Днес в Ботев Пловдив бяха извършени 2 много съществени и важни промени. От клуба оповестиха случилото се така:

Днес, 12 април 2017 г., се проведе Общо събрание на акционерите в ПФК Ботев АД. След извършено преструктуриране на вътрешнофирмените задължения на събранието бяха взети следните решения:
1. Стартиране на процедура за увеличаване на капитала на ПФК Ботев АД чрез непарична вноска от страна на мажоритарния собственик “Сдружение ПФК Ботев”.
2. Промени в устава на дружеството.

Пред камерата на PlovdivDerby.com представителят на Сдружение “ПФК Ботев” Борис Гиздаков също разкри някои любопитни подробности.

Всъщност, какво означават двете точки, който са гласувани и приети на днешното Общо събрание на акционерите.

1. Стартиране на процедура за увеличаване на капитала на ПФК Ботев АД чрез непарична вноска от страна на мажоритарния собственик “Сдружение ПФК Ботев”.

Акционерът “ПФК Ботев”, който държи 61% от акциите на Ботев Пловдив, ще предприеме увеличение на капитала. Днес това решение е взето със съгласието на двамата акционери на клуба. Непаричната вноска всъщност е задълженията, които футболния клуб има към Сдружението. Както стана ясно от изказването на Борис Гиздаков пред PlovdivDerby.com, Сдружението вече е единственият кредитор на Ботев Пловдив. Казано още по-просто: Сдружение “ПФК Ботев” ще си “купи” акции на футболния клуб, “плащайки” ги с задълженията, които клуба има към Сдружението. Това от своя страна ще доведе до намаляване на броя на акциите на другия акционер. С колко Сдружението ще увеличат акциите си предстои да се разбере, след като бъдат назначени вещи лица от Агенцията по вписванията, които ще трябва да направят оценка на дълговете на клуба към Сдружението.
2. Промени в устава на дружеството.
До този момент в Ботев Пловдив не можеха да се вземат каквито и да било важни и значими управленски решения, поради причината, че акциите на мажоритарния акционер Сдружение “ПФК Ботев” не бяха достатъчни. Днес устава на АД-то е променен и в Ботев решения ще се взимат и узаконяват с гласовете на 51% от акционерите. Тоест от днес Сдружение “ПФК Ботев”, които притежават 61% от Ботев Пловдив, ще могат да управляват клуба пълноценно и еднолично. Примерно: Ако Сдружението реши да смени целия Борд на директорите, то това може да се извържи без тежестта на акциите на другия акционер.

39 КОМЕНТАРИ

  1. 6
    12

    Мдааа , нека да го обясня с думи прости , като за фЬнувити от якатъ и $ултра$ите от крайния квартал.

    Значи , нямането се прехвърли от левия в десния джоб , дълговете от десния в левия джоб, а аз лично си го местя в другия крачол.
    Те така, с думи прости….

  2. Време е да си върна инвестицията!
    Христо Колев скандално бе отстранен като временен старши треньор на Локомотив. Без обяснения легендарният футболист, с парите от чийто трансфер бе изграден стадиона в Лаута, бе пратен на бунището от директорите на президента Христо Крушарски. Директорите от своя страна през един мижав сайт пуснаха кьорфишека, че Бащата се е уплашил от мача с ЦСКА и е отказал да води отбора. В идиотщината бе включен и спортният директор на 10 ракии Чавдар Цветков.
    Големият въпрос е дали при дължимиге 3 заплати Локомотив ще бъде включен в тото мафията и Бащата е жертвения агнец. Това ще стане ясно в близките 2-3 мача.
    “Марица” обещава на своите читатели да следи действията на директорите в Локомотив Венко и ко. Да си води статистика от резултатите под тяхното мъдро управление и да разкаже как те унизиха Бащата и на негово място сложиха Маслара.

  3. 16
    2

    ей тва жълтити са опраиха , пък ний затъвами.
    право си режа венити

  4. 12
    18

    ясно е какво става – опитват се да дадат клуба на някой, който по документи ще се води че претежава акции за над 50 млн и ще взима еднолично решения. Същото беше и при Чандъров. И къде е сега Чандъров? А пари за лиценза от къде?

