Феновете на Ботев Пловдив са насочили своите погледи само и единствено към стадион Христо Ботев. За тях това е най-важният и най-неотложен сегмент от бъдещото развитие на клуба. По думите на бъдещият собственик и настоящ основен благодетел на клуба Георги Самуилов обследването ще продължи около месец и половина – два. Преди седмица екипът, който ще осъществи въпросната процедура бе на Колежа и се запозна с обекта на място. В последствие доц. Иван Ростовски и колегите му получиха и се запознаха с проекната документация в детайли. Самият доц. Иван Ростовски в единственото му интервю до този момент, което той даде пред PlovdivDerby.com, потвърди, че обследването ще продължи около 2 месеца.

През този уикенд на Колежа бе извършено почистване на основите на трибуните, защото самото обследване изискваше това. Поетапното почистване на строителния обект ще продължи паралелно със самото обследване, научи още PlovdivDerby.com.

Какво обаче включва обследването на един такъв строителен обект и в частност на Колежа. Проверка на PlovdivDerby.com показа, че следващата задача е технически оглед. Той ще се състои в това да се провери, дали изпълнените до момента елементи  отговарят на проекта на конструкцията. Детайлният оглед трябва да установи има ли видими дефекти по изпълнените елемнти до преди стопирането на строителството преди 4 години.

След като проверката завърши ще стартира вземането на проби от вложената вече армировка. Това се прави за да се определи състояние по отношение на корозионни процеси. От тези проби ще станат ясни и якостта на опъна и границата на провлачване. Ще се установи и относително удължение след разрушаване и определяне на дебелина на бетоновото покритие.

Според нашите консултанти от строителния бранш следва да се направи  и сканиране на армировката. Това се налага с цел да бъде изяснена конструкцията на армиране, както и конфигурацията на армировката, като отново ще се следи за съответствието й с проекта, който се изпълнява на бул. Източен:

След като армировката бъде детайлно проверена ще се изготвят и съответните предписания за почистването на “чакащата” такава, показа още проучването на PlovdivDerby.com. Както е видимо с просто око за 4 години въпросната армировка е придобила доста различен вид от това, което представлява прясно наредена такава, но пък нашите консултанти разкриха, че външният вид може сериозно да лъже и арматурата на Колежа да е в перфектно състояние.

Ще последва проверка на дължините на снаждане на армировката на местата, на които тя е видима. (Правилното конструиране на армировката на стоманобетонните конструкции е също толкова важно за сигурността на конструкцията, колкото и правилното изчисляване и оразмеряване, се казва в част от материалите по темата, които изчетохме при подготвянето на този материал.)

Поредната задача пред доц. Иван Ростовски ще бъде обследването на бетона. От него ще бъдат изрязани така наречените сондажни ядки, а по този начин ще се определи якостта му при натиск, както и дълбочината на карбонизация.

Какво представлява карбонизацията:

(Съществуват множество химични субстанции, които могат да повлияят и понижат алкалността на бетона. Все пак, всепризнатият реагент, който прави това в нормални експлоатационни условия, е въглеродният двуокис (CO2). Този кисел газ, част от атмосферния въздух, реагира с алкалните продукти в бетона и образува карбонати. Процесът, наречен карбонизация, е бавен, но прогресивен и води до понижаване алкалността на бетона под pH 9. Едновременно с това, по протежение на фронта на карбонизация, протича процес на разрушаване на пасивиращия слой на стоманата, определен като депасивация. При наличието на влага и кислород незащитената стомана корозира. Продуктите на корозията се разпространяват повсеместно върху повърхността й.

 Влажността и околната температура оказват влияние върху степента на карбонизацията и атаката на корозията. Установено е, че оптималните условия за този процес са относителна влажност в границите 50 – 75%, при околна температура от 20 до 40°C. Следва изводът, че климатът, характерен за крайбрежните региони е благоприятен за предизвикване на корозия.)

Следващата стъпка ще е така нареченото безразрушително изпитване на бетона. За целта се използват няколко вида измерватели, показа задълбочена проверка на PlovdivDerby.com. Чрез тях ще се определи якостта на натиск.

