По-рано днес организираните във фракции фенове на Локомотив Пловдив публикуваха в своя сайт декларация, насочена към собственика на черно-белите Христо Крушарски! Най-нормалното нещо бе да потърсим именно него да отговори на привържениците. Днес следобед Христо Крушарски отново има редица срещи на Лаута със своите подчинени. Предполага се, че на тези срещи ще се обсъди позицията на феновете. Ние обаче потърсихме собственика на Локо още по обед. Разговорът ни с Христо Крушарски продължи точно 69 минути.

Ето го и него:

– Г-н Крушарски, предполагам сте прочели позицията, която феновете на Локомотив Пловдив публикуваха.

– Очаквах, такава реакция, защото доста време съм в Пловдив и доста анализи си направих за себе си, за да мога да очаквам подобно нещо.

– Това са голяма част от организираните фенове, които са се подписали под декларацията с имената на фракциите, които представляват и в които членуват. Те публично заявят, че не са доволни от начина по който се ръководи Локомотив Пловдив…

– Аз със някои неща съм съгласен, но с някои не съм. Например за детско-юношеската школа, няма как да се съглася.

– Нека караме по ред, ще стигнем и до школата. Първите критики са към Чавдар Цветков.

– На Чавдар работата от месец юни е да работи по селекцията. До тогава, последните 2 години, никой не даваше право от треньорите да им се бъркат в тази част. Това бяха техни условия. Казваха “Никой няма да ми се меси, аз ще си нося отговорността!” Това заявяваха треньорите. Аз разбирам някой като носи отговорността, да я носи цялата. И производителна и финансова. Защото, когато поех Локомотив, трябваше да платя огромни суми пари на бивши футболисти. Сега пак има една част, която трябва да се плати на тези, които напуснаха лятото, но с тях сме се разбрали до Нова година да им изчистим всичко до край. Селекцията, която се правеше, се правеше изключително от треньорите и аз мисля, че това беше най-голямата грешка. Имали сме няколко разговора аз и Чавдар с предишните треньори и даже Чавдар не искаше да влиза в Локомотив, защото беше на мнение, че така не може да работи. Тоест, някой друг да отговаря, а той само да обира негативите. Така че Чавдар започна да се меси от месец юни, но тогава вече беше късно да се говори за селекция.

– Ок, но Локомотив продължава да прави селекция в момента. Смятате ли, че футболистите, които напуснаха по една или друга причина да не ги изброявам, като Камбуров, Горанов, Иван Иванов, Йевтоски и т.н. са им намерени подходящи заместници? Такива, които да отговарят на ранга на Локомотив Пловдив?

– Ние поканихме много класни футболисти. Това смея да го твърдя най-отговорно. Но какво се получи? Давам пример. Последно говорихме с естонски нападател. Знаете ли той какво ни каза? “На мен ми казаха бивши играчи на Локомотив, такива, които са напуснали тима, че в този отбор няма живот!” Така стана и с този от Левски, който отиде в Черно море. Това всичко е вързано от вътрешната ситуация. Това излиза от нашата къща. Това излиза от псевдолокомотивците. Тук изключвам феновете. Правилно ме разберете. Говоря за футболната част на локомотивската общественост. На последната сбирка, която направихме, се разбрахме, че ще бъдем екип и ще се изслушваме, и че ще си понасяме заедно и сладкото, и горчивото. Но виждам, че това не проработва. Някой иска нещо. Ок! Аз съм причината и Чавдар, и той, нали него обвиняват директно? Чавдар намери хора и някой доброжелател съумя да каже, че “там не се плаща, там това не се прави и т.н.” А този доброжелател е изваждал само позитиви от Локомотив.

– Хващам се за думите на тези, както ги наричате, доброжелатели. Защо обаче вие като ръководство сте допуснали в Локомотив “да няма живот”? Това не е ли критика към вас?

– Да, точно така, но аз мисля, че когато в една къща се водят разговори, те трябва да остават там. Аз имах проблеми, да! Но 10 заплати на никой, никога не съм дължал, както се спекулира сега, от някои футболисти, които са вътре в Локомотив.

– Какво дължите на футболистите в момента?

– По една заплата, която ще си я вземат до 29-ти, както си е и реда.

– Имаше ли обявена премия за мача с Ботев?