  5. 26
    10

    Клубът има задължения вътрешни към един от акционерите си – Сдружение ПФК Ботев. Това е направено, тъй като Сдружението не е мажоритарен собственик и всичко което е идвало под формата на пари в клуба за покриване на разходи е оформяно като заеми от Сдружението към клуба.
    С тези изменения се качва уставния капитал, за да могат да се емитират акции. Вместо Сдружението да дава нови пари за закупуване на акции, то закупува новите акции срещу натрупания до момнта дълг. Т.е. акциите се джиростав на Сдружението и то става мажоритарен собственик на основната част от капитала. По този начин се изчиства вътрешната задлъжнялост и ЮЛ излиза на чисто, като основният кредитор придобива пълния пакет.
    Тези мантри как Самуилов защото бил голям фен и т.н. наливал пари. Как защо си отишъл ако всичко е ок и няма дългове. Надявам се никой не вярва на тях 🙂 🙂 :). Това са хора инвеститори, на които нито за Ботев им пука, а дори и фенове да са кой луд налива така пари без възвращаемост. Нали никой не вярва в тези глупости, а и това не е по силите на сам човек. Най-вероятно е имало някаква политическа игра. Казали са му да дойде и да даде едни пари, като за това е получил други индулгенции допълнителни, част е отчел обратно, част е дал на куба и част е формирал печалба за неговите си фирми. Б.Б. обиновенно така действа особенно като идват избори. После ангажимента приключва, заради приключване на индулгенциите и държавните бонуси и поръчки, които е ползвал.
    Сега с новата схема вероятно ще се търсят група от спонсори. Може би е направен икономически анализ, как биха се върнали парите инвестирани в строежа на стадиона и може би сметката им излиза на печалба в определен период, като се има на предвид че ще има доста търговски площи на топ място в центъра на Пловдив и се направи сметка на база средна посещаемост от предходни години, когато ходеха по 8 000 – 10 000 на всеки мач и сметката току виж излезнала в бизнес план на 10-годишна база.
    Според мен най-важното нещо е да се подходи професионално и без емоции. Феновете нямат място в мениджмънта на клуба, чисто и просто те не разбират от финанси и управление. Ако се намерят желаещи да влагат трябва да бъдат оставени изцяло на спокойствие. Мястото на фена е да подкрепа отбора на стадиона, да генерира приходи от билети, с които да се покрива издръжка и възвръщаемост на вложените средства. Иначе става буферска работа и всички знаем резултата какъв е.

    • 18
      23

      Свали розовите очила, колега. Положението е критично, лиценза ни виси на косъм. Кажи за задълженията на Ботев като си токова навътре в нещата.
      Задълженията към кредитори, доставчеци и други контрагенти към този момент надхвърлят над 5 милиона лева. Недей заблуждава феновете, че всико е наред.
      200 хияди на месец е издръжката на ПФК БОТЕВ. добре, че са парите от трансфери на бифши футболисти, като, Неделев, Анисе и Жоал Пауло. После сме капут докато се намерят новите собственици.

      • 18
        4

        Може да си вътрешен, но въобще не си запознат.За лиценза въобще нямаме проблем,каза го дори представителя на лицензионната комисия.Парите от Жоао и другите отдавна са свършили,и тук не си “вътрешен”А 5 -те милиона са само в твоята глава.А, може би си буфер……

      • 7
        1

        Кви 5 милиона бълнуваш бе смешник! Има-няма 200-300 бона са текущите задължения! Това е! Всичко друго са празни приказки!

        • Направо сте на плюс, к’ви задължения , к’ви 5 лева, к’ви 5 милиона !

  6. 28
    7

    Като чувам какво се случва на Лаута,май никой не го е еня за черешарите.Тук налазили всякакви неграмотници, привърженици на бежанците от Кюстендил,и умуват по добрите новини за Ботев,как може да не се случи всичко това.Еми….комплекс,какво да се прави.

  7. 12
    19

    Абе Самулов да не би, да си бие камшика, ако нямаме 12 милина дълг. Човека го каза преди 30 дена. Ако е знаел, че този дълг ще изчезне както някои сега казват, едва ли е щял да избяга от Ботев.
    Лъжи след лъжи.

    • 22
      6

      Самуилов като като Марешки,по заповед на щуката.Същото е и при градушкаря.

      • 15
        4

        Е, че то кой не е по заповед на щуката. Сега кой ще дойде в Ботев, някой наш фен мултимилионер ли??? Айде не пиши глупости

        • 14
          5

          Кое по точно е глупост?За Самуилов и Марешки ли?Значи си много зле.Пък кой ще дойде времето ще покаже.

  8. 13
    29

    ами как точно отпада този дълг от 50 милиона с вдигане на уставния капитал?! Това означава, че сега уставния ви капитал е над 100 милиона по документи – нещо напълно измислено както е и датата 1912. Абе събират се група папагали и казват: “От днес ние сме Наполеон”. И хоп медиите на Пеевски започват да им викат Наполеон. Един ден обаче държавата ще си потърси откраднатите милиарди от КТБ и хоп – фалит… барабар с новия уставен капитал.
    А да, решения може да си взимате колкото си искате….само дето пари нямате….

