ви стана навик така че…поемак бахурата и черта

     • Кой го казва.А, оня дето го цъфнаха със снайпера на Слънчака?Да не беше дева Мария?Ами Галка?Ами Кокича?И още и още.Мълчи, за да изглеждаш умен

     • пред Цецо крадецо и Шиши си беше направо дева Мария.
      тези 4 милиарда и правнуците ти ще ги изплащат, тъп селянино!

 8. 12
  7

  АВА Г-Н КИРОВ УБАВО Е ДА СА ГЛЕДА В БЪДЕЩЕТО АМА ВИЕ ГО ВИЖДАТЕ , Я КАЖЕТЕ КАК НАШ БРУНОТО ВА АКРАПОВИЧ ДА ГО ЗВИЖАДА ОТ НИ ОТ ЛОКУ ИСКАМЕ СЪЩО ДА ГО ВИЖДАМЕ ВА АХМАК.ВИИ ГАТ СТЕ ОТ ПЛОВДИВЪТ КО ДА ПРАИМ АААААААА.
  СЯ ПОМУГНИ НА КРУШОНА ДА НА ЗАИБЕ КАТ НИ НАПОМПИШ ЯКО ШУШОНИТЕ НА ЛАУТА СТЕИДИУМ ПАРК ДЖАМИЯ.ТИ КАТ ВИЖДАШ СИЧКО ОТ ДА НЕ ГУ НАПРАИШ.
  ВИЖ НИИ ЛОКУМУТИФЦИТЕ И ТО ВЕРНИТЕ ВЕЧНО СМЕ НАВЕДЕНИ И ЧАКАМЕ НЯКОЙ КАТ МОЯТ БУЗДУГАН ДА НА ИБЕ ДО ОТКАТ ВА ЧИЧЕК БЕЛ.ТА ЧАКЪМИТА ДА ПОМАГЪШ ОТ ТРЯБВА ДА СА МААМЕ ОТ ПЛОВДИВ,ЧЕ МИРИШИМ В ТОЗ ГРАД ВА.
  НАПРАИШ ЛИ ГО ДА СА ПРИМЕСТИМ В СТРЯМА ЖА ПОЛУЧИШ БОНУС ОТ НАЗИ КРИВОГЛАВИТЕ ФЕНУВЕ НА ЛОКУ.
  АМ ДА ЗНАЕШ КАТ ГЛЕДАЪМ ВСИЧКОТО БРАТЯ ОТ ГЕТОТО СА ЗАД ТЕБ ОТ МОЖИШ ДА ГО НАПРАШ,В ШИКЕРА СА ГОТВЯТ КУРБАН ЧОРБИ АКО НАПРАШ НАШТУ ЛОКУ ДА СА ИЗМЕСТИ В СТРЯМА,СТУЛЮПИНОВО ЖА ДАВАТ 10 КИЛА БЕЛО ЗА ЦЯЛАТА РАБУТА В АРМАНА СМЕ ПИГОТВИЛИ 20 МЛАДИ ИРАБОТИНИ ОТ АРМАНИ КУКЛИ ВА ЖА ГИ ПУСКАМЕ САМУ НА МАЧУВИТЕ МЕЖДУ НАЗИ ЛОКУ И БОТЯВ ОТ СА МАНИКЕНКИ ,ТА ГУСПОДИН КИРОВ БЕЛИЯ ЧАКЪМЕ ВАШТА СЕРИОЗНА ПОЛУШ.
  ВИЖ БОТЯФ НЯМАТ ОТ НИЩУ ЗА ДА СА ОПЛАКВАТ СЯ КАТ ГЛЕДЪМ И СТАДИОН ЖА ВИ НАПРАЯТ АМ НИИ ЗА КВО СА БОРИМ В ПЛОВДИВЪТ АААААААА Я ДА ПОМАГАШ ДА НА МААТ ОТ ТОЗ ГРАД.
  КРЪЩАТА ЖА НА ЗАЕБЕ СКОРУ АМА ТРЯБВА НЯКОЙ ДА ПОМОГНИ ЗА ТАЗ РАБУТА.
  АЙ СЯ САМУ ЛОКУ СТРЯМА И ШЕКЕРА ДА ВА ЕБА АХМАЦИТЕ.
  ЗА ДОБРОТО НА ЛОКУМОТИФ ВАШ ВЕРИН ЕБАЧ И СЪЗДАТЕЛ НА ГЕЙ БАНДИТИ БАТ КОЙЧО БОЗДУГАНА ОТ СТРЯМА.

  • 4
   3

   Боже Господи, как се е пръкнало такова човешко недоразумение!?

Comments are closed.