– Да и то голяма. Въпреки, че този начин на действие на мен не ми харесва, защото ние се разбираме в началото, какви и кога ще са бонусите. Това е вече трета година подред. Само дето точно преди мача ми се казва и намеква, че момчетата искали премии. И аз в стремежа си да ги задоволя, точно преди мача реших и обявих премия, и им казах, колко точно ще бъде тя. И като го казах, какво стана? Какво се получи на терена? Значи само с бонуси не се решават проблемите.

– Да, но тук стигаме до критиките към Войн Войнов и към поисканата негова смяна. Както неговата, така и на целия треньорски щаб… Не е ли нормално след поредица от слаби мачове, игра и резултати да последват смени. Изглежда все едно треньорския щаб се е вкопчил в Локомотив и не иска да поеме отговорност.

– Войн Войнов, аз лично не му разрешавам да напусне. Отчетох своя грешка в предишните два случа, при които оставих треньорите да си тръгнат. Войнов може да си тръгне веднага, ще дойде следващия, ще направи три мача и ще се повторят същите неща. Това е повтаряемост. Аз искам да избягаме от нея. Всеки път едно и също. Направим няколко мача и почнем да говорим само за бонуси. Защото според тях бонуси се давали за мачовете, а заплати само за да тренират. Това е мнението на момчетата.

– Според вас Войнов има ли капацитета да е треньор на Локомотив Пловдив?

– Войнов е психолог. А такъв трябва на Локомотив. Защо той направи няколко добри мача след като смени Едо?

– Сам казахте, това е повтаряемост…

– Точно така. Защото направят се няколко мача и после хайде да го махаме този, ще дойде следващия. Не съм далеч от мисълта вече да мисля, че някой външен треньор е влезнал в кухнята и е започнал да ги котка.

– Как в Локомотив при наличието на толкова много директори, шефове, треньори и помощници това нещо се допуска?

– Треньорите в един глас ми казаха, че това което тренират, не се показва на терена. Там на терена всеки си правил, какво си реши. Това което се тренира не се вкарва в играта. Те заявиха твърдо, че от тук нататък, няма да правят компромиси и в първия отбор ще играят само тези, които заслужават. Аз ги критикувам тях само в едно. Че не направиха тотално промяна! Защото аз такава задача бях поставил.

– Да разбираме ли, че вашето желание е да се изгради изцяло нов отбор?

– Покрай старите трябва да се гради новото. Ние 3 години не го направихме това, защото нямаше смелост. Търсиха се резултати, победи, класиране. Всеки треньор, който дойде с изключение на Войнов, имаше тази си цел. Да си вдигнат рейтинга и в един момент, в който стигнат върха в Локомотив, да отидат на по-добро място. Това аз съм си го отчел като грешка, че съм го позволил. Затова държа Войнов. Това не е инат. Това е метод да се разбере и да се покаже, че Локомотив не може да е хан. Аз не искам и от кухнята да излиза това, което си говорим. Има неща, които не трябват да излизат. Вижте и мен ме боли, както ги боли феновете. В края на краищата аз съм главата на това семейство и аз съм този, който трябва да намери решение, да възроди Локомотив. Аз не един път съм казвал, че Локомотив е институция, не е Христо Крушарски. Крушарски е временен фактор, докато може да издържи.

– Съжалявате ли за това, което се случи с Мартин Камбуров? Отчитате ли ваши или негови грешки? Лично мнение, че раздялата с Камбуров се превърна в катализатор феновете на Локо да се разделят в мненията си? След като вие с него се скарахте?

– Момент! Аз с никого не съм се карал…

– Добре, може би не използвах правилната дума. Когато с Камбуров си разменихте реплики през медиите…

– Аз на Мартин му предложих да извади пари и да управлява. Аз това го предлагам на всеки един…

– Имам предвид отношенията президент – футболист. Сбъркахте ли някъде и вие, и той, за да се стигне до тази раздяла?