Най – важното свойство на бетона като конструктивен материал е якостта на натиск! Това е първото нещо, което прочетохме в Google, след като написахме “бетон”.

Последната задача пред обследващите ще е установяването на състоянието, в което се намира видимата част на хидроизолацията, на местата на стадион Христо Ботев, където такава е изпълнена.

След като всички тези процедури, тестове и замервания бъдат извършени ще се премине към анализирането на получените данни и съответно към изготвяне на експертиза за състоянието на построеното до момента. Предписанията ще бъдат предоставени на футболен клуб Ботев Пловдив, който пък ще ги предаде на фирмата, която ще извършва така бленуваното и чакано довършване на стадиона.

Припомняме ви, че Ботев Пловдив вече анонсира, че резултатите от обследването ще бъда обявени пред обществеността.

Както вече ви съобщихме предстои и поставянето на видеонаблюдение на строителния обект.

Какво е известно Ботев Пловдив трябва да изпълни инвестицията си по концесионния договор за стадион Христо Ботев до 13.03.2020г., а до тогава остават точно:

[wpdevart_countdown text_for_day=”Дни” text_for_hour=”Часове” text_for_minut=”Минути” text_for_second=”Секунди” countdown_end_type=”date” end_date=”13-03-2020 23:59″ start_time=”1531157266″ end_time=”0,1,1″ action_end_time=”hide” content_position=”center” top_ditance=”10″ bottom_distance=”10″ ][/wpdevart_countdown]

Текстът, снимките и графиките в тази публикация са плод на сериозно проучване и труд на екипа на PlovdivDerby.com. Всяко тяхно използване без изричното разрешение на PlovdivDerby.com ще бъде считано за нарушаване на авторските права на медията!!!

43 КОМЕНТАРИ

  1. 1
    2

    ще обследват, ще премислят …и ще построят един мол на Пеевски

  2. 3
    1

    А на Ачо Сълзата дипломата ще я обследват ли. Сигурно не, защото няма такава. Той си е просто един келнер, макар и на Пеевски

  3. 8
    9

    ГОЛЯМ СИ САМУИЛОВ ЕФЕНДИ КЛОАКАТА ФУНКЦИОНИРА ПЕРФЕКТНО МНОГО ХОРА ПИКАЯТ И СЕРЪТ ВЪТРЕ УСЕЩАМ ЧЕ И ТВОЕТО ИМЕ ЩЕ ГО НАПИШЕМ СЪС ЗЛАТНИ БУКВИ ВЪВ КЛУБНАТА ИСТОРИЯ НА ..АФД БОТЕВЪ КОМАТЕВО РЕДОМ ДО ДИНУЧИ… ВАСКО НИНОВ .. БРОКЕРИТЕ .ДАНОВ И АЛЕКСАНДРОВ .. ДИМИТЪР ХРИСТОЛОВ-КОМАНДОСА СЪЗДАТЕЛЯ НА КЛОАКАТА .. КАРАИБРАХИМ ВСИЧКИ ТЕ СА ТАМ ЗАЩОТО СПАЗВАХА ЕДНО МНОГО ВАЖНО ПРАВИЛО А ИМЕННО…ШИБАЙ ЖЪЛТИТЕ…. ШИБАЙ ЖЪЛТИТЕ… ШИБАЙ ЖЪЛТИТЕ..КАТО ГЛЕДАМ СЪС КАКЪВ ХЪС ГО ПРАВИШ СИ ГОТОВ И ОЩЕ ЗА ДА ЗАКЪРПИШ БЮДЖЕТА БУЛТРАСИ И ФУТБОЛИСТИ НА СМЕНИ БЕЗПЛАТНО ОКОЛО И ПРЕД КЛОАКАТА ДА СЪБИРАТ СТОТИНКИ КОЙТО СЕ ХВАНЕ ДА КРАДЕ ОТ СТОТИНКИТЕ ДИРЕКТНО ВЪВ ЛАЙНАТА ДА ОБСЛЕДВА

  4. 4
    18

    Ръководството на Локомотив Пловдив стартира продажбата на абонаментни карти за предстоящия сезон 2018/2019.

