“А” ОФГ Пловдив, сезон 2017/2018, колаж

След края на сезона в “А” ОФГ е време за равносметки за отминалия есенен полусезон. Какво се случи през есента? Ще разгледаме представянето на отборите без да влизаме в ненужни детайли. През този полусезон не проведените мачове бяха по-малко от преди, което е добър показател. Иначе пловдивската “А” ОФГ остава една от най-силните в страната, заедно със софийската. Някои от отборите в групата са на нивото на по-посредствените отбори от двете северни “В” групи. Като цяло няма сериозни изненади в класирането през есента. Ето и впечатленията от полусезона:

ФК “Садово”: Разбира се започваме с лидера. Тимът не допусна да загуби нито една точка в 15-те си мача до тук и съвсем заслужено е първенец. Пълен актив от 45 точки и голова разлика 45:7. Има ли нужда от коментар? Мачовете, в които имаше интрига бяха доста малко. Вероятно и през пролетта нещата няма да се променят, а ако отборът някъде загуби ще е само заради собствени грешки и подценяване. Съставът без съмнение е най-добрият в групата и “пожарникарите” са един от основните претенденти за влизае в Трета лига. Да не забравяме, че преди това има пролетен полусезон, както и баражи, които няма да са никак леки и за които е нужна добра подготовка.

 “Вихър” Строево: Отново на познатото ниво и отново в челото на класирането. Отново добро представяне в турнирните битки. С две думи строевци отново показаха, че са един от традиционно силните тимове в групата. Красноречиво е това, че отбора е допуснал само една загуба, срещу 10 победи. С оглед на представянето през есента, а и през предишните сезони, прогнозата е за добро представяне и през пролетта.

“Вихър” Белозем: Тимът се представи добре, показа смислена игра, с идеи. Изключвайки една мини криза с няколко недобри резултати, през останалата част представянето беше доста добро. За изкачване в горна група обаче силите на белоземци едва ли ще стигнат, поне не и през този сезон.

“Металик” Сопот: Сопотчани най-сетне се отърсиха от посредствеността и са 4-ти на полусезона. Показаха добри игри, но в някои мачове нещата не стояха съвсем добре. все пак прогнозите за пролетта са тима да запише добро класиране, за разлика от последните сезони. Верните фенове в Сопот вярват, че времето за преминаване в по-горна група наближава, но отбора е далеч от организацията за постигане на тази цел. Все пак през следващите сезони това не е изключено.

“Тракия” Стамболийски: Тимът се утвърди в “А” ОФГ и вече се движи в горната половина на таблицата. Вероятно за това спомогна и добрите отношения с местната община и преобразуването му в общински клуб. У дома почти не бяха допускани изненади, а като гост, с няколко изключения, отбора показа не лоши неща. Прогнозите за пролетта са тима да задържи позициите си.

“Секирово” Раковски: За поредна година отбора от култовия квартал на Раковски се представя добре и заема място в средата на класирането. Той е традиционно неудобен противник за доста от отборите в групата. Разбира се визираме предимно домакинските мачове.

ФК “Кричим”: Отборът показа две лица. Доста неудобен съперник, но пък в средата на полусезона тима изпадна в дупка, от която съумя да излезе. Ако съставът се представя така, както в края на сезона и в неговото начало го очаква по-добро бъдеще. В Кричим знаят как да го правят.

ФК “Момино”: Представяне според очакванията. Макар да има потенциал тима от Момино село не винаги даваше максимума от себе си. Имаше мачове, в които тима не се яви, което не е добре. Все пак вече няколко сезона “Момино” е фактор в групата и представянето му може да се счита за стабилно.

“Вихър” Войсил: Един отбор с две лица. Силен домакин, но не така стоят нещата при гостуванията. Тимът обаче заслужава добри думи заради показания характер и идейността в играта си. Играчите от състава имат потенциал за нещо повече.

ФК “Дълго поле”: С оглед на предварителните впечатления и “заявки” от отбора се очакваше повече. Той направи относително силен старт, но постепенно мина на пътя на посредствеността и разчиташе на домакинските двубои. Все пак трябва да се отбележи, че тима е новак и като такъв заеманото място не е лошо.

“Вихър” Войводоново: Още един новак. Тимът показа някои добри неща, но предимно като домакин. Като гост съставът играеше без нужното самочувствие. Въпреки това може да се каже, че потенциалът на тима е по-голям. Играчите не винаги се събираха в пълен състав, а понякога изобщо не се събираха. Но във Войводиново могат да бъдат доволни от постигнатото след завръщането си в групата, за което иначе не бяха напълно готови.

“Марица” Маноле: Един отбор, от който се очаква доста повече. Колоритната публика в Маноле помни доста по-добри сезони. През есента на добрия терен в селото истинските битки не бяха много. Все пак ако се вярва на традициите, то тогава би трябвало “Марица” да подобри резултатите си, а с това и класирането.

“Марица” кв.Любеново, Първомай: Един от отборите, който разочарова с представянето си. Само в някои мачове играчите показваха лицето на отбора от миналия сезон. Представянето през есента беше на санитарния минимум и тимът е сериозно застрашен да се озове там от където дойде. Във всеки случай поне сред изпадащите интрига има. Е , не може да се сравнява с миналогодишната, поне за сега.

ФК “Житница”: Тимът заслужава добри думи. Съставен от месни момчета съставът показа не лоши игри, но липса на шанс, а понякога и на изпълнители доведоха отбора до там, че отново да се бори за мястото си в групата. Потенциалът на “оранжевите” е по-голям и през пролетта може да се търси по-добро класиране. Вече няколко сезона тима е в една и съща ситуация и в клуба е добре да помислят за дългосрочното си развитие.

ФК “Калояново”: В един от традиционните участници в групата нещата не са никак добре. Ако в общинския център искат да продължат да имат отбор в “А” ОФГ трябва сериозно да подсилят отбора си и да помислят за допуснатите грешки.

“Спортист” Г.чардак: Истинско падение! Само така може да се опише есента за този отбор. Разбира се за това си има причини, тъй като само името на отбора е като в предишните сезони. Тимът бе неизменно в челото през последните 4-5, че и повече сезони, но сега са други времена и младия състав се е запътил към “Б” областните групи. Феновете в селото съжаляват за това развитие, но… Със съжаление не може да има развитие, а само с труд. Тимът все още има шансове, а дали ще се възползват от тях предстои да разберем.

Отбор М П Р З Г.Р Точки
1. ФК “Садово” 15 15 0 0 45-7 45
2. “Вихър” Строево 15 10 4 1 34-15 34
3. “Вихър” Белозем 15 10 1 4 40-25 31
4. “Металик” Сопот 15 8 5 2 27-10 29
5. “Тракия” Стамболийски 15 8 2 5 36-23 26
6. “Секирово” Раковски 15 6 5 4 26-21 23
7. ФК “Кричим”  15 6 4 5 28-26 22
8. “Момино” Момино село 15 6 3 6 30-30 21
9. “Вихър” Войсил 15 5 3 7 23-23 18
10. ФК “Дълго поле”  15 5 2 8 21-29 17
11. “Вихър” Войводиново 15 5 2 8 31-29 17
12. “Марица” Маноле 15 4 4 7 35-34 16
13. “Марица” кв. Любеново, Първомай 15 3 4 8 23-47 13
14. ФК “Житница” 15 4 1 10 23-41 13
15. ФК “Калояново”  15 2 2 11 19-47 8
16. “Спортист” Голям чардак 15 1 2 12 8-42 5