– В Локомотив се робува на легенди. Това винаги го е имало. Легендата Бонев – да, легендата Бащата – да, легендата Гочо Василев – да, легендата Едо – да, нека не ги изброявам до край. Но времената се промениха! Сега има професионалист и работодател. Аз не мога да давам на Камбуров акъл и не съм му давал. Той каза “Аз напускам”, върнахме го, разубедихме го. Мачът с Етър е този, който преобърна нещата. Аз вярвам, че се намесих навреме, защото знаех, какво щеше да се случи в мача с Етър и мога да го докажа. Не може Камбуров 2 часа преди мача да казва, че той повече няма да играе в Локомотив. Нека разговора между мен и Камбуров да излезе на светло и да се види, кой, какво е казал. Стига сте спекулирали, че аз съм изгонил Мартин. Ние с не го имахме отделни договорки и аз съм ги изпълнил. Нито един не е в Локомотив, защото аз съм много хубав. Всички като дойдат и първата работа е – парите. С изключение на тези, които заварих, но и те в един момент почнаха с: Дай бонуси за това, дай за онова…” Аз предложих премия от 300 000 лева за класиране в Европа. Първата година помните ли, че им дадох отбора премия за класирането на шесто място.  Не съм ги излъгал.

– Втората точка в декларацията на феновете е свързана с Румен Руйчев и Росен Коруев. Двамата директори също отнасят сериозни критики от феновете. Вие доволен ли сте от тяхната работа, какво точно те вършат в клуба?

– Тези двама директори вършат в Локомотив черната работа. Последното, което свършиха е поставянето на изкуствената трева около терена, за да не се нараняват футболистите. Но това е само последното и то е най-малкото. Кой направи ремонт на администрацията, кой направи трибуната за феновете? Те защитават моя финансов интерес. Те си вършат работата. Нека да кажа, че Росен Коруев не получава нищо от Локомотив. Румен Руйчев работи в клуба, но Росен е на доброволни начела. Това трябва да се знае.

– Да разбирам ли, че това са хората, на които вие сте поверил финансовите потоци в клуба?

– Не, финансите са поверени на изпълнителния директор, а те двамата вършат всичко останало. Мога да каже, че с това, което са направили, не са ме ощетили с един лев, а дори напротив. Говорим за терени, трибуна, ремонти и т.н. Това е тяхната работа. Аз не мога да контролирам тези неща, нямам времето. Те не се месят в селекцията или в отбора. Те имат определени организационни задачи, които трябва да свършат, най вече свързани със съоръженията. Ходиха да търсят терени, ходиха по срещи в общината, ходиха по училища, какво ли още не. Организационна работа. Те не са факторите, които решават състоянието на Локомотив. Нито единият, нито другият се месят в спортно-техническата част. А това, че са интриганти, как да го коментирам? Просто те говорят в прав текст на хората в клуба, но да сте чули нещо от тях да излезе от клуба?

– Да поговорим за школата и за цялостния провал там, според излезлата декларация на феновете, на Маслара… Защо се допусна толкова футболисти да си тръгнат от школата?

– Кое дете можеш да го задържиш в школа, която няма база? Имаш ли право да го задържиш и по какъв начин? Един от напусналите в посока друг клуб в България, му се плащаше не малка стипендия. Дай Боже да мине тази криза и това, което съм замислил да направя с база и школа, в които всички деца ще имат равни права. За Ияд Хамуд Локомотив Пловдив ще получи пари. Баща му до последно твърдеше, че ще остане в Локомотив. За вратарят, който отиде в Италия, също ще последват постъпления в клуба. За тези, който отидоха в ЦСКА и Левски няма да вземем нищо, защото родителите са решили така. На родителите не им пука, че Локомотив Пловдив е харчил пари за тези деца. Те си ги взимат и отиват в друг отбор. Такива са правилата и наредбите, всеки има право да го направи. За това, ние трябва да създадем условия, заради които деца и родители да искат да остават в Локо Пд.

– От 2 години, след вашето пристигане в Локо Пд се говори за концесии на стадион, на терен за база. Остава впечатление, че само се говори, има ли някакво развитие в тази посока?

