Тодор Ненов е един от най-големите треньори на Пловдив. Ненов е определен сред 10-те най-добри български треньори на женски отбори за миналия век. Беше известен и с неподражаемото си поведение край страничната линия. В продължение на 6 години е старши треньор на девически национални отбори. Под негово ръководство кадетките на България стават европейски вицешампионки през 1984 г. Професионалната кариера на Тодор Ненов стартира в Розова долина (Казанлък). Най-дълго е свързан с Марица, като печели редица титли и отличия в девическите и женски първенства на страната. Тодор Ненов изигра основна роля при израстването редица класни баскетболистки за националния ни баскетбол като Мариана Манавска, Цонка Вайсилова, Радостина Димитрова и други. Ненов почива през 2011 година, на 67 години, не дочакал възраждането на баскетбола под тепетата.

В ПАМЕТ НА ТОДОР НЕНОВ

Финал Купа на България баскетбол – жени

1996г, гр.Перник, „Марица“ срещу „Миньор“. След две на две разменени победи решаващият мач е срещу домакините от „Миньор“ – Перник. Ненормална обстановка в залата, домакините очакваха лесна победа! Тогавашният кмет на Перник беше приготвил печени агнета в ресторант за новите носителки на купата.
Но не би! Невероятен мач за момичетата на Тодор Ненов и може би за първи път Купата на България дойде в Пловдив. Полиция ни изведе със щитове над главите и ни съпроводиха до Владая . След три часа и половина празнувахме победата до сутринта в Пловдив.
През 1999г Тодор Ненов и Атанас Игнатов регистрираха женски баскетболен клуб „Марица – Кършияка“. Като нов клуб започнахме от „Б“ група, класирахме се за финалите за Купата на България в Ботевград и след победа над един от лидерите в елитната група „Черноморец“ – Бургас, спечелихме бронзови медали. Много спомени и емоции имам от мачове с Стара Загора, Бухово, Бургас, Варна, Монтана и Пловдив. Но никога няма да забравя победата над супер селекцията на „Академик – Тест“ в зала „Строител“. Нещо невероятно!
Сега отново има женски отбор в първенството – „Академик“. Дано традициите на пловдивският женски баскетбол да продължат!

източник и снимки: fb УСК “Димитър Матевски” Пловдив, използвани материали на marica.bg; ПФК Марица 1921 Пловдив

1 КОМЕНТАР

  1. Нямаше по луд себераздаващ работохолик от Тодор Ненов поклон и почитания за това което е дал на баскетбола в България ! Никога няма да забравиме как спечели финала в Перник с невероятните Цонка Войсилова,Марияна Манавска,Лалка Хорозова,София Янева, Марияна Иванова, Светла Иванова, Елена Симеонова, Красимира Лефтерова, Ивилина Павлова, Елисавета Игнатова .Атмосферата в зала Строител през 90 те може да се опише само като дерби на милоу и уест хям,жалко че няма да се върне това време но ще остави вечен спомен.

Коментарите са затворени