    Те ще важат за редовния сезон и плейофите в Първа професионална лига, както и в турнира за Купа България.

    Официалният старт на продажбите ще бъде даден в петък (13.07), когато е и представяне на Локомотив срещу ЦСКА 1948 от 18:00. Абонаментни карти ще се продават във фен магазина на Лаута.

    Taзи година ще има 6 вида абонаментни карти. Те ще бъдат на следните цени:

    Трибуна Бесика – 70 лева

    – Достъп до Трибуна Бесика

    Трибуна Спортклуб – 100 лева

    – Достъп до Трибуна Спортклуб

    Централна трибуна – 170 лева

    -Достъп до Централната трибуна

    Учащи и пенсионери – 40 лева

    -Достъп до Трибуна Спортклуб

    – картата се закупува от администрацията на клуба на стадион Локомотив

    – при закупуването на този вид абонаментна карта трябва да се представят необходимите документи, които доказват, че лицето е учащ/пенсионер. При закупуването на карта се оставя телефонен номер за връзка

    Бизнес ложа – 500 лева

    – Достъп до централната трибуна и бизнес ложите към нея

    – Право на паркомясто в спортен комплекс “Локомотив” само за дните, в които се провеждат домакински мачове

    Вип карта – 1000 лева

    -Достъп до централната трибуна и вип ложите към нея

    -Право на паркомясто на вип паркинга пред административната сграда в спортен комплекс “Локомотив” само за дните, в които се провеждат домакински мачове

    -Кетъринг

    ЦЕНИ НА БИЛЕТИТЕ ЗА СЕЗОН 2018/2019

    Централна трибуна – 12 лв.
    Трибуна Спортклуб – 7 лв.
    Трибуна Бесика – 5 лв.

    ПФК Локомотив Пловдив запазва правото на промени в цените за конкретни мачове.

    Деца до 13 години ще влизат безплатно на мачовете на представителния тим.

  5. 20
    9

    УСПЕХ ПИЧОВЕ , ЗАСЛУЖАВАТЕ ГО ! А скапаните мангали дето коментират са толкова измъчени души ОСОБЕНО в последните години ! лаута ‘хуулс’ УМРЯ ! БИХТЕ ГИ И ЕБАХТЕ КАТО КУЧЕТА ИЗ ГРАДА ! НАЗДРАВЕ !

      • ъъъъъ.. но все пак вие сте малката кочина. наш образ и подобие създаден от комунистите

      • боклук си ти амебо ако те хвана някъде ще те бия и еба

  6. 14
    15

    Някой ако си мисли, че след 4г студ, дъжд, пек и т.н. конструкцията си е пак същата, жестоко се лъже!
    100% има изгнила и 100% има пропадане!

  7. 11
    13

    ЩЕ ИЗРИНАГ ГОВНАТА ОТ ГОМНЕЖЪ И ЩЕ НАТОРЯТ НИВИТЕ В КУМАТЮВУ;)

  8. 14
    11

    Пичаги бат Стоян канара каза да си обследваме кенефите на двора че ако прилее Стряма и жа докара всички говна на говняжа ва.

  9. 24
    15

    Мангалите от Столипиново са създадени за да се гаврим с тях и да им пукаме черепите.Като чуят за Колежа и почват да се изпускат в гащите чупените черепи.

      • 18
        6

        Остави го тоя! Заедно с “ПЪЛЕН СМЯХ” и в психиатрията не ги искат двамата!

          • 14
            4

            Такива са си кривоглавите , психопати.

  10. 20
    26

    Египетските пирамиди са по-запазени от Колежа , тук яко се е крало.

    • 25
      11

      Не се занимавай с Колежа. Липсва ти капацитет. По добре отиди да оправяш наклона на Крюшо, че му пречи с патериците да ходи.За това сигурно те бива.

  11. 14
    13

    Направо ми се плаче с глас, като гледам снимките и състоянието на Колежа.