– Тук вече мога да изкажа благодарност за последните действия на Общината. Вече получихме писмо, че 47 декара ще ни бъдат предоставени. В момента се готви предварителния план за базата. Всичкото това нещо обаче е време. Аз не го прехвърлям във времето, не ме разбирайте погрешно. Искаме да почнем да правим базата сега, за да имаме напролет нещо, което да е видно. Тези 4 или 5 терена на нас ще ни решат проблема с условията за тренировки. Второто нещо, което искам бързо да стане, а то ще стане още следваща седмица… Не исках да го обявявам, защото си има законови рамки и правила, но аз искам този хотел по най-бързия начин да го направя и него. Този хотел, който 40 години стои там и никой не го бръсне. Ще намерим форми в законодателтвото…

– Има ли пари, форми вероятно ще се намерят? Имате ли финансовата възможност да изградите тези неща, за които говорите? Покрай катаклизмите през лятото и в края на миналия шампионат се породиха съмнения, че можете да се справите с такива ангажименти

– Не искам да разкривам клубни тайни. Само ще кажа, че аз 2 години чаках, някой да дойде и да предложи помощта си. От 4-5 месеца аз търся лично човек, който да помага. Мога да кажа, че съм на финалната права. Като имах осигурени пари за стадиона, чийто проект платих – 150 000 лева, този проект видя ли бял свят?

– Не, не видя, защо?

– Защото трябва да сме собственици. Трябва да вземем концесията за да строим. Аз казах, стадиона ще го правя 5 години. Аз парите ги имам, бъдете сигурни. Ще ги осигуря, но за нещо смислено. Относно катаклизмите през лятото при мен нещата са ясни. Аз имам партньори, с които работя, при тях дойде криза, наложи се със 120 дни да отложим плащания към мен. Това е едното. Имах проблеми и с други плащания към мен. Аз сметката съм си я направил добре. Аз за построяване на база пари имам. Повтарям – пари имам! Стратегията е да направим школа, от която да вадим играчи. Ако някой може да го направи за по-кратко време от мен, моля, нека заповяда. Аз, ако не бях направил първо централния терен на Лаута, щяхме ли да играем на собствения си стадион? Ако не бях направил тренировъчното игрище?

– Това, което сте направил като инфраструктура никой не ви го отрича. По-скоро напрежението идва от непрестанните скандали, които се създават около Локомотив Пловдив. Буквално всяка седмица излиза нещо, я по медии, я след ваши изказвания, я след изказвания на други хора от клуба – шефове, треньори, играчи и т.н.

– Ами аз казах. Каквото имаме да си казваме трябва да остава вътре в клуба? Иначе моите приказки по медиите са ясни. Аз казвам нещата директно, кога ме цитират правилно, кога ми извадят думи от контекста… Сега вече говоря само директно в ефир. Сега в момента правя изключение да говоря на запис за вас. Това, което аз казвам са истини. Да, нелицеприятни, но истини.

Аз не исках да съм публична личност. Не исках да съм най-отпред. Когато дойдох исках да давам по 200 000 лева. Но в Локомотив от първия ден ме нарекоха президент. Аз не съм се самообявил. В годините преди да дойда в Локо да сте чули нещо за мен? Сега чувам какво ли не. Последния пример: Бил съм управлявал с Банев Берое. Глупости!

Когато дойдоха Зума, Наско и Неделчев при мен аз им казах, че не искам да се популяризирам. Направи се така, че още на първия ден да ми излезе снимката по медиите. Искаме да сме дискретни, а в същото време…

– Декларацията на феновете завършва с конкретно искане за раздяла с по-горе цитираните имена в нашия разговор…

– На последната среща с тях, те ми казаха, че няма да се бъркат в управлението. Тук ние си противоречим. Не съм съгласен с ултимативните действия. Всеки проблем си има своите решение. Или сме колектив или ще бъдем гнездо на оси. Аз от тях чух и позитивни неща и критики. Приемам ги.

– Феновете в големите клубове са коректив, а този коректив сега изказва своята негативна оценка.

– Вижте, ще ви разказа нещо от последната ни среща с тях. Упрекнаха ме, че не съм приел ирландския бизнесмен, който искал да влезе в клуба. Настоявам да питате г-н Бонев, какво точно се случи с този човек. Нека да излезе истината на яве. Когато ирландеца дойде при мен, направихме 2 срещи, покани ни с Бонев да идем в Ирландия на мач. После каза, че има работа в Китай и повече не се обади, нито ни вдигна телефона. Това сега се използва срещу мен, че аз не съм искал. Не, напротив. Ако дойде човек, който да поиска акциите, аз моментално ще му ги дам и ще му помогна с 200 000 лева на година.

– Какво надделява у вас? Да изпълните плановете си като собственик на Локомотив или да помагате на друг бизнесмен, ако такъв се появи?

