Лъчо, в началото на сезона Ботев изпитваше сериозни затруднения в първенството. Тогава не спираше да повтаряш, че ви трябва единствено увереност и всичко ще си дойде на мястото. Придобихте ли я?

– Да. Направихме серия от успешни мачове, вече в седем двубоя не познаваме загубата. Затова и е нормално самочувствието ни вече да е по-голямо. Но то трябва да е с покритие. Затова и във всеки мач е необходимо да затвърждаваме, а и да надграждаме върху показаното в предишния. Не бива да се отпускаме, за да може до края на есенния дял да натрупаме колкото се може повече точки.

А самочувствието ви с покритие ли е?

– Смятам, че показахме добри игри, и мисля, че имаме право да показваме такова. Естествено, в началото на сезона нещата не се развиваха добре за нас, но стига сме ги предъвквали. Може би имаше и натрупана умора от участието в евротурнирите, тъй като тогава играхме с по-малка група от хора. Вече сме забравили това. И си мисля, че ако продължаваме както в предишните двубои, ни чакат само хубави неща.

На какво се дължи тази промяна, как си я обяснявате в съблекалнята?

– На това, че се поосвежихме. Другото е, че сме събрани добри футболисти в отбора. Важно е, че повечето момчета сме от доста време заедно и сме свикнали с един друг. Знаем си силните страни и по какъв начин можем да подходим в даден мач. Треньорът Николай Киров ни дава правилни наставления преди срещите – разборите му винаги са точни и ни разкриват слабите страни на съперниците. Имаме и добър колектив. Съвкупността от всичко това дава резултат и започнахме да го показваме на терена.

В началото на кампанията загубихте с 2:6 от ЦСКА, но пък в последните си две визити стигнахте до 0:0…

– Поставили сме си за цел да побеждаваме във всеки мач. В нашето първенство всеки може да надвие другия и това се вижда от резултатите. Надявам се да покажем добра игра и, дай Боже, да се поздравим с трите точки. Знаем, че това ще стане много трудно. ЦСКА е силен отбор, след победата като гост над Лудогорец си повярва допълнително. Затова ни очаква много тежък мач.

През годините Ботев се е сдобил с етикета „Домакински отбор“ за сблъсъците с Левски и ЦСКА – може по всяко време да спечели у дома, но в столицата по правило губи… Имате ли сили да направите голям мач, още повече че Ботев не е побеждавал червените като гост вече 32 години?

– Мисля, че този отбор, който сме в момента, променихме доста статистики в исторически план – Ботев не бе печелил купата от 1981 година, но завоювахме трофея през миналия сезон. Мисля, напълно готови да нарушим и тази традиция. Надявам се, че ще го сторим. Като знам какви възможности имаме, това е напълно по силите ни. Надявам се да го сторим.

На „Армията“ ще се изправите срещу Нападение №1 в първенството, но Ботев също е по-силен в атака…

– Това са предпоставки за хубав мач за зрителите. Да, ние практикуваме атакуващ футбол, и халфовете вкарват голове. Представянето в предни позиции зависи от целия отбор. Атаката започва от вратаря, след това топката преминава през защитниците и хората в средата на терена, преди да достигне до нападателите, така че всичко е заслуга на целия отбор.

Имаш три гола срещу армейците за първенство, но всичките са при домакинства…

– Дай Боже да им вкарам и на техния стадион.

Какво впечатление ти прави ЦСКА?

– Отборът е доста по-солиден от миналата година, разполага с качествени футболисти. Това си личи и по играта, и по класирането – само на две точки е от първото място. Преди паузата те победиха Лудогорец, при това като гост и с човек по-малко. Това не е никак малко, но предпочитам да си гледаме нас и нашата тактика. Надявам се да направим хубав мач и да се поздравим с победата.

В отсъствието на Каранга най-голямата заплаха за Ботев Тиаго Родригес ли ще бъде?

– Очаквам треньорът да ни обясни всичко за противника. Но, да – той не само че подава за попаденията и е с най-много асистенции в първенството, но и вкарва много. Предполагам, че ще му обърнем малко по- специално внимание. Но не бива да се концентрираме само върху някой определен играч на съперника.

