Стадион „Тодор Диев”, известен повече като „Спартак”, още дълго време ще продължава да изглежда по-мизерно и от селските  игрища, пише marica.bg.  Концесията за спортния комплекс, учредена в полза на „ПФК „Спартак С 94 – Пловдив” АД през 2006 г., е прекратена, без да е инвестиран и един лев в общинската база.

А концесионното намерение, внесено  преди два месеца от спонсора на клуба  и управител на фирма „Кол принт” Георги Колев, отлежава в община Пловдив, без да му е даден ход.

„Чакаме решение за подземното преминаване под Централна гара, за да сме наясно дали цялата територия на спортния комплекс ще бъде запазена, или ще се наложи частично събаряне”, обясни  Мирослава  Сукарева, шеф на дирекция „Общинска собственост”.

Проектът на пробива се изготвя от Националната компания „Железопътна инфраструктура” като част от модернизацията на Жп възел-Пловдив. Според идейните разработки трасето трябва да започне от бул. „Васил Априлов”, да мине под бул. „Христо Ботев”, бившата транспортна болница и под  жп ареала да излезе на ул. „Димитър Талев” между стадион „Тодор Диев”  и вагонното депо, да заобиколи бившите хали в “Кючук Париж” и да се включи в бул. „Македония”.  Успоредно с това в Общия устройствен план на Пловдив  е предвидена Южната тангента – булевард, който свърза Коматевско шосе с надлез „Родопи” покрай жп линията. Тангентата минава по ул. „Кукуш”. Там, на гърба на стадиона,  преди време са построени  търговски павилиони с временен статут. При изграждането на Южната тангента те трябва да бъдат съборени.

Но към това парче земя имаше апетити от страна на предишния концесионер „ПФК „Спартак С 94 – Пловдив” АД. На този терен се надява и сегашното ръководство на клуба, очаквайки изгодна концесия. До договор обаче не се стигна и сега комплексът остава под управлението на дирекция “Спорт и младежки дейности”.

Как страните коментират казуса стадион “Тодор Диев”:

Георги Титюков, зам.-кмет с ресор “Спорт и младежки дейности”

Сложно е с инвестициите в спортните бази

Получихме ново инвестиционно предложение и запитване за концесия от футболния клуб преди няколко месеца. Препратихме го за оценка до ресорния зам.-кмет по общинската собственост  инж. Димитър  Кацарски. Преди време, когато  стопанисването на спортната база беше при ОП “Пловдивспорт”, поддръжката беше по-добра, веднага на място реагираха, ако трябваше нещо да се направи. Сега “Жилфонд” има и много други задължения и невинаги реагира навреме. По принцип е доста сложно с частните инвестиции в общинските спортни бази.

Димитър Кацарски, зам.-кмет с ресор общинска собственост

Искаха да строят офиси, не стадион

По-късно разбрах, че от клуба възнамерявали да инвестират в поддръжката и модернизацията на базата  на етапи и да построят 14-етажна офис сграда. Няма лошо клубът, който има детско-юношеска футболна школа „Спартак”, да припечелва и от странични дейности, но подобен мастодонт няма как да бъде изграден в  скромните граници на спортния комплекс.

Тодор Симеонов, шеф на школата във ФК “Спартак”

Някак трябва да си върнем вложените средства

Искаме концесия, но при реални условия  за инвестиции и възможност за връщането на вложените средства. Според предишния договор общината искаше  нереални неща, например 12 000 места за зрители, което няма как да се случи. В детско-юношеската школа тренират 200 деца в осем отбора и това се случва и сега в съвсем прилични условия.

Санираха на юнашко доверие зала “Спартак”

Така изглежда залата на стадион “Тодор Диев” отвън – снимка: marica.bg

Двуетажната сграда – част от спортния комплекс “Спартак” – изглежда коренно променена отвън, след като наскоро беше санирана. Тя е предоставена на спортния клуб по художествена гимнастика “Спартак” за 10 години срещу инвестиция, обясни зам.-кметът Георги Титюков.

Клубът е на Мария Илиева, а инвестициите са направени от съпруга Коко Праматаров. “Ремонтът продължава, залата ще стане много хубава, но има работа още за около месец и тогава елате да я видите”, каза Мария Илиева.

