Невероятна драма прати Черно море на четвъртфинал за Купата на България и изхвърли Левски от турнира. “Моряците” за пореден път разплакаха “сините”, след като победиха със 7:6 след изпълнение на 12 дузпи. Преди това редовното време завърши 2:2, като домакините стигнаха до равенството в 91-ата минута чрез гол на резервата Георги Божилов. Жерсон Кабрал (9) и Кали Тиам (78) два пъти даваха аванс на 26-кратните шампиони, а Атанас Зехиров в 12-ата минута беше вкарал за 1:1.

Драматичният развой тепърва престоеше, тъй като при дузпите Левски вкара първите си четири дузпи, а Божилов пропусна втората за “моряците”. Но влезлият резерва в 119-ата минута Филипе Нашименто, трябваше да вкара, за да класира столичани напред. Португалецът се подхлъзна преди изпълнението и прати топката високо над вратата.

Това шокира всички в Левски, които секунди по-късно вече губеха, тъй като Пламен Димов беше точен за 7:6. Другият португалец на “Герена” – Нуно Рейш, стреля в горната греда, а топката тупна пред голлинията и изхвърли рекордьора по трофеи от турнира.

Лошите новини за Славиша Стоянович, който разчиташе именно през Купата на България да спре дългата серия без отличие на Левски, не свършват с това. Той загуби двама от най-твърдите си титуляри – Холмар Ейолфсон, който напусна на носилка още първите минути, и Иван Горанов, който беше откаран в болница в продълженията.

Резервата Ривалдиньо и Хасани получиха директни червени картони след последния съдйски сигнал на “Тича”, тъй като играчът на домакините започна да празнува пред феновете на “сините”, но колегите му в синьо не приеха добре това действие, стигайки се до малко меле.

Черно море се превръща във все по-голям кошмар на Левски. “Моряците” за трети пореден път поставят на колене тима от “Герена” през последните четири сезона, като и три пъти това се случва след продължения. През 2015 година в супердрама Черно море спечели финала на “Лазур” в Бургас след обрат и голове в 92-ата и 119-ата минути. Преди две години варненци удариха с 3:2 левскарите насред техния дом, като поведоха с 2:0, “сините” изравниха, но после отстъпиха с гол на Александър Цветков в 101-ата минута на продълженията.

Освен това за четвърти пореден път Левски губи на “Тича” осминафинал в турнира. През 2006 година с 2:3 след продължения, през 2009 година с 1:4, през 2012 година с 0:1 (но без да отпадне, тъй като имаше предимство от 4:0 в първата среща) и през 2018 година след дузпи. Интересното е, че в последните седем мача между двата клуба в турнира за Купата на България Левски остана само с една победа – 4:0 през 2012 година, когато треньор на отбора беше Илиан Илиев, който този път подчини бившия си клуб и зарадва феновете във Варна.

Наставникът на домакините Илиев бе направил три промени в стартовите 11 от победата с 3:2 над Дунав преди няколко дни. Меди Фенуш, Патрик Андраде и Георги Божилов започнаха вместо Радослав Василев, Мартин Минчев и Аристот Ндонгала.

Благой Макенджиев бе на вратата, а Мирослав Енчев, Пламен Димов, Илиас Хасании Уго Кононго действаха в защита. Бившият играч на “сините” Васил Панайотов и Петър Витанов бяха опорни полузащитници, а Атанас Зехиров, Георги Илиев и Жержиньо помагаха на Меди Фенуш в атака. “Моряците” имаха серия от две поредни победи на своя стадион срещу Верея (4:2) и Дунав (3:2).  На старта в турнира за Купата “зелено-белите” победиха с 1:0 Арда (Кърджали) на “Арда Арена”.

Левски пък разпиля аматьорите от Атлетик Куклен на “Лаута” с 6:0 в мач от 1/16-финалите.

Славиша Стоянович пусна титулярите от последната среща срещу Верея, когато “сините” разбиха своя съперник със 7:0.

Божидар Митрев бе вратар, Милош Цветкович, Давид Яблонски, Холмар Ейолфсон и Иван Горанов бяха в защита, а Кали Тиам и Нуно Рейш бяха опорните халфове. Давиде Мариани, Жерсон Кабрал и Габриел Обертан действаха зад Станислав Костов.