– Първо този, който ще дойде на мое място, трябва да ми потвърди, че заедно ще вървим напред и ще изградим, това за което работим. Аз говоря, че за клуба ще давам 200 000 лева. За базата – аз имам своите планове и дано успея в живота, който ми е останал, да ги изпълня. Аз искам нещо да оставя след мен. Аз не мога да накарам всички да ме харесват. Не мога да кажа на всички, какво да говорят и мислят за мен. Аз до последно ще гоня, това което съм поел като ангажимент, да го изпълня.

– Да ви върна към отбора. Притеснява ли ви, че може дълго време ще отнеме на Локо Пд да излезе от тази игрова и спортно-техническа криза? Може ли в един момент, въпреки добрия старт в началото, да се окаже, че Локо Пд е застрашен от изпадане?

– Този момент го очаквах да дойде. Но сме го предвидили и вече работим по селекцията. Нямаше как да не стигне до тук, след като се работеше месец за месец, седмица за седмица. Сега ние готвим вече селекцията за зимата. Ще вземем четири попълнения, на които се спрем. Колкото пари ми кажат да дам за тях – ще ги дам. На Кузман Маринков съм наредил да направи план. Искам в този трансферен прозорец да влезем с пкан, а не както до сега, да идват играчи на килограм и да спят по лагерите.

– Кузман Маринков е най-новото лице в управата на Локо. Какви са неговите задачи?

– Неговата първа цел е да въведе ред в клуба. Всеки в клуба да знае защо е там…

– Тук се сещам, че Маринков обаче не е присъствал на Лаута вечерта след мача с Ботев, защо?

– След мача на паркинга на базата на Ботев казах, че искам всички да отидем на Лаута. Явно не е разбрал. Но защо тази инициатива излиза пак от мен, защо все аз искам веднага да разискваме, да търсим изход? Човекът не е бил на Лаута, явно защото не е разбрал. Това не е проблем.

– Да се върнем към задълженията и задачите пред г-н Маринков…

–  Кузман има ясни и точни поставени задачи. Друга негова задача е да изготви правилник в клуба. Той има задачата да създава контакти, които да са полезни за клуба. Другата негов ангажимент е, да докарва до мен синтезирана информация по спортно-техническата част. Не да се меси в нея, а да е като надзор, който след това да ме запознава със случващото се. Мариков си има задачи, които трябва да изпълни. Те са свързани и с организирането на селекцията, на лагерите, на контролите… Искам вече всичко да е планирано предварително и да има ред.

– Да завършим така! Феновете се обърнаха към вас днес. Искате ли и вие да се обърнете към тях?

– Аз феновете ги уважавам. Нищо обаче не става лесно и с магическа пръчка. Аз нямам печатница за пари, нито съм фокусник и всичко да се обърне на момента.

– Можете ли да гарантирате, че поне от финансово естество нови сътресения в клуба няма да има. Все пак, когато бяха забавени няколко заплати, като че ли тогава започна пропадането, което продължава и до днес…

– Аз точно за това се боря и се надявам в най-скоро време това да излезе като факт в пространството. Казах вече, че съм на финалната права. Повече не искам да разкривам. Не искам преди нещо да се е случило да го обявявам, защото се появяват други проблеми.

– Добре, да ви задам въпроса така. С оглед на преговорите, които водите, обнадежден ли сте?

– Да. В рамките на 2-3 месеца, се надявам всичко да се случи. По-точно казано, да намеря човек, който да ми помага.

– Последни думи…

– Нека с феновете бъдем колектив. Това искам. С играчите да бъдем колектив. С треньорите да бъдем колектив. Нека си казваме конкретиката. Не този е виновен, онзи е виновен. Нека си казваме, кой с какво е виновен. Само така се гради в едно семейство.

 

24 КОМЕНТАРИ

  1. Вчера пристигна писмо от Общината, на финалната права сме, която е дълга 3 657 894 628 км! В други ден децата влизат на новите игрища на новата база на стойност 30 милиона, и вече нито едно дете няма да избяга от Лайнутсараачоглу! Аз пък започвам да печеля с много мощни темпове от производство и продажба на футболисти! Бизнеса с ракетите ще го подаря на Бонев и потниците, по 50% на всеки та да има от Кво да се хранят, пък току виж яхнали по някоя ракета и отлетели до Луната да гледат Интер-галактическото дерби между Локомотив и Мангалотив от галактика Цингея!

