В Ботев Пловдив има сериозно напрежение. То тлее от известно време, но е на път да ескалира. По-запознатите феновете на канарчетата, както и отговорните фактори в клуба и Сдружението обаче са наясно с настроенията. Действието на болкоуспокояващото “Лято 2017” преминава, а критиците на настоящото ръководство един през друг изказват своите несъгласия с това, как се управлява клуба. Мачовете на канарчетата са посещавани от обидно малко хора и това прави сериозно впечатление.

Опитахме се да съберем на едно място и да опишем, какво се случва последните дни около Ботев Пловдив.

В края на август на базата на Ботев Пловдив се проведе среща между шефовете на клуба, част от УС на Сдружението и представители на КПБП. Ден преди тази среща която така и не бе обявена официално, от КПБП зададоха публично няколко въпроса, а именно:

1. Какво се случва с подновяването на строителството на стадион „Христо Ботев”, какви са пречките, които има и какъв според тях е начинът да се пристъпи към изпълнението му? Проучено ли е документалното състояние на строежа, на Договора за концесия и отношенията с Изпълнителя, Строителния надзор и Община Пловдив? Проучени ли са възможностите за поетапно изграждане и въвеждане в експлоатация, както и за лицензирането му в такъв вид?
2. Направени ли са всички необходими стъпки за установяване на обстоятелствата по финансовото и правно състояние на ПФК „Ботев” АД и преценена ли е възможността за решаване на проблемите със задълженията и обвързаностите? Какво е състоянието на казуса с преструктурирането на задълженията и обявеното увеличение на капитала на ПФК „Ботев” АД? Пречка ли е всичко това за рестартиране на строителството на стадион „Христо Ботев”?
3. Във връзка с информациите, че ще бъдат прехвърлени акциите на ПФК „Ботев” АД на г-н Георги Самуилов, проведен ли е разговор и ако не е, правени ли са опити за среща с него и изясняване на намеренията му относно издръжката на клуба и изграждането на стадион „Христо Ботев”?
4. Проучена ли е възможността за финансиране на строежа и реална ли е възможността за рестартиране на строителството на стадион „Христо Ботев” с постъпленията от участието ни в ЛЕ?

Преди обаче да зададат въпросите си, от КПБП разкриха, че след като на 03.08.2017г., в устен разговор, от УС на „Клуб на привържениците на Ботев Пловдив” са поискали среща с УС на Сдружение “ПФК Ботев”, в следващите дни такава им е била отказана.
На 08.08.2017г. от КПБП са изпратили писма по електронна поща на всеки член на УС на Сдружение “ПФК Ботев”, като изчакаха 14 /четиринадесет/ дни за определяне на дата за срещата. От КПБП обявиха, че са получили лични отговори само от двама от членовете, но не и конкретно предложение за провеждане на срещата.

Още тогава се усети, че напрежението расте.

А тук става въпрос за напрежение между две организации, в които членуват фенове. Предполага са, че и в КПБП, и в Сдружението членуват именно привърженици на канарчетата.

На базата в Коматево всички отговорни фактори в Ботев Пловдив си дадоха среща Снимка: Архив

Така дойде 28 август, когато се проведе и необявената официално среща между ръководството на Ботев, представители на Сдружението и КПБП. Срещата продължи близо 3 часа.

На нея са присъствали Ангел Палийски, Иван Йотков, архитект Савов, представители на фенските организации, КПБП, както и хора от УС на Сдружението. На срещата са били изчетени един по един въпросите, които КПБП зададе публично ден по-рано.

Архитект Савов

Архитект Савов категорично е заявил, че пречката за рестартирането на Колежа е само и единствено финансова. Архитектът е изказал мнение, че  строителство не може да се стартира, ако не се разполага с налични 15 милиона лева. Той е обосновал това с довода, че нови евентуални замразявания и рестартирания на строежа ще струват много пари. Савов също така е споменал, че с 5 млн. лв. може да се завърши стомано-бетонната конструкция, за да се запази максимално извършеното дотук.

Ботев към момента има задължения единствено към Сдружението и вътрешни такива, е другото, което е станало ясно на въпросната среща. Разкрит е проблем с Агенцията по вписванията, която вече два пъти отказва да назначи вещо лице, което не подлежи на съдебно обжалване. Въпросното вещо лице трябва да оцени дълговете на Ботев към Сдружението, за да може на тази база да се вдигне уставния капитал на АД-то. На Общото събрание на Сдружението на 10.09.2017 година ще се предложи да се предприеме нова стъпка в тази посока, става още ясно на провелата се среща.