Мирослава Сукарева, шеф на дирекция “Общинска собственост”, допълни, че  клубът отговаря на всички изисквания по закона за спорт – има лиценз и удостоверение от Министерството на спорта. Тези документи се изискват за предоставяне на общински имот под наем.  Клубът не се е явявал на търг или конкурс. Пак според закона за спорта, общината  оповестява обява, че търси наемател. Обявата се залепва и на самата сграда. Изчаква се един месец и ако няма друг кандидат, освен този, който е заявил намерението си да вземе сградата или помещението, се подписва договор. Посочената инвестиция беше достатъчно голяма, уверяват от общината. Но не посочват какви пари се влагат в сградата, която до този момент имаше жалък вид, както и самият стадион. Въпросът е какви гаранции има инвеститорът, че ще остане в залата достатъчно време, за да си струва да похарчи парите, ако утре се вземе друго решение за бъдещето на целия комплекс. Гаранция – Франция, както казва народът.

Как сервиз фантом цъфна на стадион “Спартак”:

Находчиви бизнесмени въртят бизнес на аванта на стадион “Спартак” под носа на институциите, видя репортер на “Марица”. Спортното съоръжение от години е разграден двор, след като концесията му се провали. В тревата северно от игрището някой си е устроил сервиз и автосалон. Край занемарения терен са подредени десетки автомобили – някои видимо се ремонтират на място, други са нов внос и са паркирани в тревата без номера.

Паркингът до входа с голямата метална врата срещу автогара “Родопи” също се ползва по неясни правила. Шофьори влизат необезпокоявани и спират кой където намери. Репортерът ни не откри следи за организирана дейност с паркирането. Достъпът изглежда напълно свободен, макар на вратата да има табела, че обектът се охранява от частен СОД.

След закриването на общинското предприятие “Пловдивспорт” всички зали и стадиони в града са минали за управление към “Жилфонд”. Със заповед на кмета Иван Тотев единствено стадион “Спартак” и някогашният Работническия спортен център (за който общината води съдебна битка с футболния клуб “Векта”) са предадени за управление на дирекция “Спорт младежки дейности” към общината, чийто шеф е Петър Зехтински.

Стадион “Спартак” е типичен пример за колективна безотговорност – трибуните се рушат, пейките са изпочупени, площите край терена са обрасли в бурени, а оградата пада на няколко места. Доскоро някогашната зала за бокс и джудо също бе в окаяно състояние. Договор за наем с едноименния футболен клуб има за терена и съблекалните. Другите части от комплекса са оставени на произвола на съдбата.

Чиновници от общината предположиха, че собствениците на сервиза фантом плащат наем в администрацията на “Южен”. Кметът Борислав Инчев обаче твърди, че в района събират пари само за земята под 19-те павилиона в северната част на комплекса, които се водят на ул. “Кукуш”. Самите съоръжения били собственост на търговците и са в режим на търпимост. Край тях на завързаната с тел ръждива врата откъм бул. „Македония” е  изписано  името на великия Тодор Диев. Занемарата е навсякъде. До входа има работещо ченджбюро, а след него – изоставен магазин с изпочупени прозорци.

До игрището се стига откъм ул. „Димитър  Талев”.  Портата е широко отворена и върху разбития асфалт са наредени коли. Тук  се паркира напълно безплатно, поне засега.  Шефът на “Паркиране и репатриране” Ненко Калакунов  уверява, че паркингът не е предоставен на предприятието.

Пешеходната алея, отрупана със сухи клони и отпадъци, води  право към канала, на който  усилено кипи ремонт на коли. Възрастният майстор казва, че плаща наем на кметството, и  мълчаливо продължава работата си. Самото игрището е опасано със стара ограда. Стари са и електрическите стълбове, на които дори няма лампи. Последният опит за едри инвестиции на този стадион беше направен в началото на 90-те от тогавашния президент на “Спартак” Христо Александров. За броени седмици на стадиона тогава бяха струпани огромни конструкции за новите трибуни. Строителството обаче беше спряно, защото бе започнало без необходимите разрешителни и одобрени проекти.

След това инвестиционни намерения имаше от няколко благодетели на клуба – Крум Мандуров и Георги Колев, но нито едно не се увенча с успех, за да се стигне до залеза и на отбора, и на стадиона.

по материали на marica.bg, снимки: marica.bg