  2. 5
    2

    Всичко е от ден до пладне – олигофрените си тренират на стадиона, пияндето Чаво се разкарва, като у дома си на Лаута, продължават да идват разни некадърници и анонимници в отбора. Абе керванът си върви и кучетата си лаят! Всичко е от ден до пладне!

  3. 5
    2

    toia kloun 6to ne go pratite v dramati4nia teatar,4e izpitvat nedostig na artisti.sled tova da si izpie ginko bilobata 4e heptem 6te otka4i toz bokluk !!!

  4. 12
    2

    Благодаря шефе за доверието и затова че върна баш гея Кики в нашата банда, от утре започваме да работим върху имиджа на нашата гей дружина.

  5. 7
    23

    Жълти мишки Сега Палийски да излезе и да кажи кога почваме Колежа и кога увеличаваме уставния капитал с непарични средства?
    Кога Самуилов ще вземе акциите и кога ще изплатим 30 милиона дълг за да ги вземе???

    • 15
      1

      СМЯХ! Абе, ти раздвоение на личността ли имаш?

  6. 5
    12

    Сега Палийски да излезе и да кажи кога почваме Колежа и кога увеличаваме уставния капитал с непарични средства?
    Кога Самуилов ще вземе акциите и кога ще изплатим 30 милиона дълг за да ги вземе???

    • 7
      2

      В Италия е! В Италия е. Понеделник подава оставка… само да вземе парите от тотото

  7. 16
    6

    Спирам повече да се занимавам с тези гейски фракции които дори не могат да дадат наклон на оная ми работа.

  8. 30
    8

    Къде са троловете на Крушо? – да не им свърши работното време?

    • 4
      3

      ти май наистина си търсиш работа. Няма как – тъп си и не ставаш

  9. 33
    2

    Ще назначим директор на “светлото бъдеще”!

  10. 43
    20

    Дърт комунист манипулатор!
    Само празни приказки…лъжец!
    Защо си тръгна Камбуров, бе Круша – заради лъжите ти…днеска ше платя, утре ше платя.
    Плащаш два пъти в годината, футболистите ти били работници…работници са ти тия по фабриките. Камбуров, Котев, Карагерен, Райнов, Виданов, Георги Вълчев си тръгнаха заради теб, лъжец!
    Кой въобще му врва на това чучело. Круша, ти си виновника! Ти разби готов отбор и нищо не взе, щото никой не иска да дойде в Локомотив заради теб. Кой го създаде този лош имидж? Защо никой не иска да дойде дойде при нас, да не би да е заради мен, бе Крушо? Не си оставял магарето в калта…не в калта ами копаем дъното с теб, Крушо!

    • 30
      4

      Или се хващайте за палците да ви плющя без вазелин, защото плащам от време на време, или грабвайте тоягите и ме бийте чак до Говедарци!

    • 11
      1

      Кротувай, мангал. Войната ви каза в неделя да навеждате главите. Какво не разбра от това?

  11. 30
    20

    Значи нищо няма да се промени , ПАРИ НЕМА , ДЕЙСТВАЙТЕ ! Ти заплати и осигуровки не можеш да платиш , та ша правиш работи за 10 ки милиони ! Бахти и късмета , къде се нагмездихме, от трънка на глог, та нали затова някои изгониха Коко, а сега е по – зле !!!!!!

    • 10
      9

      Нали четеш,че всичко до стотинка е платено идиот неграмотен ли си интригант.2/3 от Футболистите са лентяи това е истината снига сте търсили под вола теле.

      • 9
        3

        Абе кретен ти знаеш ли какви заплати плаща ти като много ги разбираш , защо един читав не дойде ве селски бруст, защото сме цъфнали и вързали нали , било платено и кое по точно ве тъпунгер е платено , че Мартин ни даде пари за бунтове

  12. Хей ръчички, хей ги две, жълтите ги вдигат най-добре!
    2
    8

    На майка ти путката, смешееен!

  13. 11
    3

    Прост жепеец дори не си прочел интервюто , е за това България е лом , само кретени остахаха !

  14. 48
    18

    Браво, Крушарски! Завинаги черно-бял! Закрий го тоя урод за втори и последен път, веднъж за винаги отърви Пловдив от кюстендилския навлек.

    • 20
      40

      Подмокри ли се сопотски мелез нещастен.

Коментарите са затворени