Славният “Ботев” (Пловдив) днес празнува 106 години от създаването си. На тази дата през 1912 година ученици от колежа “Св. Августин” и Първа мъжка гимназия “Княз Александър Батенберг” основават клуба под формата на Въздържателно спортно дружество. Цветовете на клуба са жълто и черно, а прякорът е “канарчетата”.

Една дълга, напоена със страст история навършва век и шест години. История, вдишала първите си глътки въздух някъде из прашните пловдивски улици и проходила по разрошените и неравни градски поляни. История, родена от група местни момчета и възпитавана с обич, вярност и всеотдайност от редица поколения в града на седемте хилядолетни хълма…

История, която прави от „БОТЕВ” най-стария клуб в страната и му отрежда ролята на знаменосец на българския футбол. Така, както подобава на неговия патрон. Съдбата на свидния син на майка България Христо Ботев, сякаш е попила в ДНК-то на Ботев Пловдив. Вяра, смелост и решителност, преплетени с тежки препятствия и редица предизвикателства. Във вените на “жълто-черния” клуб тече и винаги ще тече революционната кръв на героя, а дълг на ботевистите е да бранят и славят с делата си светлото му име.

106 години след основаването си “БОТЕВ”  отдавна е утвърдил жълтото и черното като цветове на футболна естетика. През десетилетията от 1912-та досега любимият отбор премина през редица изпитания на съдбата. Изживя незабравими мигове, преодоля и тежки изпитания. Своето място в клубната история заслужиха десетки личности – футболисти, треньори, деятели… Благодарение на тяхната всеотдайност към „жълто-черната” идея, съвременното поколение Ботевисти, могат да бъдат горди с историята на своя клуб.

Историята продължава… защото Той не умира!

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.129714537039213.23341.119324128078254&type=1&l=4cb783589d

26 КОМЕНТАРИ

  1. 9
    1

    106 години красота, вяра, борба!
    106 години пловдивска гордост!
    Който и да питате в България кой е отбора на Пловдив, ще ви каже: БОТЕВ! Жълто-черна гордост!
    Отбора на Чико, Тумбито, Зехтински,Пашата,Пехливанов, Гошо Георгиев, Марин Бакалов, Панчо Раков, Митко Младенов, Коцето Костадинов, Коце Видолов, Ясен Петров и т.н. и т.н.

    ВЕЛИК ОТБОР, ВЕЛИК КЛУБ!!!

    Гордост за всеки е да е фен на БОТЕВ ПД.

    Честито приятели!

  2. 20
    6

    Честита годишнина, канари. Друг важен факт е, че Ботев е един от малкото отбори в България запазил името от създаването си. 106 години Ботев Пловдив!

  3. 11
    35

    106г на хранилка!
    106г лапаница!
    106г селяния и простотия!
    Ъййй кьнарйеее!

    • Пффффахахаххахаххаха, анонимна столипинска курво.

      9-0 от Славия
      7-0 от Оксер
      44 години без победа като гост в Европа.

      КУР ЗА ВАС МАНГАЛИ!!!