В 33-ата минута Пламен Димов игра с ръка при подаване на Обертан към Костов, който чакаше да нанесе удар в наказателното поле, беше подмината от Стоянов. Щабът на “сините” бурно искаше дузпа, като Цветкович получи жълт картон.

Втората част “сините” бяха малко по-активни, но без да създават положения пред противниковата врата, такива нямаше и пред тяхната. Радослав Василев влезе в 64-ата минута, докато Станислав Иванов влезе на мястото на Мариани в 75-ата минута. 180 секунди след това скамейката на столичани изригна, тъй като Кали Тиам върна преднината на “сините”. Халфът беше оставен непокрит в центъра на наказателното поле, като се възползва от лош опит за изстрел на Яблонски и от няколко метра не остави шансове на Макенджиев.

Това бе негов втори пореден гол, след като преди няколко дни откри головата си сметка за клуба. Мартин Минчев и Георги Божилов влязоха за “зелените”, които се хвърлиха в атака.

Макенджиев измъкна своите в 83-ата минута. Националният вратар изби в корнер от три метра изстрел на Костов. Минута по-късно Митрев пък спря силен шут на Конголо, който напредна при бърза контраатака. Секунди след това Василев се размина с изравнително попадение. Нападателят изпревари с глава Митрев, но за късмет на вратаря топката мина на сантиметри от лявата греда. Горанов се контузи и последните минути стоеше на терена със силни болки в ребрата. Именно през неговата зона дойде и изравнителното попадение.

Срещата влезе в триминутното продължение, когато Черно море отново матира Митрев. Минчев проби отдясно, топката беше избита, но попадна в Енчев, който центрира към Божилов, а нападателят технично обърна глезена и прати кълбото в долния десен ъгъл за 2:2. Той влезе резерва и се разписа в 90-ата минута при равенството 2:2 на “Герена” през лятото, но тогава даде преднина на своите, които не задържаха победата.

Както е известно, преди три години той беше в основната за изравнителното попадение на Бакари в 92-ата минута във финала за Купата на България в Бургас, който беше спечелен от “моряците” след продължения.

Този развой на срещата разклати сериозно самочувствието и увереността на играчите в синьо, които имаха едва една възможност чрез Станислав Костов преди дузпите. Домакините играха по-добре във второто продължение, но без да се налага Митрев да прави спасявания.

За първи път беше използвана четвъртата смяна в продълженията, като Андраде влезе вместо Витанов, а Нашименто смени Костов секунди преди края.

ЧЕРНО МОРЕ – ЛЕВСКИ 2:2
0:1 Кабрал (9)
1:1 Зехиров (12)
1:2 Тиам (78)
2:2 Божилов (91)

Дузпи:
3:2 Илиев
3:3 Кабрал
3:3 Божилов – греда
3:4 Яблонски
4:4 Панайотов
4:5 Цветкович
5:5 Василев
5:6 Тиам
6:6 Андраде
6:6 Нашименто – пропуск над вратата
7:6 Димов

ЧЕРНО МОРЕ: Благой Макенджиев, Мирослав Енчев, Пламен Димов, Илиас Хасани, Уго Кононго, Атанас Зехиров (73-Мартин Минчев), Васил Панайотов, Георги Илиев, Петър Витанов (112-Патрик Андраде), Меди Фенуш (81-Георги Божилов), Жоржиньо (64-Радослав Василев)
Резерви: Иван Дюлгеров, Стефан Станчев, Емил Янчев

ЛЕВСКИ:
 Божидар Митрев, Милош Цветкович, Давид Яблонски, Холмар Ейолфсон (7-Аймен Белаид), Иван Горанов (93-Ивайло Найденов), Кали Тиам, Нуно Рейш, Давиде Мариани (75-Станислав Иванов), Жерсон Кабрал, Габриел Обертан, Станислав Костов (119-Филипе Нашименто)
Резерви:Мартин Полачек, Аймен Белаид, Ивайло Найденов, Ривалдиньо, Илия Юруков, Станислав Иванов
ЖЪЛТИ КАРТОНИ: Рейш, Илиев, Цветкович, Зехиров, Яблонски, Василев, Енчев, Обертан, Минчев,
СЪДИЯ:
 Ивайло Стоянов
СТАДИОН: “Тича”

източник: Спортал

1 КОМЕНТАР

  1. хаха.винаги е кеф да гледаш синя тишина….ооо колко сте жалки, говежди..

Коментарите са затворени