Футболните запалянковци, които имат влезли в сила присъди за хулиганство, няма да могат да стъпват на стадиона. Това предвиждат приетите на първо четене промени в Закона за опазване на обществения ред при провеждането на спортни мероприятия.

До момента наказателният кодекс предвижда основно глоба, но дори и с наложена принудителна административна мярка феновете няма да могат да посещават мачове. Ако направят подобен опит, то тогава законодателят е предвидил за тях 480 часа принудителен труд в полза на обществото или иначе казано метене на градинки поне 20 дни.
Друга мярка, за която от години се настояваше, но едва сега беше вписана в закон, е поставянето на видеонаблюдение във всеки сектор на стадионите.
Промените бяха приети на първо четене днес с общо 99 гласа „за“ и 55 „въздържали се“.
Новите текстове предвиждат още на спортни мероприятия да се влиза с персонализиран билет или лична карта. По този начин ще се ограничи влизането на спортни събития от провинили се фенове. За целта собствениците на клубове и стадиони ще трябва да осигурят електронни четци на входовете на спортните съоръжения.

Със специална наредба ще се уреди и работата на т.нар. стюарди на територията на българските стадиони.
Децата пък ще се допускат на спортни мероприятия само при подписана декларация от родител или настойник.
Интересен момент са новите 15 състава, заради които ще се налага административна мярка. В тях ще бъде включено носенето на транспаранти, отправяне на ругатни и заплахи, носенето на маски или шалове в опит да се закрие лицето и др.
Срещу посегателство от запалянковците вече освен съдии, полицаи, органи на реда и т.н., ще се защитават журналисти, фоторепортери и оператори.

5 КОМЕНТАРИ

  1. 1
    1

    Това ли е най-големият проблем в тази държава? 1312

  2. 12
    1

    Защо да са педали, хайванче? Изродите,които идват на стадионите да избиват по най вулгарен начин комплексуте си нямат .място на стадиона . Заради такива дебили публиката избяга от стадионите, а на всичко отгоре се остаеят буферби сектори, което е лишаване на посетители и финансова загуба за клубовете. Стадионите са нормални хора като в Европа а не за някакви утрепки с животински прякори, тартори на агитки.

Коментарите са затворени