Home Трибуна Бесика Приеха промените в закона! Носиш знаме или маска – футболен хулиган си!...

Приеха промените в закона! Носиш знаме или маска – футболен хулиган си! Вижте всички подробности!

2320
30

Парламентът прие мерки срещу футболното хилуганство. Това се случи след като депутатите приеха промени в Закона за опазване на обществения ред при провеждането на спортни мероприятия на второ четене, съобщава “Фокус”Законопроектът е внесен съвместно от парламентарните групи на ГЕРБ, „Обединени патриоти“ и „Воля“. След приемането на промените Цветан Цветанов благодари на всички, изготвили законопроекта.

Съгласно приетите промени на спортни мероприятия ще бъдат допускани лица и превозни средства, които притежaват документ за право на достъп или след сканиране на лична карта. Депутатите забраниха продажбата и предлагането на алкохолни напитки в спортните обекти в деня на мероприятието.

Парламентът дефинира и понятието спортно хулиганство. Съгласно промените това е престъпление по смисъла на Наказателния кодекс и е извършено в спортния обект или в спортната зона преди, по време или непосредствено след спортното мероприятие, както и на отиване или на връщане от спортния обект. Футболното хулиганство по смисъла на този закон се изразява в носене на знамена, плакати и транспаранти, на които са изобразени текстове, изображения, абревиатури и символи, подтикващи към омраза и насилие, съдържащи обидни квалификации или олицетворяващи идеологии, обявени за противозаконни.

За футболно хулиганство ще се смята отказ на изпълнение на разпорежданията на отговорните за спортното мероприятие лица, нахлуването на спортния терен, паленето и поддържането на огън, хвърлянето на предмети, носенето на маски, отправянето на ругатни, други неприлични изрази, жестове и поведение, които са особено вулгарни, както и изрази и скандирания, насаждащи омраза на расова, етническа или религиозна основа. За спортно хулиганство ще се смята още носенето на оръжие и предмети, които могат да се използват като оръжие, боеприпаси, спрейове със защитен газ, с разяждащи или с оцветяващи вещества, сигнални ракети, взривни устройства, пиротехнически изделия и други общоопасни средства, отделни техни съставки, както и наркотични и други упойващи вещества. За футболно хулиганство се смята предизвикването или участието в сбивания.

За тези противообществени прояви ще се налага глоба от 1000 до 2000 лв. и забрана за посещение на спортни мероприятия в страната и в чужбина за срок от 1 до 2 години, а при повторното им извършване се налага безвъзмезден труд в полза на обществото от 60 до 140 часа или глоба от 3000 до 5000 лв., както и забрана за посещение на спортни мероприятия в страната и в чужбина за срок от 3 до 5 години. При случаите на посегателство над състезатели, съдии, полицейски органи или други ангажирани с организацията на мероприятието или използване на носените опасни предмети ще се налага безвъзмезден труд в полза на обществото от 60 до 140 часа или задържане в териториална структура на МВР за срок от 5 до 15 денонощия, както и забрана за посещение на спортни мероприятия в страната и в чужбина за срок от 2 до 3 години.

Когато деянието в тези случаи е извършено повторно, се налага безвъзмезден труд в полза на обществото от 100 до 220 часа или задържане в териториална структура на МВР за срок от 10 до 25 денонощия, както и забрана за посещение на спортни мероприятия в страната и в чужбина за срок от 3 до 5 години. Когато противообществената проява е извършена от непълнолетен на възраст от 16 до 18 години, се налага задържане в териториална структура на МВР за срок от 5 до 10 денонощия и забрана за посещение на спортни мероприятия в страната и в чужбина за срок от една до две години. Когато противообществената проява е извършена от лица, поставени под запрещение, на техните родители, съответно настойници или попечители, се налага глоба от 500 до 1500 лв.

30 КОМЕНТАРИ

  1. 8
    9

    Шъ мое ли да фърлями каръмфильи ?
    Питъм за идна приятилка ут Якъта

    • 6
      2

      Мой ами,то бандата гюбеци фърля та къръмфилиМое,даже е препоръчително, да се следи и за наклона!

  2. 12
    5

    Андрей точно под тази статия и някакъв идиот с ник Върлия виж какви ги ръси.Ами не е ли редно точно ти да съдействаш на полицията за откриването му и да си понесе последствията.

    • 13
      10

      Пак за полиция ревете 🙂 Нали сте големи хулигани мангали?Като видите зора бягате при чичко полицай да доносничите.Кюстендилски цигани прости в Пловдив сте неканени гости.

      • 8
        4

        ти си един глупак, моето момче.
        винаги ще си останеш такъв и на село

        • 7
          6

          Той е толкова просто парче , че няма да разбере какво му говориш.
          Както казва тиквун – лош м’атрял.

  3. 7
    4

    Андро, не може ли да се трият тези гадости с коментарите? Някои постове направо са отвратителни.

