Нов закон за концесиите ще забави отдаването на стадион Локомотив в парк Лаута и терена в квартал Тракия на футболен клуб Локо Пд. Това показа проверка на PlovdivDerby.com.

Разговаряхме първо с зам.-кмета по спорта към община Пловдив Георги Титюков. Ето какво заяви той:

“На 1 януари тази година влезе в сила нов закон за концесиите. Към него има 6 месечен срок, в който наредбите трябва да бъдат подменени. Това не означава, че ние не вършим подготвителната работа по концесиите. Вероятно след като са готови въпросните наредби, ние също ще трябва да променим нашите. Междувременно водим разговори с Локомотив, как могат да почнат възможно най-скоро изграждането на два основни терена в Тракия, съблекалните и огражденията. Това е желанието на Локо Пд, за да могат децата възможно по-скоро да се преместят на нови терени. Мен ако питате, аз съм “За” този вариант. Разговарях последно с юристката, която движи нещата на Локо Пд и сме говорили, как трябва да се направи”, заяви Титюков.

До къде са стигнали подготвителните работи по концесиите на Локо Пд очакваме в бъдеще да разберем от г-жа Сукарева от отдел “Общинска собственост”, която за съжаление днес не успяхме да открием, но ще продължим да търсим.

Проверихме и какъв е този нов закон, който ще забави концесиите на Локо Пд, не с един, не са два, а вероятно с над 6 месеца.

Новият Закон за концесиите влезе в сила на 1 януари 2018 г, пише Капитал на 8 февруари. С него се въвеждат изискванията на Директива 2014/23/ЕС за възлагане на договори за концесия. Досега действащите Закон за концесиите и Закон за публично-частното партньорство се отменят напълно. С новия закон се въвеждат изменения и допълнения и в редица други закони, като например Закона за водите, Закона за гражданското въздухоплаване, Гражданския процесуален кодекс, Закона за държавната собственост, Закона за общинската собственост, Закона за културното наследство, Закона за мерките срещу изпиране на пари, Закона за обществените поръчки, Закона за подземните богатства и други.

Хващаме се и за друго твърдение на г-н Титюков, а именно че предстои изготвянето на наредбите към новия закон. Окачва се, че такова изготвяне на наредби върви в момента: 

На 2 март “24 часа” пише: “Определянето на финансово-икономическите елементи на всяка концесия ще се прави по нова наредба, чийто проект бе публикуван за обществено обсъждане в петък. Това е първата от общо четири наредби, които трябва да придружават новия Закон за концесиите, приет от парламента в края на миналата година.Според проекта финансовите елементи ще се определят от ведомството, което провежда концесионната процедура, но то ще ги съгласува с финансовия министър. Същото ще трябва да правят и общините, когато провеждат конкурс за конкурси за общински концесии.”

“Основната наредба към новия Закон за концесиите, който влезе в сила от началото на годината, вече е готова и публикувана за обществено обсъждане до края на март, пише Капитал на 8 март. Тя е свързана с изискванията за определяне на финансово-икономическите елементи на концесията и трябва да бъде приета до средата на годината. Целта обаче е това да стане по-рано, тъй като документът е ключов за прилагането на самия закон. Наредбата определя също и начина, по който се процедира, когато е необходимо изменение на заварени концесионни договори.
 Приетият в края на миналата година нов Закон за концесиите на практика замени предишните закони за концесиите и за публично-частното партньорство. С него бяха въведени два основни вида концесии – за строителство и услуги (възлагани от държавата и общините като публично-частно партньорство) и за ползване (концесиите по предишния закон). Наредбата сега дава насоки за определяне на финансово-икономическите елементи на концесията.”

От горе изложеното става ясно, че до момента, 3 месеца след приемането на новия закон, е готова 1 от наредбите, а трябва да се изготвят и приемат още 3.

Припомняме ви, че на 31 януари на сесията на Общинския съвет на Пловдив бе направена една от крачките, които трябва да доведат до даването на концесии на Локомотив Пловдив на стадиона в парк Лаута и терена в Тракия, където черно-белите заявиха желание да строят тренировъчна база. Концесиите на комплекса в Лаута и на терена за тренировъчна база в „Тракия“ влезнаха в програмата за Общинските и спортни съоръжения в града, които през настоящата година се планира да се отдадат на концесия.

10 КОМЕНТАРИ

  1. 9
    4

    жална ни майка локомотивоциганска

    😀

  2. 17
    9

    Ето затова Палийски не трябваше да иска разваляне на концесията, да еба и простия сервитьор. Вън от Ботев червенобузест педераст.

  3. 13
    5

    Тоя пък Крушарски като получи тая концесия си мисли ,че ще хване господ за мъдете!
    То за тая работа трябват много пари!
    А тоя едно че мяма друго че не му се дават
    Добре че са парите от тв. и Лудогорец иначе незнам.
    На БОТЕВ все ще се намери някой да даде,защото е обичан отбор,но на буферетата едва ли някой ще се отпусне!

    • 2
      2

      Ти, насран жълтур, не плачи на чужд гроб, ами се поучи от майка си! Тя, милата, на доброволни начала ще бачка на околовръстното, за да даде своята лепта в полза на изграждането на стадион “Локомотив”!

  4. 20
    1

    Кмечта и общинари сериозно си клатят стола без да си мръднат пръста за стадионите и много други важни неща в града

  5. 19
    4

    ТОВА ЗНАЧИ И ПРОМЕНИ ЗА КОНЦЕСИИТЕ ЗА ДРУГИЯ КЛУБ БОТЕВ СЪЩО ЩЕ СЕ ЗАБАВЯТ ВЪВ ВЕЧНОСТТА…МИНИМУМ ГОДИНА ЕГАТИ ДЪРЖАВАТА!

  6. 11
    18

    Аууууууууууу жална ни майка локомотивоциганска!

    • 10
      11

      Пумака сие пумак долен и завислив такива са от яката

      • Кво се обиждате криви глави нали не сте антени хахаа

Коментарите са затворени