Въпросната вечер се е обсъждал варианта да се проучи възможността за кредитиране на строежа на стадион Христо Ботев, чрез организация с не стопанска цел в обществена полза, каквото е именно Сдружението. Членът на УС на Сдружението и член на Борда на директорите на Ботев Пловдив Борис Гиздаков е разкрил, че през пролетта с Апостол Апостол (председател на Сдружението) са имали срещи в София на високо ниво, на която тази възможност е обсъждана и са поставени определени задачи, които все още не са приведени в действие.

Благодетелят на Ботев Пловдив Георги Самуилов и изпълнителният директор на клуба Ангел Палийски

Изпълнителният директор на Ботев Пловдив Ангел Палийски пък за пореден път е декларирал, че парите от Лига Европа след приспаднатите разходи ще бъдат отделени и инвестирани в стадион Христо Ботев.

На въпросът на КПБП, дали са проведени разговори с Георги Самуилов относно намеренията му за Ботев Пловдив, на срещата е станало ясно, че такива са провеждани, но само между Самуилов, Палийски и Апостолов, като среща в по-широк кръг все още не е осъществена.

Така след 3 часа в сериозни разговори срещата е приключила, като според част от участвалите в нея тя е била най-ползотворната и разяснителна подобна, провеждала се някога между всички заинтересовани страни.

Напрежението обаче не утихва, а напротив, продължава да се покачва.

PlovdivDerby.com забеляза и нещо друго много интересно. Вчера в 14:16 часа мобилното приложение SportFeed сигнализира своите потребители, че в сайта на Ботев Пловдив е публикувана новина с информация, как се става член на Сдружението, което е собственик на акциите на канарчетата. Въпросната новина обаче стана общодостъпна в началото само за тези, които имат SportFeed на телефона си. Всеки решил да влезе в сайта на Ботев Пловдив, за да се запознае с новините, нямаше как да види тази информация, тъй като тя не присъстваше никъде на хоумпейджа (първата страница на сайта), нито в секцията “Последни новини”, нито в секцията “Всички новини”. За да открие човек въпросната новина, то той трябваше целево да започне да я търси из целия сайт. Така както направи и наш репортер, за да можем в крайна сметка да я публикуваме в PlovdivDerby.com и да я направим обществено достояние. Оказа се, че новината е публикувана в подменю озаглавено “Сдружение ПФК Ботев”. Отбелязваме и че новината не бе споделена в официалната фейсбук страница на клуба.

6 часа по-късно, на същото място в официалния сайт се появи новина, в която пише, че заради “засиления интерес за членство в СПФК Ботев, преди редовното ОС на 10.09.2017г. Управителният съвет на Сдружението уведомява всички ботевисти, че ще разглежда заявления за приемане на нови членове, подадени до 17:00ч. на 05.09.2017г (вторник). Въпросната новина отново не можеше да бъде открита никъде другаде в сайта на Ботев, освен на посоченото място. Този път обаче тази информация бе споделена във фейсбук страницата на канарчетата.

До PlovdivDerby.com достигна информация, че до въпросното второ съобщение се е стигнало след като е имало брожения, че член на Сдружението може да се стане само до 17:30 часа на същия ден (вчера), в който се появи и информацията, как всъщност се става член на тази структура. Така се е стигнало до удължаване на срока за подаване на заявления до 05.09.2017 г. Тук трябва да уточним, че член на въпросното Сдружение може да се стане целогодишно, но тези, които искат да участват в Общо събрание на 10.09.2017 г., трябва да подадат заявленията си до посочената дата (05.09.2017).

Съдейки по текста на второто съобщение много е вероятно бройката на членовете на Сдружението, което според неофициална информация към този момент бе около 60, много сериозно да набъбне и право на глас да имат доста повече хора.

Какво обаче ще се разисква на въпросното Общо събрание и защо интересът от страна на феновете към него е толкова голям? Преди няколко дни PlovdivDerby.com публикува целия дневен ред, точка по точка. Публикуваме отново:

1. Отчет за дейността на Сдружението за 2016 година.

2. Приемане на Годишния финансов отчет и Отчета за дейността на сдружението за 2016 г.

3. Освобождаване от отговорност на Председателя и членовете на Управителния съвет на сдружението.