    • 7
      1

      Нали Андрей от това печели как ще ги изтриеее ! Ако няма омраза няма коментри няма пари в джоба му !Няма да се очуда ако и той самия пише зада насажда омраза между феновете !

  4. 18
    2

    КРЕТЕНИ! ВМЕСТО ДА НАПРВЯТ ЗАКОН С КОЙТО ДА ПРИВЛИЧАТ ИНВЕСТИТОРИ КОИТО ДА ПОЛЗВАТ ОБЛЕКЧЕНИЯ АКО ИНВЕСТИРАТ В БАЗИ, КЛУБОВЕ И ВЪОБЩЕ В СПОРТА, КРЕТЕНИТЕ ПРАВЯТ ЗАКОН ЗА ХУЛИГАНИ, КОИТО НА ПРАКТИКА СА ПО-ГОЛЯМАТА ЧАСТ ОТ БАЛЪЦИТЕ, КОИТО ОЩЕ ХОДЯТ ПО ЖАЛКИТЕ НИ СТАДИОНИ ДА СИ ТРОВЯТ НЕРВИТЕ С ЖАЛКОТО НИ ПОДОБИЕ НА ФУТБОЛ! ДА, ЗАКОН ЗА ХУЛИГАНСТВОТО Е НЕОБХОДИМ, НО КОГАТО СТАДИОНИТЕ НИ СА СТАДИОНИ, КОГАТО СА ПЪЛНИ И КОГАТО ФУТБОЛА НИ Е ФУТБОЛ, А НЕ КАТО СЕГА!

  5. Според текста, нормални знамена и тансперанти ще може. Ама тия с .ур за БФС, не.

    Футболното хулиганство по смисъла на този закон се изразява в носене на знамена, плакати и транспаранти, на които са изобразени текстове, изображения, абревиатури и символи, подтикващи към омраза и насилие, съдържащи обидни квалификации или олицетворяващи идеологии, обявени за противозаконни.

  6. 17
    20

    Мангалите си мислят че закона ще им помогне както си мислеха че като станат певици на полицията това ще спре жълтите да ги мачкат и гаврят където ги хванат из града.Толкова бой изядоха от жълти и червени че останаха 30 шматки агитка.Ще ги откажем и тях,ще ги гоним и гаврим докато и последния мангал не си замине за Кюстендил.

    • 13
      8

      Видяхме кво се случи на официален мач на ринга в колодрума черно бял срещу червен… Ти тъпа жълта жено къде се пишеш лепилар

      • 3
        4

        Видя се на стадиона когато са футболни фенове как бягахте през глава.

    • 9
      11

      на терена – курви бна Дормуша, в живота – курви на Литекс…
      това са те жените от селата около Пловдив

    • 5
      3

      Ти от както яде боя до Ст. Загора,окончателно си шизофринясъл , сельо!

  7. 3
    13

    Боклук ти си първия със 140 часа обществено полезен труд паразит!

  8. 7
    7

    6toto maikati e odzad i me lije izmet gnusna jalta nedolkatena gnusna mirizliva klo6arska.

  9. 18
    5

    Браво дано изчистят стадионите от наркомани и вредни за клубовете паразити хвърлящи предмети!
    Само тогава може да се върнат нормалните хора по стадионите!

  10. 13
    15

    Мангалите от толкова бой се принудиха да станат певици на полицията която да ги пази.Никой няма да ги опази от жълтите.Ще ги гаврим бием събличаме и ебем,ще им пръснем черепите и на останалите 30 глупака които им е останала агитката.Кюстендилски мангали прости в Пловдив сте неканени гости.

    • 9
      7

      Ela be nedolkaten pomak da me sable4e6 da te is4ukam i da se izgavria pred maikati kato ti iskaram gnusnite jalti 4arva i gi iziam pomio poma6ka,6te vi izrinem ot tozi grad do edin gnusno kopele jalto

    • 3
      6

      Ботевъ 2011г.сопот-коматево-белозем-маноле. и т.н.!Помак колко пъти спасихте кожата си след донос на ченгетата,а бе мухльо?

  11. 16
    18

    Ко праат султрските сега ?

    • 17
      13

      Кото праят и гейбандите!Ако беше по рано приет тоя закон,ония,дет гониха бандитите като кучета на Лаута,ся щяха да са осъдени!То не беше бой,то не беше спринт!Убаво че не ги стигнаха,иначе можеше да има и друго…..

      • 8
        14

        Maikati deiba i gnusnoto pma6ko kopele 6te vi izrinem ot tozi grad jalta izmet gnusna poma6ka.

        • 12
          8

          Що не си нахакаш един по голям отзад циганска отвратителна измет

          • 3
            4

            Измяучи от минарето на изгрев бойс джамия мангала-изрод Насим!

        • 1
          2

          Освен да ти пожелая да отидеш при нея а?Не,грешно е.

Коментарите са затворени