В последните седмици най-много в Ботев се шуми около Стивън Петков – вкара 5 гола, след като неизменно влизаше като резерва…

– Радвам се за него. Хубаво е, че разполагаме с такъв тип играч. За кратко време се ориентира и почти неизменно бележи. Помогна ни да победим в доста срещи. За всеки отбор е голям плюс да има такъв футболист.

На три точки сте от Левски, който е трети в класирането. Може ли Ботев да се пребори за медал?

– Нека не бързаме. Поставили сме си за цел да сме в шестицата. Като я постигнем, вече можем да мислим за нещо повече. Звучи клиширано – но нека вървим мач след мач. След това има време да погледнем към нещо по-голямо.

Споменах Левски – там в момента е Антонио Вутов, който през пролетта игра много силно в Ботев, но напоследък изпитва трудности в Левски…

– Не съм аз човекът, който трябва да говори, още повече че той е в друг отбор сега. Но Вутов е много добър футболист, през пролетта ни помогна много да спечелим купата. Има необходимите качества за голям футбол – рано бе забелязан от Удинезе. Пожелавам му добри игри и успехи.

Как ти се струва шампионатът? По-силен ли е от предходния?

– Винаги съм позитивно настроен – не ми е приятно да слушам постоянно как футболът ни бил трагичен, как затъвал… Смея да твърдя, че има наистина качествени мачове, има интрига в повечето от тях. Нека гледаме малко по-позитивно и да отчитаме и добрите неща, а не само негативните.

Може ли да се стигне в края до друга развръзка, защото в по-следните 6 години неизменно Лудогорец е с титлата?

– Да, но ще бъде трудно. Защото Лудогорец продължава да е най-обиграният отбор. Но защо да няма нов шампион?

Какво ви донесе участието в евротурнирите?

– Повече опит и самочувствие. Бе хубаво изживяване – да се борим отново да достигнем до такива двубои. Мен ме е яд за мачовете с Маритимо, защото имахме шансове да елиминираме и португалците.

Вървите уверено в турнира за Купата на България. Предстои ви четвъртфинал срещу втородивизионния Литекс в средата на месец декември. Ще можете ли да защитите трофея си?

– Да, защо да не го защитим. Все пак жребият бе благосклонен и имаме големи шансове да достигнем полуфиналите. Освен това един измежду ЦСКА и Лудогорец ще отпадне. Целта ни е да задържим купата във витрината си, но все пак не трябва да подценяваме Литекс.

Какво ти дава лентата?

– Голяма отговорност. Да си капитан на голям клуб с традиции и голяма фенска маса като Ботев е много задължаващо. Трябва винаги да можеш по някакъв начин да поведеш отбора. Надявам се да оправдавам очакванията, още повече, че не съм юноша на този клуб – честта за мен е огромна. Стремя съм да съм пример за по-младите и момчетата от школата на Ботев.

Как стоят нещата с договора ти, който изтича през лятото?

– Не съм имал разговори с ръководството. Контрактът е до месец юни следващата година и предполагам, че ще се стигне до преговори за нов. Ако ръководството държи на мен, ще говорим. Но сега нищо не мога повече да кажа по въпроса.

9 КОМЕНТАРИ

  1. 5
    7

    Хаха. Все едно, че чета Работническо дело или Демокрация. Смях

    • 4
      1

      дори и заглавието им е сгрешено. Неграмотници, но добри подлоги

  2. 8
    2

    ХАХААХАХААХХАХАХХААХАХАХА
    ДЕРЗАЙ ЖАЛКО НИЩОЖЕСТВО !!!
    ТОВА Е БОТЕВ !!
    ОТБОРА НА ПЛОВДИВ И ВСИЧКО СВЪРЗАНО С НЕГО Е НОВИНА .
    А ти ДО ЖИВОТ ЩЕ ГНИЕШ ВЪВ НЕГОВАТА СЯНКА !!

  3. 3
    6

    много сте жалки с тези поръчкови статийки – съшо като преди 10-ти Ноември…

  4. 29
    6

    Ей първи в темите за гранда на Пловдив – Ботев е черно бели гей . Защо ли не се учудвам.

  5. 10
    45

    подариха им една купа и се самозбравиха. А още пишат статий сами да се убейдават, че са я “спечелили”. Делян, Дормуш, ДПС…. всеки сам да си прави изводи..

    • 3
      4

      Да ти еба майка ти проста!! Забрави ли койкой те направи н майка ти в п…та? Ама Голям черно-бял дебил излезе

Коментарите са затворени