PlovdivDerby.com честити 70 годишния юбилей на всички фенове на пловдивския “Спартак”! Един легендарен пловдивски клуб, шампион на страната, обичан от всички, но и …забравен от всички! За съжаление тази пловдивска полужива легенда “отбеляза” този юбилей как мислите? Съвсем логично – никак! И в пловдивските медии, които иначе всекидневно публикуват куп новини за “Ботев” и “Локомотив”, никой не се сети за “Спартак”. Дори самите страници на клуба в социалните мрежи останаха безмълвни, както е от две години. Съвсем нарочно публикуваме тази статия с ден закъснение – на 16-ти, а не на 15-ти ноември. Ей така – за протест! Към кого ли, но…

Не искаме на дълго и широко да припомняме как този славен клуб вече няма мъжки отбор. Не искаме да припомняме, че и школата едвам крета и е въпрос на време и тя да остане в историята. Не искаме да припомняме, че и любовта на феновете на този клуб почти е угаснала. Искаме просто да честитим празника! Какъв юбилей само, какъв празник – горчив…

И все пак остава да се молим и да вярваме в надеждата за спасение. А такава винаги има! Спартаклии, горе главите! Стегнете се и спасете любовта си! Няма кой друг, вие трябва да се преборите за бъдещето на любимия ви клуб!

Накрая наистина искаме чистосърдечно да честитим юбилея на хората обичащи “Спартак”, хора които днес със свито сърце гледат датата на календара. Все пак честито и не губете ВЯРА!!!

Спартак Пловдив е основан на 15 ноември 1947 година. Играе мачовете си на стадион „Тодор Диев“ (3500 зрители) в пловдивския квартал Кичук Париж. Стадионът е кръстен на най-успешния играч на клуба – Тодор Диев. 

Малко са клубовете в България, които имат шампионска титла в историята си. Спартак е един от тях. Най-силните сезони на „синьо-белите” от „Кючук Париж” са между 1953 и 1967 година. Тогава отборът е в “А” група. Спартак печели шампионата на страната (през 1962/1963), КСА (1958) и става втори през сезона 1961/1962.  „Гладиаторите” играят още два финала за Купата на Съветската Армия (КСА) през 1955 и 1959, но ги губят съответно от ЦДНА (Сф) с 2:5 след продължение и Левски (Сф) с 0:1.Отборът, който спира серията от 9 поредни титли на ЦСКА е Спартак от Пловдив. Пловдивчани се превръщат в едни от първите застъпници на бразилското „4-2-4“ в България.  Така вместо с трима, Спартак заиграва с четирима защитници. Момин застава на левия фланг на отбраната. Георги Ботев, дотогава ляв бек, минава в център на защитата заедно с Атанас Манолов. Десен бек е софиянецът Иван Иванов-Доктора, а на вратата е Йордан Станков. Двамата халфове са Димитър Димов и Божидар Митков. На върха на атаката е Михаил Душев, а зад него от втора позиция действа Христо Дишков. Ляво крило е Георги Лазаров, а дясно – Тодор Диев-Дорчо. Спартак са водени от треньора Димитър Байкушев-Мими. Тактическите промени са въведени за първи път през пролетта на 1963 година. Експериментът е успешен! Титлата на практика се решава в 26-ия кръг, когато Спартак побеждава в директния спор Ботев Пловдив с 2:1. Точни за „гладиаторите“ са Михаил Душев и Тодор Диев, а за Ботев бележи Георги Аспарухов-Гунди. Теоретически титлата е окончателно узаконена в предпоследния, 29-и кръг, след победа над Берое с 3:0. Попаденията в този исторически мач са на Димитър Димов, Тодор Диев и Христо Дишков.

През лятото на 1967 Спартак се влива в АФД Тракия заедно с клубовете на Ботев Пловдив и ССК Академик. На 2 декември 1982 г. Спартак възстановява своята самостоятелност. През 1998 г. поради тежка управленска криза се обединява с другия клуб от пловдивския район „Южен“ – Сокол`94 Коматево, който по онова време е и значително по-стабилен финансово. Под името Спартак-С’94 тимът играе до преди две години, когато прекратява изявите на представителния отбор и в клуба остават само няколко отбора от деца и юноши, които се състезават под това име в първенствата.

Рекордьори на отбора са Атанас Манолов с 303 мача и Тодор Диев със 134 гола.

Успехи:

„А“ група:

  • Шампион (1): 1962/63
  • Вицешампион (1): 1961/62

Национална купа:

  • Носител (1): 1958
  • Финалист (2): 1955, 1959

Балканската клубна купа

  • Носител (1): 1964

https://www.facebook.com/100007028868216/videos/2026332817610994/

5 КОМЕНТАРИ

  1. 11
    2

    Фактите говорят – вторият по успехи пловдивски клуб!

    • 2
      10

      Така е втори е след Локомотив. Надявам се, че не броиш коматевското недоразумение като пловдивски отбор.

      • 3
        1

        Да обясним на хората от малцинствата, които нямат завършен първи клас: 2 титли + 3 купи е повече от 1 титла + една купа, което пък е повече от само една титла.

  2. 6
    21

    Зароди ония жълти мангали, закриха тоя хубав отбор. Ама Господ гледа.

Коментарите са затворени