Glas.bg продължава да ви запознава с талантливи футболисти от пловдивските тимове, като днес ще ви представим играч на Локомотив. Това e вътрешният полузащитник Илия Смилянов. 16-годишният халф е играчът, през когото минава почти всяка топка в организирането на атаките на тима, основен футболист в състава на Кириякос Георгиу. Илия притежава страхотен пас и нерядко бележи голове от далечна дистанция. Какво е за него футбола, как е започнало всичко и какви са очакванията му за новия сезон? Вижте в интервюто, направено след днешната поредна контрола за тима на Локо U17.

– Започнах да играя още в предучилищна възраст. Един приятел ме “запали” да тренираме в Куклен, аз съм от там, това беше във втори клас с четири години по-големи стартирах. По-късно започнах да тренирам с набор 2000, които са само две години по-големи. До четвърти клас бях в Куклен, а след това се преместих в Спартак (Пловдив). Впоследствие за много кратък период бях в Ботев и от две години и половина съм в Локомотив.

– Играеш в средата на терена, почти всяка топка минава през теб, тази отговорност притеснява ли те или обратното – мотивирате и те кара да надграждаш качествата си?

– Определено ме мотивира. Колкото е по-трудно е нещо, толкова по-концентриран и стегнат си да го направиш. Затова това ми помага. Нагърбвам се със задачата да изнасям топката, а понякога се включвам и в атаките.

– Играл ли си на друг пост освен вътрешен халф и къде се чувстваш най-добре на терена? 

– Играл съм на всички постове в различните линии. Определено в центъра се чувствам най-добре – било то дефанзивен или офанзивен полузащитник.

– Ти вече имаш опит в Елитната група до 17 години (U17) от миналата година, какви са ти очакванията за новия сезон?

– Очаквам един добър сезон. Има нови момчета в отбора, от различни региони на България, наистина добри футболисти. Смятам, че се сработихме добре за такъв кратък период. Имаме още един месец да свикнем напълно един с друг. Показваме добри резултати и в контролите срещу съперници, които са по-големи от нас, дори и мъже.

– В тези контроли срещу мъжки формации и такива от старшата имахте притеснения именно заради възрастта?

– Не, отстъпваме им предимно физически. Като футбол не мисля, че много им отстъпваме. Играем бърз футбол, директен. Организираме бързи контраатаки, понякога задържаме топката. Това, че играем срещу по-големи ни мотивира и излизаме много нахъсано, нищо не ни притеснява.

– В понеделник тренира с мъжете на Локомотив, голяма ли е разликата и какви са ти впечатленията?

– Разликата е много голяма. Включихме се дори в двустранната игра. Те наистина са много добри футболисти, грамотни. Играят много бързо, ако не удържиш на темпото те мачкат. Мисля, че се справихме много добре. Поздравиха ни, запознахме се с всички. В съблекалнята ни приеха добре.

– Какво правиш, когато не си на терена? Как разпускаш?

– Спазвам режими – храна, сън. Последният месец и половина това си пролича – качих мускулатура. Треньорът ми изготви диета, отделно ми помага да се развия във всеки един аспект. Целият ми ден минава за футбола – или се храня за него, или спя за него, или мисля за него. Не излизам вечерта по купони и прочие.

– На кой футболен отбор симпатизираш?

– Фен съм на Ливърпул.

– А на кой футболист подражаваш?

– На Лука Модрич. Той играе на поста, който и аз играя. Гледам неговата игра и се уча, как се движи…всяко едно негово действие. Тези анализи върху неговата игра ми помагат да покачвам нивото на моята.