  4. 13
    32

    Лайна,гомна и пръдня
    Превода на заглавието

  5. 13
    36

    Навръх големия празник Банго Васил Караибрахим навести отбора си в Дедеагач.
    Кабадайлия беше Караибрахим. Като го гледаше човек, разбираше, че от него лъха могъщество. Това личеше по сърмалиите дрехи, кюстеци, кабадайлийски мустаци и атлазена чалма, на която имаше перо от фазан и червен рубин. До него застана Ахмед Кривия ага. Ахмед ага свали чалмата, наведе се и пи до насита, защото Караибрахим го бе черпил със серт ракия. Караибрахим гледаше към високата шилеста чука на кривото игрище в Дедеагач и нервно тракаше с пръсти пиринчената дръжка на ножа си, който беше затъкнал в силахлъка си. „Аамет Крив ага, той терена по-крив от теб, бе!?“- промълви кротко бея, но гледаше строго под мустак. “ То само една барчинка има, ефенди“- с разтреперан глас се обясни Ахмед Кривия и се приви. На тренировъчния терен кротко пасеше една крава и само се чуваше хрупкането на картълската трева и звънтенето на пиринчения и юлар…
    След тези думи Караибрахим сръга нервно джипа си и потегли право към петзвездния си чифлик.“- Това не е чиляк! Това не е и турчин! Това е казълбаш! – нареждаше Ахмед Кривия, след като джипа със сайбията замина.
    „- Мълчи, Сашко ага, анджак, края му е дошъл, та е такъв лют. Банката му фалира, от Интерпол го издирват. Само тук в Дедеагач е рахат…Пък и празник е днес….“-промълви Юли ага.
    Белият джип на Караибрахим наближи петзвездните сараи. На вратата чакаше баш треньорът Мър Стоилоглу от Аскьой. Караибрахим видя своя пазвантин и се усмихна:
    – Ошгелдин, Мър ефенди!
    – Ошболдук! – отвърна Мър ага.
    – Боюронуз! – покани го Караибрахим в ачик одаята, откъдето се виждаше и тренировъчния терен.
    – Е, разправяй, какво ново из твоя вилает, слушат ли момците, търчът ли, тренират ли?
    – Хаир, хаир, ефендилер! – отговори Мър Стоилоглу.
    Една кадъна донесе шекерлия кафе и двамата заотпиваха бавно.
    – Времето ще покаже, аратлик! – рече Караибрахим – но празник е сега, нашия Банго Васил, най-първият!”.
    Караибраим бръкна в пояса на потурите си и изкара кожена кесия и подаде три меджедии на Стоилоглу. – На, да се почерпиш!”
    – Аллах бин берекет версин! Да си жив и здрав дето ми даде треньорския пост в „Канарбахче”-Филибе кюлюбю. За твое здраве ще ги изхарча, ефенди!”- в умиление и със сълзи на очи целуна ръка Мър Стоилоглу и додаде:
    – Аллах да ти наспори имането!
    Когато се разделиха, Караибрахим ага му каза:
    – Много поздрави на твоята челяд-момчетата на терена, на цялото кюлюбю „Канарбахче”, и не забравяй приказката за коня! ? ? ?

    • 18
      4

      Много добре се оправяш с турския език, чини ми се да ти е майчин!

  6. 16
    33

    ПО ПОВОД ПРАЗНИКА СМЕ ПОКАНИЛИ НАШИТЕ ГЛАВНИ ГЕРОИ ОСТАВИЛИ ИМЕНАТА СИ СЪС ЗЛАТНИ БУКВИ ВЪВ НАШАТА КЛУБНА ИСТОРИЯ А ИМЕННО… СПЕЦИАЛНО ОТ ИТАЛИЯ.. ПАОЛО ДИНУЧИ.. БРОКЕРИТЕ..ДАНОВ И АЛЕКСАНДРОВ ДИРЕКТНО ОТ ПАНДИЗА .. ВАСИЛ НИНОВ… ДИМИТЪР ХРИСТОЛОВ-КОМАНДОСА И ГВОЗДЕЯ НА ВЕЧЕРТА.. ЧЕРЕШКАТА НА ТОРТАТА ЧОВЕКА КОЙТО СЪС ЕДИН ЗАМАХ ПРЕВЪРНА КОЛЕЖА ВЪВ ГРАДСКА КЛОАКА НЕГОВО ВИСОЧЕСТВО ОТ БЕЛГРАД… КАРАИБРАХИМ… ВСИЧКИ ТЕ ЗАЕДНО ЩЕ ИЗПЪЛНЯТ ХИТА НА ВСИЧКИ ПОКОЛЕНИЯ ВЕЧНО ЗЕЛЕНИЯ ШЕДЬОВЪР… ШИБАЙ ЖЪЛТИТЕ…. ШИБАЙ ЖЪЛТИТЕ….ШИБАЙ ЖЪЛТИТЕ

    • 31
      9

      Левент Назифоглу президент на Локо Пловдив

    • 1
      6

      Хвала на бат’ Митко , славни времена бяха, преди дрогите да го прокудят от родния му дом !

  7. 39
    7

    Честита годишнина,Ботевисти.Само Ботев.

  8. 37
    5

    Честито! Красота, вяра и борба! Ние Ботев сме и на Пловдив господари сме!

    • 11
      1

      Ерол,не си забравил какво съм ти обещал ,ако те видя….Ножа в гърлото майкатидейбациганинамиризлив!

  9. 40
    5

    Честита годишнина Ботевисти !
    А Не им обръщайте внимание на скапаните 2-3ма циганина с по 100 ника.
    Наздраве!

  10. 10
    41

    Фалшива история, фалшив отбор , фалшиви фенове , не на 106 , а на малко повече от 6 години са сдружените коматевци с корен от Сопот.

    • 35
      5

      Емо Наков ти праща много здраве помияр цигански.

  11. 10
    41

    Оппа 2010-2018са 8 години стига Измишльотини в Жълто:)))))

Коментарите са затворени