4. Вземане на решение СДРУЖЕНИЕ „ПРОФЕСИОНАЛЕН ФУТБОЛЕН КЛУБ БОТЕВ”, ЕИК
000466336, да участва в процедурата по увеличаване капитала на
„ПРОФЕСИОНАЛЕН ФУТБОЛЕН КЛУБ БОТЕВ” АД, ЕИК 201468114, което увеличаване
ще се осъществи съобразно взетите решения на ИОСА на АД ПФК Ботев, при спазване
разпоредбата на чл. 195 от ТЗ, чрез издаване на нови обикновени поименни акции с право на глас с номинал 10 лв./десет лева/, които да бъдат записани само от акционера СДРУЖЕНИЕ „ПРОФЕСИОНАЛЕН ФУТБОЛЕН КЛУБ
БОТЕВ”, ЕИК 000466336, седалище и адрес на управление: град Пловдив, бул.
“Източен” № 10, представлявано от Председателя на Управителния съвет Апостол
Лъчезаров Апостоловна цена, равна на номиналната стойност на една акция, а именно – 10 лв./десет лева/ за един брой акция.

5. Вземане на решение стойността на новоемитираните акции на „ПРОФЕСИОНАЛЕН ФУТБОЛЕН КЛУБ БОТЕВ” АД, ЕИК 201468114 да бъде покрита изцяло от СДРУЖЕНИЕ
„ПРОФЕСИОНАЛЕН ФУТБОЛЕН КЛУБ БОТЕВ”, ЕИК 000466336, чрез
внасяне на паричната им равностойност в двумесечен срок от публикуването
на поканата в ТР.

6. Вземане на решение за набиране на паричните средства, необходими за внасяне на паричната равностойност на новоемитираните акции на „ПРОФЕСИОНАЛЕН ФУТБОЛЕН КЛУБ БОТЕВ” АД, ЕИК 201468114.

7. Вземане на решение за разпореждане с имущество на сдружението – вземане от „ПРОФЕСИОНАЛЕН ФУТБОЛЕН КЛУБ БОТЕВ” АД, ЕИК 201468114.

8. Вземане на решение за разпореждане с имущество на сдружението – акции от капитала на „ПРОФЕСИОНАЛЕН ФУТБОЛЕН КЛУБ БОТЕВ” АД, ЕИК 201468114.

9. Разни.

Така се стигна до днес, когато фен на Ботев Пловдив отправи конкретни критични въпроси към ръководството на жълто-черните. Той направи това в независимия форум на канарчетата. Поради много интересното им естество PlovdivDerby.com реши да ги публикува и също така да започне да търси отговорите им. В PlovdivDerby.com обаче нямаме практиката да публикуваме анонимни писма и позиции, затова направихме нужното, за да се свържем с въпросния потребител и той реши да застане зад тях с името си. Максим Балджиев твърди, че въпросите, които отправя, лежат върху сведения от сигурни източници, с които той разполага.

Ето ги и тях:

– Чие решение бе или на кого му се свидеха 3000 – 4000 – 5000 лева за нощувка в хотел в София преди полета на отбора за мача в Израел? Всеки знае колко е важно да са отпочинали играчите при такива пътувания. На кого му се досвидя тази сума и накара тима да пътува през нощта за София?
– Кой отговаря за правилното хранене и осигуряване на спортно-технически условия за отбора преди и след мача в Израел? Защо футболистите бяха хранени като туристи? Защо поради липсата на тренировъчен терен се наложи да се разтъпчат по плажа?
– Кой нагласи дивотията с рейс до Истанбул, след това изпуснат полет до Тирана и спане по пейките на летището като номади?

Говорейки за възстановяване, на фона на тежката програма и на очевидните вече физически проблеми е редно да се попита:

– На кого му се свидят 1000 – 2000 лева за функционални изследвания на футболистите?
– И защо не се правят такива……да не би, защото се висят пари на няколкото лаборатории в града ?!?!?
– На кого му се свидят пари за медикаменти? Та се налага играчите сами да си купуват? Нужно ли е да показваме касови бележки за бинтове?
– На кого му се свидят пари за правилно хранене в базата? Въпреки желанието на спортните хора в клуба?

Нещо още по-фрапантно:
– Къде е компютърната система с коланите за хиляди левове? Продадена? Или развалена и на някой му се свидят пари, за да я оправи?

А ако тръгнем да си говорим и за спортно-оперативни неща, направо ще се хванем за главата:

– От колко време се знаеше,че на Виана работната виза изтича? И кой, къде спеше за нейното подновяване?

И за да станат нещата още по-скандални е време да се погледне и как се управлява финансово клуба:

– Кой решава на кои играчи да се плащат заплати избирателно, на кои да се плати частично и на кои нищо?