  12. 17
    26

    Една от трибуните падна още в строеж , Господ не ви иска в града, навлеци !
    А сега просто ще се похарчат едни пари, за да може Самуилов да си измие ръцете
    като каже че не става вследствие резултатите !

    • 22
      12

      А БЕ МАМА ТИ ДЕЙБА В ЛИЛАВАТА ДЖУКА !!!
      ТИ ЛИ ЩЕ ГОВОРИШ ЗА ПЛОВДИВ БОКЛУК ЖАЛЪК ???? КАКВО ОБЩО ИМАШ ТИ С ПЛОВДИВ АМЕБО ???? А КАКВО ОБЩО ИМА ЖАЛКИЯ ТИ КАТУН С ГРАДА НИ ???
      НА САПУН ДЕЙБА ЖАЛКАРИТЕ КОМПЛЕКСАРИ !!!!
      ВАШТЪ МАМЪ ЦИГЪНСКЪ
      КАЗА ВОЖДА

      • 14
        6

        Майка ти не ти ли дава вече ?
        Пробвай да наебеш баща се , педалко надрусан !

      • 8
        11

        Нащу колеш на него жулязу згнило Ачуто каза на него да сбирами ама пумаккрива галава не шъ СТАНИ да нипипами

  13. 17
    19

    Само обследването ще трае поне една година, гаранция

    • 15
      9

      Ако имаше и една от титлите, щеше да знеш, че между тях запетайка не се слага.

      • Той трети клас да беше завършил щеше да ги знае тия неща,ти му говориш за титли.

  14. 17
    22

    Кьнари, за съжаление няма надежда! Жалко!

  15. 19
    10

    НАЛАЗВАТЕ ЛИ ЖАЛКИ КОМПЛЕКСАРЧЕТА ,
    АМЕБИ ЕЛЕМЕНТАРНИ ?????
    ХАХХХХХХХХХХХХАХХХХХХХАХАХХАХАХА
    ВАШТЪ МАМЪ ЦИГЪНСКЪ
    КАЗА ВОЖДА
    НА САПУН !!!

  16. 15
    16

    Ами ако резултатите от обследването се окажат отрицателни? Какво правим? Като се сетя че единия от секторите пропадна още при строежа му. Какво ли ще е станало с него след 4 години? Ами наводнения бъдещ сектор А? Спомням си преди 2 години при една буря в Коматево която изкърти оградата на базата. Тогава се оказа че изграждането и е било супер нескопосано. Какво ли се крие под бетона на Колежа ? Никак не съм оптимист

    • 7
      7

      Да не се прави обследване на един ъгъл на стадиона, каквото не става ще се руши и ще се гради наново. Лошото е, че това ще отнеме допълнително време, но и Самуилов най-вероятно заради това не се изхвърляше да каже, че след 12 месеца ще има готов стадион.

    • 8
      5

      Няма такова нещо,просто ще има предписание за допълнителни укрепвания. Така че нека манговците си пишат простотии.

  17. 14
    20

    Става за рибарник, но не и за стадион.

  18. 18
    31

    На места строежа е потънал с повече от метър. По-нататъшно строителство е невъзможно. Това е нашето заключение за съжаление на всички канари.

    • 9
      7

      Потънала е на майка ти шундата, след като я изклатих.

    • 5
      4

      Даже на места е потънал с метър и 99!!Хахахаха, ега си комперите малоумни!На места потънал,на места не!!

  19. 37
    14

    Що се харчи Самуилов за разни доценти. Толкова експерти по желязото има в Столипиново и другите цигански махали.Всеки мангал с черно-бяла фланелка срещу 2 лева ще му свърши работа.

    • 14
      22

      Точно. Затова самуилов щял да разчита изцяло на хората от “клуб 500” които са от фракията изгревбойс!

      • 18
        9

        Много знаеш да говориш, ама да пишеш правилно не знаеш.

      • Че на кой да разчита,да не би да разчита на гейбандата от Локо кн?/добре е да влизаш в час по български от време на време,само с джилязо няма да я докараш до никъде!! /

Коментарите са затворени