    • 31
      6

      Черния с бялото на устата… 😀 Леко да не се задавиш, че за злобата лекарство няма 😀

    • 19
      5

      тва за наполенон вече сме го гледали с едни борчета от кюстендил… по темата ще бъда кратък- много малко си ходил да училище, за да разбереш какво става в отбор, който не те засяга

    • 18
      2

      Уставният капита е формиран от цената на една акция и броя еминирани акции. Като емитираш нови акции, които се продават на кредитора срещу отписване на дълга се заличава на дълга. Вече не му дължиш пари, защото срещу парите които той ти е дал в миналото сега е получил акции. Тук реални пари няма има изразходени такива преди това. Същата беше вашата история с Коко и Марешки, само че Марешки не пожела да изкупи акциите срещу формирания дълг. Просто всички клубове в БГ са се финансирали по този начин до момента. Т. нар. собственик не издържа клуба по документи, а му отпуска заеми и после ако е кофти пич си тръгва и почва да си търси тези пари. В случея кредитора не си тръгва, той си седи само че се намира правна форма наличният дълг да се озакони, чрез емитиране на акции и изкупуването им срещу дълг.
      Абе сложна материя далече сте от тези работи момчета, по-добре си гледайте бомбите, факлите и димките, кое хлапе да набиете извън стадиона.

      • 10
        6

        до тук добре, само че това значи че кредитора ти все още дълйи акции за 50 млн. Ако това са под 50%, то значи, че уставния капитал е над 100 млн…. Ако се появи нов куповач, то той трябва да ги купи тези акции. Защо си мислиш, че акционер с акции за 50 млн ще ги даде без пари?! И какво става, ако този акционер наистина ги даде без пари, при положение, че самия той има дълг от толкова към КТБ?! Нима няма да се намеси прокурор и да задва неудобни въпроси?! Е, верно, че йивеем в Булгаристан, но рано или късно тази държава може и да се отърве от зависимостта си от мафията

  9. 9
    23

    Нищо не разбрах за моя ботеив. Аййй канариииее

    • 25
      5

      Ами то се иска мозък,пък ти откъде такова нещо?

  10. 32
    9

    С възможно най-простите думи, за да се изядат от яд още повече мангалите, дето сега им треперят мартинките:

    1. ПФК Ботев вече няма дългове. Нито 50млн., нито 12млн. или колкото там бълнуваха циганите.

    2. ПФК Ботев вече може самостоятелно да взима решения, без да зависи по никакъв начин от ТЦ-ИМЕ, чиито дял съвсем скоро ще е просто символичен.

    На ботевистите честито, а мангалите да си оправят техните си бакии, които вече са в пъти, пъти по-големи, отколкото при нас 😉

      • 24
        7

        Ром, сипи си един ром да успокоиш нервите, че жълтите се оправиха май-май, а аз, Крушата и МарТОТО-Интриганта, съвсем скоро ще ви доразкажем играта 😀

    • 11
      20

      1.Значи не са 50 милиона, не са 12 милиона, а около 8 милиона дълговете на Ботев.
      2.ТЦ-ИМЕ, никога не е участвало във взимането на решения касаещи ПФК Ботев.
      И с още по прости думи – баламасват ни яко.

    • 1
      4

      Аз защо знам, че ТЦ-ИМЕ са в процес на несъстоятелност?

  11. 15
    27

    Да ви имам “Думите прости”
    Прибира се средностатистическия фен на Ботев от къра и чете някакви супер новини, че дълговете били преструктурирани, уставния капитал се вдигал, и собствениците на акциите щели сами да управляват клуба. И какво разбира горкия производител на картофи от всичко това?

    • 33
      9

      Разбира, че си прост, вмирисан на гранясало мангал с лилави венци и майка, работеща на Скобата.

  12. 14
    26

    С думи прости – ебаха ни майката жълто-черна

  13. 18
    27

    Ангел Палийски ако лъже ?
    Тогава съблечен и стриган насред строежа на Колежа.

  14. 12
    41

    КАШАТА Е ПЪЛНА. НЯМА ОПРАВИЯ. НАЙ-ДОБРЕ ЩЕ Е, ПАК ДА НИ ЗАКРИЯТ И ДА ЗПОЧВАМЕ ВСИЧКО НАЧИСТО.

    • 10
      34

      Това е единственото правилно решение.

      Насулиха ни всичките дългове , които няма как да платим.

  15. 12
    29

    А един мармот завива шоколад.

    Га яли – пели, га плащали – ривали !

  16. 18
    40

    А аз искам да знам какво става с клубия рейс и докога ще пътуваме с автобус “Случаен превоз” и ще играем с различни марки екипировка? Не цигани, ами и мангали ще започнат да ни вика цяла България. То, не че и досега не ни вика, ама с тоя случаен превоз и различни екипи, ставаме точно като цигански катун

    • 24
      10

      Ти си гледай катуна зад ВСИ и не се тревожи за Ботев,че положението ви хич не е розаво,манго!

      • 2
        12

        Селска $ултра, поставяй кавички, че продължаваш да петниш името на великия революционер и поет!
        Ибрикчии като вас са го отвращавали най-много!

Коментарите са затворени