– Кой разбива по този начин колектива, делейки на „свои“ и „чужди? Нов сценарии Пепо Пенчев и т.н. ли се търси, но този път да се махне неудобните Киров и Кочев?

– Кой се прави на забравил и не е изплатил последната заплата на Жоао Пауло (въпреки напълно платените пари?)…. Или се действа „ карай да върви, може да забрави“

– Кой и защо бави парите на Иво Димов и други мениджъри? Точно на Иво Димов, чиито играчи са в основата не само на хубавата ни игра, но и на финансови постъпления в клуба?!?

– А впрочем къде са парите от Косоко?

– И защо на играчи, чиито права държим частично и играят при нас плащаме пълни заплати, а на играчи, които ние преотстъпваме на други отбори пак НИЕ им плащаме пълните заплати?”

(Цялата публикация на привърженикът на Ботев, която е доста обширна, можете да откриете във форума на канарчетата)

 

Както сами виждате, напрежение в Ботев Пловдив има! Предстои редовно Общо събрание на Сдружение “ПФК Ботев”, на което се очаква широк кръг от фенове на канарчетата да гласуват посоката, в която клуба ще продължи своето развитие!

Утре Клуб на Привържениците на Ботев Пловдив покани всички фенове на канарчетата на стадион Христо Ботев от 09:00 часа сутринта. Поводът е ново почистване на Колежа.

 

22 КОМЕНТАРИ

  1. 8
    12

    Очаквам края с нетърпение 2010-…!

  2. 12
    13

    Ава пичаги братя кайнари и кво лошо има да си направим говняжа с непарични средства ба…..то с пари и баба знае ва да гоейба.

  3. 16
    9

    До Лошо Куче!Ей мангал крастав и миризлив!Няма да си отваряш минетаджийската уста,че смърдиш,буфер насран!Гледайте си вашата кочина и лапайте пишки там на насрания ви стадион!Евротурнири по телевизията за вас,нещастници смешни!

  4. 19
    40

    Иван Йотков – Крадеца няма място в ПФК БОТЕВ ПЛОВДИВ! Изключителен лъжец и крадец, който лъже ежеминутно служители, партньори, футболисти и треньорски щаб!

  5. 25
    39

    Моля не искайте отчет на г-н Йотков защото като го притиснат и подава оставка. Когато се насочат пари към клуба “надушва” и за голямо съжаление се завръща. Жалък крадец !!!

  6. 12
    27

    Вместо да се коментира тук, дайте 200лв и се запишете като член…

  7. 21
    35

    ”Мачовете на канарчетата са посещавани от обидно малко хора ”

    ЕСТЕСТВЕНО , НЯМА ЯРМА, НЯМА РАДОСТ !
    ЗАКРИВАЙ !

  8. 38
    32

    Скоро ще лъснат всички злоупотреби на Йотков и Палийски. Тук не е споменато как се отчитат 5000 билета при 10000 фена на стадиона в Бургас. Как няма храна за юношите когато пътуват за мачовете и трябва те да си пазарят от бензиноттанциите. И още много и много скоро всичко ще излезе на бял свят…..

    • 27
      20

      Запознат на тебе ли ги отчете, палячо? На кой е са се отчели с 5000 билета? Не сме богат клуб за да изхранваме всички формации! Тава , че някой си купил вафла от бензиностанция- голям въпрос! Защо не кажеш другите клубове какви таксси имат за школите? Локото – всички са нахранени, или Марица? Що за тъпотии пишете, а не ходите по мачове? Всички сте мниго загрижени, а когато се създаваше сдружението и се декларираха хиляди участници – е тогава лъснахте всички – 250 човека.А днес хиляди пак искат обяснение дето не са си мръднали пръста за този отбор!Аз така и не разбирам като сме големи фенове и искаме стадиона – как го искаме? Защо няма нито един протест, за да си поискаме публично стадиона?Как някой да ни обърне внимание като си търпим положението и не си мърдаме пръста за нищо! Ето утре е добра инициатива за почистване на стадиона, но тава както и с фланелките на футболистите преди всеки мач е крайно недостатъчно, за ни обърнат внимание, както на местно ниво, така и на национално! Така, че хайде да мислим в тази посока, а не само как да си разбием отбора!

      • 12
        13

        Ами нямате стадион , щот нямате кинти , к’во се правите на интересни с 2 лева в Жеба.

  9. 22
    25

    SPRETE DA SI IZMISLQTE INTRIGI,TOVA SA PULNI GLUPOSTI ,NQKAKUV SI ZPO4NAL DA ISKA OBQSNENIE I DA ZADAWA VAPROSI?-TOVA I V AFRIKANSKITE STRANI GO NQMA,NA FENOVETE RABOTATA IM E DA PODKREPQT OTBORA PO VREME NA MACH I NISHTO DRUGO NE E TQHNA RABOTA OSHTE PO MALKO DA ZADAVAT TUPI VAPROSI S KOITO SE CELI SAMO I SAMO DA SE SUZDADE NAPREZHENIE S POMOSHTA RAZBIRA SE NA IZMISLENI MEDII.AZ SUM FEN NA BOTEV OT 30 GODINI I MOGA S RUKA NA SURCETO SI DA KAZHA 4E TOLKOVA SPLOTEN OTBOR I RUKOVODSTVO V BOTEV NIKOGA PREZ TEZI GODINI NE SME IMALI I TOCHNO ZATOVA SPE4ELIHME DVETE KUPI I IGRAEM KRASIV I NAPADATELEN FUTBOL ,ZATOVA I VSQKA PROMQNA NA TAZI SPLAV MEZHDU FUTBOLISTI ,TRENIORI I RUKOVODSTVO SHTE E STUPKA V GRESHNATA POSOKA.AZ NE ZNAM EDIN FUTBOLIST DA E KAZAL CHE NE SA MU PLATENI ZAPLATI VUPREKI CHE OTBORA NQMA GOLEMI SPONSORI I OGROMNI PRIHODI OT PRODAZHBA NA BILETI I TO OSNOVNO ZARADI GLOBITE KOITO NI NALAGAT NA POCHTI VSEKI MACH,TAKA CHE DRAGI MI IZMISLENI FENCHETA KOGATO KLUBA ,OTBORA ,I SHKOLATA ZAPOCHNAT DA SE IZDURZHAT OT PRODAZHBATA NA BILETI TOGAVA MOZHE DA SI POZVOLQVATE DA ZADAVATE VAPROSI.A ZA STADIONA MOZHE DA ZADAVATE VAPROSI SAMO AKO IZVADITE 30 MLN ZA NEGO A DO TOGAVA SE OPITAITE PONE DA SI KUPUVATE BILETI ZA MACHOVETE I DA IZBQGVATE GLOBI KOITO SA PO GOLEMI OT PARITE SUBRANI OT BILETI ZA NQKOI SRESHTI

  10. 23
    20

    А, Борис Гиздаков вече Максим Балджийски ли се казва. Щото същите въпроси ги коментираше Белия пред Гиздаков. Все едно той не е треньора на отбора.

    • 28
      5

      А парите от Косоко , или и той не е продаден (подарен срещу нещо) и тренира тайно с перука ?

  11. 24
    43

    Бахти поръчковата статия, ае спрете се вече, кви са тия глупости. Всеки с интерес отстрани гледа да съсипе клуба ни!

  12. 32
    15

    Хм, проблеми има във всеки клуб, не е нужно разни дребнобуржоазни кирливи ризи да се вадят и дъвчат в медиите, може да сме клуб с над 100 годишна история, но управленито е аматьорско, то е ясно, каквото могат правят, криво ляво се справят, за п

    • 1
      2

      Не 100г.,само 6.5г от създаването на ботевъ.Истинският Ботев умря 2010г.,останките му са в Крумово,знаете при кой селяндури!

      • Докажи го с официален документ.Или това е само комплексирано мнение.Ако беше вярно ,нямаше да играем в Евротурнирите преди 4 години.Докато зо Локото има доказателство в Държавен вестник ,че е преименувания Велбъжд.

  13. 27
    32

    Палийски докара някой лев на клуба от ЛЕ и веднага да го разкъсат вълците. Веднага искат част от парите и започват да плюят по ръководството, след като им е отказано. Фенове живеещи на гърба на отбора. До кога?

    • 36
      10

      Ангел според мен спаси клуба , но после постави всички в изолация , а той не може да огрее навсякъде , а освен това се компрометира прозрачността в управлението , а г-н Йотков също трябва да бъде разпитан как , защо и как се случват далаверите ако има такива , а ние простите фенове се питаме дали има управление , което да не краде ???!!!

      • 21
        6

        А кой върна отново Йотков клуба?
        За да спре той краденето или да продължи?
        Отговора вече изплува.

        • 17
          2

          А сдружението къде е , като собственик??? И респективно началник на Палийски и Йотков!

Коментарите са затворени